Door de extreme hitte en droogte heeft het zuiden van Europa al een paar weken te kampen met heftige bosbranden. Met man en macht wordt er gestreden om het alles vernietigende vuur te doven. Ondanks dat er op grote schaal gebieden worden geëvacueerd, vinden mensen en dieren de dood in de vernielzuchtige vlammenzee.
Zuid-Europa in brand
Grote delen van Zuid-Europa worden geteisterd door de hevigste bosbranden in 30 jaar tijd. Tevens worden de zuidelijke landen geconfronteerd met één van de ergste hittegolven sinds decennia. De extreem hoge temperaturen en de gortdroge natuur werkt zeer bevorderlijk voor het vuur waardoor de branden zeer moeilijk te bestrijden zijn. In Griekenland werd afgelopen week 47,1 graden Celsius bereikt, nipt onder het hoogst ooit gemeten temperatuur in Europa. Niet alleen in dit land zijn er hittewaarschuwingen aan de orde van de dag, ook Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Italië, Roemenië, Servië en Turkije gaan gebukt onder bloedhete temperaturen en woekerende bosbranden. Dagelijks komen er nieuwe dodelijke bosbranden bij die een spoor van dood achterlaten en grote gebieden in as leggen. De huidige hoge temperaturen en droogte houden voorlopig nog aan en bieden grote zorgen voor de toekomst.
https://twitter.com/MariaVamvalis/status/1424538454495539202
Volgens de Italiaanse boerenbond Coldiretti, opgemaakt uit haar analyse van brandgegevens:
“De grote branden in de zomer van 2021 zijn verdrievoudigd ten opzichte van het historische gemiddelde van 2008 tot 2020.”
Hikmet Ozturk, een bosbouwexpert bij de Turkse Stichting ter bestrijding van bodemerosie, een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de bescherming van bossen, vertelde aan CNN:
“Hoewel 95 procent van de branden in Turkije door mensen wordt veroorzaakt, verergert de verspreiding van de branden door klimaatverandering. Het gebied van de branden bevindt zich in het Middellandse Zeegebied, het meest risicovol gebied voor klimaatverandering. Typische weersomstandigheden in de zomer voor het gebied zijn warm en droog, wat betekent dat het risico op branden al hoog is en de klimaatveranderingen het risico verhoogt.”
Verkoolde kadavers
Grootscheepse evacuatie van dorpen en steden vond plaats, vaak op bevel, om de mensen te beschermen tegen de vlammenzee. De wilde en gedomesticeerde dieren die moesten achterblijven waren reddeloos en werden omringd door de vuurvlammen om uiteindelijk door verbranding of verstikking de dood ingejaagd te worden. De karkassen van verbrande schildpadden, kalkoenen, herten en paarden lagen wijdverspreid over het verschroeide land. Kippenhokken werden verkoold teruggevonden en herders telden hun verloren vee. Verschrikkelijke beelden wat mensen aantroffen. In de hoop om een teken van levende dieren terug te vinden, zijn er door dierenvrienden massaal redding- en zoektochten opgestart. Zij proberen met man en macht dieren te helpen, soms met gevaar voor eigen leven. Zij zien de meest verschrikkelijke dingen. Dieren zijn bang, gewond en hebben vooral dorst. Dieren worden levend teruggevonden, helaas veelal verbrand. De angst en paniek onder dieren is groot.
Sheep, cats and dogs: Field hospital treats over 350 animals after wildfires#turkey #wildfire https://t.co/8dxRObCv6d pic.twitter.com/3lsNLlVDoa
— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) August 9, 2021
Op een videofilm is te horen hoe de 30-jarige Turkse boer Bayat merg en been schreeuwt tegen zijn koeien om ze te laten vluchten voor de vlammen. Hij bad om te sterven zodat hij niet hoef te zien hoe zijn dieren door de vlammen werden gegrepen. De boer verloor acht van zijn dieren.
This is absolutely heartwrenching: A man trying to save his cattle from fire. Could be a scene from a distopic film, but this is real as is the climate crisis. Have to say though the reason of the fires across Turkey is yet unclear as some suspect arsoning pic.twitter.com/PFUDqnCdgB
— Selin Girit (@selingirit) July 29, 2021
Nadat het vuur was verdoofd vond hij een nog ademende hulpeloze pasgeboren geit naast zijn verbrande dode moeder:
“Twee of drie uur nadat de vlammen waren geblust, zag ik deze op de grond liggen. Hij is nu onze baby geit. We noemden hem Miracle”.
Tegenover CNN verklaarde boer Bayat over zijn actie om bij de dieren te blijven:
“Ik maak me alleen zorgen om deze dieren. Toen ons dorp werd geëvacueerd, kon ik niet weg. Ik bood mijn ouders aan om te blijven. Ik vroeg hen: als we hier sterven, zullen we dan samen met hen sterven? En ze zeiden ja.”
Volgens de Turkse minister van Landbouw en Bosbouw Bekir Pakdemirli zijn er alleen al in Turkije meer dan 2.000 landbouwhuisdieren gestorven. Een getal dat een schim is van de totale werkelijkheid waarbij het om veel meer dieren gaat dat slachtoffer is geworden van de Zuid-Europese bosbranden.
Dubbel geredde Turkse dieren
De Federation of Animal Rights (HAYTAP), een non-profitorganisatie voor de bescherming van dieren, richtte een dierenziekenhuis op in Manavgat – een stad ten oosten van Side in de provincie Antalya te Turkije- waar vorige week de eerste van een reeks grote branden uitbrak. Het ziekenhuis is volledig uitgerust met moderne veterinaire apparatuur, een operatiekamer en intensive care- afdeling, en wordt gerund door vrijwillige dierenartsen. Het biedt gratis behandeling aan huisdieren, vee en zwerfdieren.
Sahra Hastanelerimizde verilen yaşam savaşı…#yaşamellerinizde#TürkiyeYanıyor#ciğerimizyanıyor pic.twitter.com/Hz8EkPg9Sz
— Haytap (@HaytapOfficial) August 7, 2021
Volgens de directeur van de organisatie, Ahmet Kemal Şenpola:
“Toen het aantal gewonde dieren begon toe te nemen, besloten we een ziekenhuis voor hen op te zetten in Manavgat. Onze medewerkers hier verzorgen dieren met brandwonden en voorzien ze van serum. We zullen binnenkort een soortgelijk ziekenhuis in Marmaris opzetten.”
Şenpolat zei dat dieren veel te lijden hadden onder de branden en, in tegenstelling tot mensen, konden ze nergens heen:
“Dit zijn stille wezens. Sommigen hebben gebroken benen, sommigen hebben brandwonden, maar ze kunnen zelf geen behandeling vinden.”
Biz bugün çok mutluyuz!
Yoğun bakımdaki hastalarımızdan biri olan Zeynep ayaklandı, Manavgat Sahra Hastanemizdeki yoğun bakımdan ilk taburcumuzu kovitli hastalar gibi alkışlarla uğurladık.
Darısı diğer canlara 🥰#yaşamellerinizde #haytap#manavgatsahrahastanesi pic.twitter.com/kqc9ZItjWm— Haytap (@HaytapOfficial) August 8, 2021
Haytap’s ziekenhuis is het eerste opvangcentrum voor dieren, variërend van vee tot schildpadden en vogels, alsook katten en honden. Voor het behandelen van de gewonde dieren stellen ze één voorwaarde aan de eigenaar: namelijk het afstaan van de dieren aan de boerderij gerund door HAYTAP in het noordwesten van Turkije. Deze boerderij dient als een ‘bejaardentehuis’ voor lastdieren die te oud zijn of die martelingen hebben ondergaan door toedoen van mensen.
Ondertussen zijn er onder andere door dierenorganisaties en individuen lokaal initiatieven georganiseerd om de dierlijke slachtoffers te kunnen opvangen en helpen. Hierdoor zijn er veel dieren in veiligheid gebracht en worden gewonde dieren in klinieken behandeld. Er is nog veel nodig om de hulpbehoevende dieren te kunnen voorzien van voedsel, water, medicatie en verbandmiddelen. De impact van deze branden is nog niet duidelijk, wel is bekend dat er veel nodig is aan financiële middelen, onderkomen en mankracht om alle dierenslachtoffers te kunnen opvangen. Voor nu en in de toekomst omdat het einde van de heftige bosbranden nog lang niet in zicht is.
No words 🙏❤️#respect #firefighters #Greece #fire #animals #rescue pic.twitter.com/lwCsvz6uDg
— Irene Kigais❤️🇦🇺 (@IKigais) August 9, 2021
Wilt u de dieren in Griekenland helpen die het slachtoffer zijn geworden van de bosbranden? Stichting Dierenhulp zonder Grenzen heeft een actie gestart om geld in te zamelen. Klik hier om naar de actiepagina te gaan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
je kunt ook rechtstreeks aan ze doneren zodat 100% bij ze aan komt
@ae
Daarmee insinueer je dus dat dat niet het geval is als je via Dierenhulp zonder grenzen doneert. Dit soort onderhuidse opmerkingen is vilein en zonder bewijsvoering. Bovendien was het kennelijk te veel moeite om de contactgegevens van de organisaties daar te vermelden, dus je opmerking is alleen geplaatst om onrust te creëren en het werk van Dierennoodhulp in diskrediet te brengen.