Dieren kunnen veel last hebben van de overgang van winter- naar zomertijd en andersom. Elke keer als de klok verzet wordt, verandert er iets in het ritme bijvoorbeeld het voermoment of het tijdstip van de wandeling. Dit geldt zowel voor huisdieren als voor dieren in het wild.

zomertijd
Eekhoorn | Foto (ter illustratie): publiek domein

Een hond past zijn ritme aan zijn baasje aan, dus als die ineens later of eerder opstaat merkt de hond dat direct. Katten zijn daarentegen juist gericht op het daglicht. Zij raken van slag als het eerder licht of donker wordt in combinatie met het ritme van hun omgeving. Hamsters en cavia’s hebben veel minder last van tijdverschillen, zij zijn minder gericht op het ritme van hun eigenaar of van het opkomen en ondergaan van de zon.

Wilde dieren hebben vooral last van zomertijd

Wilde dieren hebben voornamelijk last van de overgang van winter- naar zomertijd. Door het vooruitzetten van de klok, valt de avondspits immers samen met de schemertijd. En de schemertijd is voor heel veel dieren hét moment om erop uit te gaan om te jagen, te foerageren of een slaapplaats te zoeken. Denk maar aan vleermuizen of uilen die juist in dat halve uurtje gaan vliegen. Of herten en reeën die rond die tijd een plekje voor de nacht gaan zoeken. Niels Kalkman van de Dierenbescherming schreef al eerder over het verzetten van de klok:

“Dieren weten normaliter dondersgoed wanneer ze wel en niet (relatief) veilig wegen kunnen oversteken. Hun biologische klok en hun gehele leefritme is namelijk aangepast aan de mens. Als we de tijd ineens verzetten, leidt dat aantoonbaar tot meer wildaanrijdingen. Vooral op de eerste werkdag na de tijdaanpassing.”

De overgang van winter-naar zomertijd levert het grootste drama op. Deze omzetting valt eind maart, in de lente dus, een periode waarin veel dieren onrustig zijn door de wens te paren. Of ze hebben al een nest om voor te zorgen. Het feit dat de schemering eerder invalt, leidt tot veel aanrijdingen.  Maar ook nu, in de herfst, zijn de dieren verbaasd als er ineens op andere tijden drukte ontstaat op de snelweg. Dus ook nu is het zaak extra op te letten en voorzichtig te rijden, met name in bosrijke gebieden. De Partij voor de Dieren Apeldoorn roept daartoe ook op in een post op Facebook.

 

wintertijd
Screenshot @Partij voor de Dieren Apeldoorn op Facebook

Help je huisdier

Wil je iets doen om het je huisdier makkelijker te maken? Verschuif dan de voermomenten geleidelijk aan in de aanloop tot de tijdverandering. Op die manier hoeft jouw hond niet ineens een uur langer te wachten op het eten of staat hij verbaasd als het een uur te vroeg komt. Voor katten geldt dat je ze iets langer in huis kunt houden als de zomertijd ingaat.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl LL