De Dierenambulance Utrecht heeft in korte tijd een zorgwekkend aantal overleden en ongechipte katten moeten ophalen. Dit deelde de organisatie recent op Instagram. De foto bij dat bericht toonde een rijtje met meerdere dode katten, die zij onlangs hebben opgehaald (pas op, gevoelig beeld! De foto wordt ook in dit artikel getoond).

De Dierenambulance Utrecht twijfelde of ze deze foto zou plaatsen, maar wilde toch de realiteit onder de aandacht brengen. “Het is nog niet eens hoogseizoen, en we komen nu al om in de aangereden katten”, aldus de organisatie.
Ongechipte katten
De verdrietige foto onderstreept het belang van verantwoord huisdierbezit, met name het chippen en neutraliseren (steriliseren of castreren) van katten. Zonder identificatie blijven veel dieren anoniem. Hierdoor neemt het aantal zwervers en verkeersslachtoffers onder de katten toe en dat zorgt voor veel verdriet bij huisdiereigenaren.
Chippen: een belangrijke maatregel
De dierenambulance Utrecht vindt dagelijks gewonde of overleden katten zonder chip, waardoor hun eigenaar onvindbaar blijft. Dit veroorzaakt veel onzekerheid en verdriet. Met een chip en correcte registratie kan een dier snel geïdentificeerd worden wat de kans vergroot dat het veilig thuiskomt. Toch is volgens de brancheorganisatie Dibevo nog steeds zo’n 30 procent van de katten niet gechipt, ondanks dat het een eenvoudige en betaalbare ingreep is.
Ineke Jochims van Stichting Zwerfkatten Rijnmond bevestigt dit:
“Ook in de omgeving Rijnmond vinden we dagelijks ongechipte katten en kittens. Zo’n 90 procent van de katten die bij ons binnenkomen is niet gechipt. Het voorkomt een hoop leed als iedereen zijn huisdieren laat chippen én registreren. Wij kunnen niet wachten tot die chipplicht volgend jaar landelijk is ingevoerd.”
Neutralisatie: essentieel voor kattenwelzijn
Naast het chippen is het castreren of steriliseren van katten een andere essentiële maatregel om het welzijn van deze dieren te waarborgen. De Dierenambulance Utrecht wijst op verschillende redenen waarom neutralisatie zo belangrijk is:
- Voorkomen van ongewenste nestjes: Jaarlijks belanden er talloze kittens op straat of in overvolle asielen. Door katten te neutraliseren, kan het aantal ongewenste nestjes drastisch worden verminderd.
- Verminderen van gevechten en verwondingen: ongecastreerde katers vechten vaak met elkaar, wat kan leiden tot ernstige verwondingen zoals vechtwonden en abcessen. Bovendien lopen ze een verhoogd risico op het oplopen van besmettelijke kattenziekten zoals kattenaids (FIV).
- Verkleinen van het risico op verkeersslachtoffers: ongecastreerde katers dwalen vaak verder van huis op zoek naar een partner. Hierdoor lopen ze een aanzienlijk hoger risico om slachtoffer te worden van het verkeer.
Oproep tot Actie
Het welzijn van katten ligt in de handen van hun eigenaren. Daarom roept de Dierenambulance Utrecht alle katteneigenaren op om hun katten te chippen, registreren en neutraliseren. De Dierenambulance Utrecht hoopt dat deze boodschap doordringt, zodat de toekomst voor katten er een stuk veiliger en gezonder uitziet.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel