88% van de dierenartsen stelt dat de cijfers uit de RashondenWijzer kloppen met de dagelijkse praktijk, of zelfs nog iets te mild zijn. Dit blijkt uit een enquête over erfelijke aandoeningen bij rashonden die Stichting Dier en Recht heeft laten houden.
Doel van het onderzoek was om de wetenschappelijke onderzoeken die de basis vormen van de wijzer te toetsen aan de praktijk. De enquête werd door 147 dierenartsen in heel Nederland ingevuld. Dier&Recht is altijd voorzichtig geweest met het gebruik van te negatieve cijfers en voelt zich gesteund door de uitkomsten uit het onderzoek.
De RashondenWijzer is in 2011 door Dier&Recht ontwikkeld om mensen die een hond willen kopen voor te lichten over de risico’s op erfelijke aandoeningen bij rashonden. Voor de lancering van de site wisten maar weinig mensen dat erfelijke aandoening veel voorkomen bij rashonden. Uit gezamenlijk onderzoek van Wageningen Universiteit en de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht blijkt dat tot de helft van alle rashonden een erfelijke aandoening heeft.
Om te komen tot een score over het risico van erfelijke aandoeningen bij een bepaald hondenras, maakt de RashondenWijzer gebruik van een veelheid aan wetenschappelijke publicaties. Om deze cijfers ook te toetsen aan de dagelijkse praktijk heeft Stichting Dier&Recht onderzoek laten doen naar de ervaringen van dierenartsen. Dierenartsen werd onder meer gevraagd om een schatting te maken van de erfelijke problemen die zij in hun praktijk bij honden tegenkwamen. In de helft van de gevallen bleek de schatting van de dierenartsen overeen te komen met de in de RashondenWijzer gegeven informatie. In 39% van de gevallen schatten de dierenartsen dat de ziekte vaker voorkomt dan de RashondenWijzer stelt en in 12% van de gevallen kwamen de dierenartsen met een lagere schatting. Ook bleek dat bijna de helft van de geënquêteerde dierenartsen zijn klanten aanraadt om voordat ze een hond kopen op de Rashondenwijzer te kijken.
Dier&Recht zal de resultaten van het onderzoek gebruiken om de RashondenWijzer verder te verbeteren.
Directeur Hans Baaij: ‘Het aantal honden dat met een erfelijke aandoening bij een dierenarts komt, wordt zelden geregistreerd. De door de dierenartsen genoemde cijfers geven dus vooral een ruwe schatting en kunnen wetenschappelijke bronnen niet vervangen. Wel laten de cijfers zien dat de RashondenWijzer altijd beter kan. Daar blijven wij dan ook aan werken.’
EenVandaag besteedde aandacht aan dit onderwerp, bekijk hier het programma.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
inderdaad de rashonden wijzer is helaas niet compleet.De werkelijkheid is in sommige gevallen nog ernstiger.Zo is bij de Pyrenese Berghond geen normen om op O.C.D. en E.D. te voorkomen voor zover als mogelijk is.En bij de Drentsche Patrijshond komt ook F.S.G.H. voor en P.R.A voor, staat niet vermeld op de rashondenwijzer.Gelukkig wel de ras bedreigende primaire epilepsie.De Drentsche Patrijshond is 1 van de meest epileptise rassen die in Nederland hierop onderzocht zijn.Percentage lijders in verschillende leeftijden; 3 jaar 5,6%; 4 jaar 2,6%; 5jaar 12,3%; 6 jaar 9,1%; en tot slot 7 jaar 12,9%.Dit zijn cijfers uit een onderzoek van de rasver,uit 2003.Maar helaas onder druk van grote fokkers heeft dit niet tot normen om dit te beperken.Het gaat in sommige gevallen helemaal niet om het rasbelang maar puur om de centen.Want u als publiek weet nergens van, en met klachten word u u met een kluitje in het riet gestuurd.Maar gelukkig is er binnen kort een wet die ook de hobbyfokker aansprakelijk stelt om erfelijke afwijkingen bij nakomelingen te voorkomen.En de stichting dier en recht is ook in het bezit van dit rapport van de rasver, en kan als zodanig een ieder die niet of onvoldoende preventief heeft gehandeld om erfelijke afwijkingen te voorkomen.Een praktijk voorbeeld uit de combinatie Sjef N.H.S.B. 2482675 xYaya N.H.S.B. 2585960 word Youp/Tjebbe geboren met N.H.S.B. 2726259 de hond is overleden ten gevolgen van vele epilepsie aanvallen van zeer ernstige aard op de leeftijd van 17 maanden.Omdat in het onderhavige geval het een hobbyfokker betreft, kan de eigenaar geen verhaal halen,Maar dhr.v.Gerwen van de S.P. heeft recent een motie ingediend [2012-2013, 31 389 nr.121 dat ook de hobbyfokker aansprakelijk kan worden gesteld voor erfelijke gebreken bij de nakomelingen.Helaas is er na het overlijden vanYoup/Tjebbe nog doorgefokt met de moederhond en met een zus ook.Hier worden naar mijn oordeel onverantwoorde risico,s genomen die schadelijk kunnen zijn voor een gezond nakomelingenschap, en de te voorkomen erfelijke afwijkingen.Deze praktijken vinden nog steeds plaats bij de de raver, want op de ledenvergadering zitten de fokkers vooraan om hun geldelijke belangen te verdedigen, ook onder de rasver, zit nog teveel kaf onder het koren.
Dat gezanik over rashonden of niet rashonden. Mensen moeten gewoon een hond halen bij een bonafide fokker die zijn dieren laat testen en met zorg fokt. Of ga naar een asiel, of neem als je een rashond wil, een hond waarvan afstand is gedaan via een rasvereniging, daar vragen ze ook niet veel voor. Maar zolang er legio mensen zijn die een hond bij een hondenhandelaar of broodfokker halen en denkt een “koopje” te hebben blijven er ziek gefokte dieren rondlopen. En blijf je rashonden houden verre van gezond zijn. Deze op geld beluste dierenbeulen zorgen voor de slechte naam van de rashond.
Men vergeet in de hetze van Stichting Dier en Recht tegen de rashond vaak dat er heel veel goede en zorgvuldige fokkers zijn die hun ogen niet sluiten voor de problemen in hun ras en veel geld uitgeven om zo gezond mogelijke pups te fokken door de ouderdieren zorgvuldig te selecteren en te laten testen op alle mogelijke erfelijke ziekten. Deze pups zijn uiteraard om die reden wat duurder dan de pups die broodfokkers fokken en die bij de puppyfabrieken in de Oostbloklanden geproduceerd worden. Van de ongeveer 180.000 honden die in Nederland per jaar verkocht worden, hebben er slechts zo’n 40.000 een stamboom. Dierenartsen kijken niet of een hond een stamboom heeft en dus is dit onderzoek niet representatief voor de rashond. Bovendien hebben maar 147 van de 1688 dierenartspraktijken de enquète ingevuld. Ieder mens of hond draagt minimaal 10 erfelijke ziekten, dus ook niet-rashonden. Als je veel pech hebt draagt je partner dezelfde erfelijke factor als jij en kunnen je kinderen een erfelijke ziekte krijgen. Natuurlijk is niet te ontkennen dat rashonden nauwer aan elkaar verwant zijn dan mensen en niet-rashonden, de stamboeken van rashonden zijn immers al zo’n honderd jaar gesloten. Ook valt niet te ontkennen dat een stamboom geen garantie is voor een gezonde hond. Daarvoor zouden pupkopers zich eerst grondig moeten verdiepen in het ras van hun voorkeur zodat ze weten welke erfelijke afwijkingen in het ras voorkomen en naar welke gezondheidsonderzoeken ze dus moeten vragen bij een fokker. Goede fokkers zijn open over de erfelijke afwijkingen in het ras en zijn trots dat ze de uitslagen van de onderzoeken kunnen tonen. Ook zijn op de site van de Raad van Beheer alle gezondheidsonderzoeken van rashonden in Nederland in te zien. Helaas besluiten de meeste pupkopers ’s morgens dat ze een pup willen, gaan op de verschillende verkoopsites kijken en willen ’s middags de pup op gaan halen.
