In het Verenigd Koninkrijk betekent de goedkeuring van ‘sentience wetgeving’ een ware revolutie in het denken over dieren, die nu bij wet erkend worden als wezens met gevoel. Dit betekent onder meer dat regeringsministers van alle departementen voortaan verplicht zijn om rekening te houden met dierenwelzijn bij het maken en uitvoeren van wetten en beleid.
Claire Bass van Humane Society International UK en haar team hebben de campagne geleid om cruciale nieuwe wettelijke bescherming voor dieren in te voeren. Bass:
“In het Verenigd Koninkrijk vieren we deze week de goedkeuring van de Animal Welfare (Sentience) Bill door het parlement, een campagne waar Humane Society International/UK en onze Britse supporters sinds 2019 hard voor hebben gevochten.”
Wezens met gevoel
De nieuwe wetgeving erkent dat alle gewervelde dieren, tienpotige schaaldieren (zoals kreeften) en koppotigen (zoals octopussen) het vermogen hebben tot gevoelens en emoties, zowel positieve als negatieve. Dit maakt dieren in het denken tot echte karakters, in plaats van ‘dingen’ waarmee je mag doen wat je wil.
Sociale revolutie
In het licht van het besef dat dieren wezens met gevoel zijn betekent het wetsvoorstel dat ministers van alle ministeries rekening houden met dierenwelzijn bij het maken en uitvoeren van wetten en beleid. Claire Bass:
“De wetgeving is een passend jubileumgeschenk voor dieren, want op 22 juli is het 200 jaar geleden dat het VK zijn eerste dierenbeschermingswet aannam. Martin’s Act was een stuk wetgeving dat het begin markeerde van een lange en voortdurende sociale revolutie in de houding ten opzichte van de behandeling en bescherming van dieren, zowel in het VK als wereldwijd.”
Tot het begin van de 19e eeuw zei de Britse wet dat de wettelijke verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld de eigenaar van een koe niet anders waren dan die voor de eigenaar van een spade; beide waren gewoon ‘eigendom’. In Nederland komt het ook nog voor dat een huisdier beschouwd wordt als inboedel, bijvoorbeeld bij inbeslagnames.
.
#GNvdD: Verbod op verkoop bont en levende krabben en kreeften op Utrechtse markten
.
De eerste Britse poging om dieren met wetgeving te beschermen werd in 1809 verworpen in het Lagerhuis. Maar in 1822 nam het parlement wel een wet aan, die het ‘moedwillig en wreed slecht behandelen of slaan van onder andere runderen, paarden en schapen’ tot een overtreding maakte.
Revolutionair?
De wet richt zich onder meer op (tegen) bont en de import van jachttrofeeën, maar de vraag is wel of het ‘nieuwe denken’ over dieren zich in de praktijk ook gaat uitstrekken richting de intensieve veehouderij. Diezelfde runderen genoemd in de wet uit 1822 zijn nu bij wet wezens met gevoel, positieve en negatieve gevoelens. Net als varkens en kippen die veel te dicht op elkaar leven en nooit het daglicht zien. Hoe ver worden de regels aangescherpt voor paarden die hun benen breken bij bloedsporten als paardenraces? En welke rechten krijgt zieke kweekzalm? De tijd zal leren hoe revolutionair de ‘Sentience Bill’ werkelijk was.
Bron:
- Humane Society
- Lees ook:
.
#GNvdD: Dieren beschouwd als wezens met gevoel in grondwet Chili
©AnimalsToday.nl BVR