Het Britse parlement is druk met Brexit en daarbij hoort ook de implementatie van Europese wetgeving in de Britse, nadat het Verenigd Koninkrijk de EU in 2019 verlaat. Maar de Europese erkenning sinds 2009 dat dieren gevoel hebben, pijn en emoties kunnen ervaren, is bij stemming afgewezen en wordt niet overgenomen.

Brexit
Vos Rosie | Foto: wildfotograaf Jack Bowler/ Facebook

Dierenwelzijn is een belangrijk punt in de Brexit-procedure, en staatssecretaris Michael Gove van Milieu beloofde eerder plechtig dat het VK na Brexit koploper zou zijn in dierenwelzijnswetgeving. Die belofte wordt nu ondermijnd. Als antwoord op protesten tegen deze beslissing zegt de regering dat de Britse dierenwelzijnswet van 2006 dit onderwerp voldoende dekt. Tegenstanders wijzen erop dat de wet te beperkt is en alleen voor huisdieren geldt.

Schokkend
Vrijwel alle Britse wetten over dierenwelzijn zijn afkomstig van Europese wetgeving. Sinds 2009 worden gevoelens van dieren door de EU erkend in het Verdrag van Lissabon, ook door het VK. Dierenbescherming RSPCA reageert geschokt op de het besluit:

“Het is schokkend dat de MP’s ontkennen dat dieren gevoelens hebben en weigeren dat te incorporeren in de nieuwe Britse wetgeving na 2019. In de EU hebben we gezien dat het erkennen van dieren als voelende wezens het mogelijk maakte dat er in de hele regio verbeteringen in dierenwelzijn plaatsvonden.”

De RSPCA waarschuwt dat de wet van 2006 alleen geldt voor huisdieren, niet voor dieren in de vee-industrie of wilde diersoorten, en dat gevoelens van dieren niet door de wet worden erkend:

“Als de regering de belofte van staatssecretaris Gove waar wil maken moeten ze ernaar handelen in de post-Brexit wetgeving.”

Exploitatie
Wildfotograaf Richard Bowler reageerde met een foto van vos Rosie, waarmee hij een band heeft opgebouwd, en dat zij als wild dier wel degelijk gevoelens kent:

“Wetenschap toont meer en meer aan dat alle dieren intelligentie hebben en emoties kennen, en dat wordt opnieuw ontkend door onze regering. Daar is maar één reden voor en dat is om ze te kunnen exploiteren.

Petitie
Nick Palmer van Compassion in World Farming (CIWF) roept de regering op om te handelen:

“Hoe kan het VK nou gezien worden als de leider op het gebied van dierenwelzijn door te ontkennen dat dieren voelende en intelligente wezens zijn. We roepen op om deze beslissing terug te draaien en de gevoelens van dieren alsnog te erkennen in de nieuwe wetgeving.”

CIWF heeft een petitie opgezet om de Britse regering te bewegen de gevoelens van dieren alsnog te erkennen na Brexit. De petitie is hier te ondertekenen.

Bronnen: Independent, Boingboing, CIWF ©AnimalsToday.nl Bart van Riel