Waarom vergeten mensen toch zo makkelijk wat de BONAFIDE FOKKERS allemaal doen om gezond mogelijk te fokken. Te denken aan alle DNA TESTEN EN HD en ED onderzoeken. In kruisen is echt geen oplossing hoor. Hoeveel dierenartsen hebben aan dit onderzoek mee gedaan.? Daarbij er is geen dierenarts die look a likes apart registreert van de echte stamboomhonden. Dus er kan pas een objectief onderzoek komen bij dierenartsen als men eerst een scheiding brengt in STAMBOOMHONDEN en look a likes.
Dierenartsen registeren nogal eens Look a likes alsof het echte rashonden betreft, en nergens, vaak niet eens in op de Universiteits Kliniek in Utrecht, wordt echt bijgehouden of het rashonden of de zg look a likes betreft. Terwijl de chipnrs van rashonden altijd met dezelfde 4 cijfers beginnen dus registeren zou makkelijk zijn.
Goed voorbeeld daarvan is ons ras de Jack Russell Terrier, er zijn meer nep dan echte jacks, WIJ houden wel de cijfers van de rashonden bij, maar van de rest wordt door niemand iets genoteerd…
Hoe kun je dan vergelijken? Bij de Nep jacks komen heel veel oogaandoeingen voor, als je dat vergelijkt met de openabre cijfers op onze website zie je heel ander beeld. http://www.nvjrt.nl/index.php/gezondheid/uitslagen-oogonderzoek-database-nvjrt-van-1-april-2008-t-m-1-april-2013
maar is het makkelijk een groep aan te wijzen die je kan pakken dan een grote groep waar voor niemand in feite opkomt.
Vraag de Rashondenwijzer eens naar dit ‘wetenschappelijk” onderzoek, wat jaar verlengd is omdat ze niet genoeg negatgieve inzendingen kregen:
http://www.wageningenur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/wetenschapswinkel/Projecten/Show/Een-onderzoek-naar-erfelijke-gebreken-bij-rashonden-en-lookalikes.htm
Goed dat dit op deze manier onder de aandacht gebracht wordt. Vooral door de fokkers worden de problemen enorm gebagatelliseerd en vaak zelfs ontkend. Eén Vandaag heeft er ook een uitzending aan gewijd. Een kruising hond is minstens net zo leuk en lief en geeft veel minder kans op ziektes en afwijkingen. De asielen zitten er vol mee.
Jeroen er zitten heel weinig echte stamboomhonden = rashonden in het asiel hoor. De meeste fokkers zijn heel zorgzaam voor hun honden die ze gefokt hebben en regelen zelf de herplaatsing als dat nodig is.
En waarom zitten de asiels er dan vol mee? Omdat het zulke fijne en gezinde honden zijn, zorgvuldig geplaatst door hun fokkers?
De rashonden in de asiels zijn voor 95 % honden die gefokt zijn door broodfokkers. Ze krijgen het stempel “rashond” omdat ze er op lijken, met vaak geen stamboom of een nepper. Hoe vaak wordt er niet een nestje in het asiel gedumpt, wat niet verkocht wordt en als ze 12 weken zijn, is het niet schattig genoeg meer voor de handel. Een echte fokker zal dat nooit doen. En zet ze ook niet op marktplaats.
Wat een klinkklare onzin dat kruisingen gezonder zouden zijn. Is niet te bewijzen.
De fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging doen er alles aan om zo gezond mogelijke honden af te leveren. Het zijn de marktplaatshonden die de echte problemen hebben: gefokt bij de massa door echte broodfokkers, verkocht aan een handelaar voor een paar tientjes en op marktplaats verkocht voor een fractie van de kostprijs van een rashond. Het fokken van een rashond kost echt wel veel meer dan €350 per puppie.
Hondenhandel buiten de rasvereniging om zou gewoon verboden moeten worden. Dan is de ellende ook gelijk grotendeels afgelopen.