Voor de dieren die wij houden is een leven in onze huiskamer lang niet altijd even prettig. Heel vaak stellen we onze eigen belangen voorop en manipuleren we ons huisdier zo dat hij voldoet aan onze wensen.

chihuahua
Foto: Wikimedia Commons

Steffie van Horck van de Sophia Vereeniging ter Bescherming van Dieren vindt het erg dat chihuahua’s (hondje van Paris Hilton) extreem klein worden gefokt, dat de schedel van Cavelier King Charles Spaniëls (hondje van Pim Fortuyn) bewust klein wordt gehouden en dat Sharpei’s door hun vele rimpels vaak last hebben van huideczeem, zo vertelt zij in Vrij Nederland.

Bij de fok van honden wordt er te vaak gekeken naar wat mensen mooi vinden, dierwelzijn moet hierbij een grote rol gaan spelen. Berry Spruijt, hoogleraar Dierenwelzijn aan de Universiteit van Utrecht, vindt zelfs dat geen enkel dier geschikt is om in huis te houden. Volgens hem zou een rat nog het meest in aanmerking komen om als huisdier gehouden te worden: de rat is ‘slim genoeg om zich te handhaven in een menselijke omgeving, kan makkelijk alleen thuis blijven en heeft geen al te grote ruimte nodig.’

Niet alleen onder gedomesticeerde huisdieren vindt leed plaats, vandaag de dag bevinden zich ook tal van exoten in de huiskamer. Directeur van Stichting AAP, David van Gennep, kan niet zeggen hoeveel exoten zich in Nederland bevinden, zo zegt hij in VN. Hij neemt wel trends waar in de opvang van dieren gelinkt aan animatiefilms als Over the Hedge, Ice Age en The Lion King. David wijst op het grote gevaar van ziekten die van dier op mens overgaan. Zeker bij wasberen die een voor mensen dodelijke parasiet met zich mee kunnen dragen. Ook zijn er nog de vliegende en zwemmende trenddieren die niet door AAP opgevangen worden: papegaaien zijn bijvoorbeeld dank zij onder meer de tekenfilm Rio niet aan te slepen, sneeuwuilen (Harry Potter) blijven mateloos populair en de interesse in clownvisjes (Nemo) neemt gelukkig af.

Bron: Vrij Nederland ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils