Dieren in het openbaar vervoer zijn niet ongebruikelijk. Baasjes nemen (blindengeleide)honden of katten in een reismandje geregeld mee. Dat dieren zelf op de metro stappen verwacht je daarentegen niet. Reizigers in de metro in Moskou delen geregeld een coupé met zwerfhonden: de viervoeters reizen vanuit de buitenwijken naar het centrum van de stad, waar de kans op het verschalken van hapjes groter is.
Zwerfdieren moeten vindingrijk zijn om te overleven. En dat is de honden in Moskou wel toevertrouwd. Ze hebben een techniek ontwikkeld om mensen op straat eten afhandig te maken. Na een dag voedsel verzamelen in het centrum, stappen de honden bij voorkeur aan de voor- en achterkant in de rustige metrowagons. Zo reizen ze terug naar de buitenwijken waar ze de nacht doorbrengen. Experts die het hondengedrag bestudeerden beweren dat de dieren zelfs samenwerken. Ze leren elkaar bijvoorbeeld bij welke halte ze moeten uitstappen en hoe de stoplichten werken, zodat ze veilig kunnen oversteken.
Forenzen
De honden zijn volgens wetenschappers net als mensen gaan forenzen na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in de jaren 90. Bedrijfsterreinen verhuisden naar de buitenwijken en werden door zwerfhonden gebruikt als verblijfplaats. Maar omdat in het centrum meer eten te vinden is, leerden de dieren hoe ze de metro konden gebruiken.
‘De honden spelen graag tijdens hun reis. Ze springen net op tijd in de metro, vlak voor de deuren sluiten, met het risico dat hun staart bekneld raakt. Daar hebben ze lol in. En soms vallen ze in slaap en stappen ze bij de verkeerde halte uit,’ aldus dr. Andrei Poiarkov (Moscow Ecology and Evolution Institute).
Op reis voor worstjes en vis
Maar niet alleen de honden in Moskou gebruiken het openbaar vervoer. Jack Russell Ratty in Dunnington, Groot-Brittannië, was zo dol op worstjes dat hij geregeld de bus pakte naar de plaatselijke pub. Helaas werd Ratty in 2010 doodgereden bij de bushalte.
En wie kent niet het verhaal van kat Macavity in Wolverhampton (ook Groot-Brittannië) die een paar keer per week met buslijn 331 naar de fish&chips-zaak reisde?
‘Zodra ik de deuren open doe springt hij naar binnen. Volgens mij vindt hij het leuk. Eerst was het wat raar, maar nu is het de gewoonste zaak van de wereld. Hij is de perfecte passagier. Het enige probleem is dat hij nooit betaalt’, aldus buschauffeur Bill Khunkhun over Macavity.
Aanpassingsvermogen
Verstedelijking heeft tot gevolg dat meer diersoorten het nut van vervoer ontdekken. Hun voornaamste beweegreden? Een makkelijk maaltje. Veel reizigers vinden het schattig en bijzonder een dier in de bus of metro aan te treffen en geven nog wel eens wat lekkers weg. Bij huisdieren is dat niet zo’n probleem, maar volgens ecoloog stadsfauna Seth Magle moet dit bij wilde dieren worden voorkomen. Volgens hem worden wilde dieren steeds vindingrijker in het samenleven met stadsmensen. En hoewel de stad voor mensen wordt gebouwd, maken andere soorten er ook steeds vaker gebruik van.
Duiven
Op zoek naar kruimels komen duiven in New York (Verenigde Staten) nogal eens in de metro terecht, omdat ze niet doorhebben dat de deuren dichtgaan voor vertrek. Bij de volgende halte weten ze niet hoe snel ze de wagon weer moeten verlaten. Toch vliegen ze dan weer net zo snel terug naar de plek waar ze daarvoor zo lekker hebben gegeten.
Geit
In 2008 stapte een ontsnapte geit in Multnomah County, Oregon (Verenigde Staten) in de schoolbus. De geit werd door de politie meegenomen, want ‘ze had niet voldoende geld bij zich voor een buskaartje’. Haar eigenaar werd opgespoord. In Mahoning County in Ohio (Verenigde Staten) volgde een andere geit haar baasje geregeld tot in de schoolbus.
Coyote
Veelzijdige en slimme coyotes zien ook steeds vaker het nut van de stad en komen geregeld voor in de bewoonde gebieden tussen Chicago en New York. Ze zijn geheel niet kieskeurig qua eetpatroon en eten alles wat ze tegenkomen, van schoenleer tot fruit. Ook passen ze zich volgens experts heel makkelijk aan waardoor ze hun normale dagritme vervangen door het stedelijke nachtritme.
In 2002 stapte een coyote in de lightrail bij het vliegveld in Portland, Oregon (Verenigde Staten). Hij maakte het zich gemakkelijk op een stoel, maar werd door faunaspecialisten gevangen en vrijgelaten voor de trein vertrok. Over het dier werd een lied geschreven door Sleater-Kinney met de titel ‘Light-Rail Coyote’.
Huiskatten
Katten maken het vaakst gebruik van het openbaar vervoer en het lijkt erop dat het voornamelijk Engelse katten zijn, zoals Macavity. BBC News berichtte in 2009 over de zwart-witte kat Casper die geregeld gebruikmaakte van de bus in St. Budeaux. Helaas werd het dier in 2010 door een auto doodgereden, toen hij op weg was naar de bus.
Kat Dodger rijdt hele afstanden met de bus in Dorset, hij zit graag bij passagiers op schoot.
Volgens Suzanne MacDonald, psycholoog en bioloog aan de York Universiteit in Toronto, Canada, voelen huisdieren als katten zich sneller op hun gemak in het vervoer, omdat ze gewend zijn aan mensen. Maar dat ze niet gestrest raken door de rit is toch heel bijzonder. Helaas onderschatten ze blijkbaar het hiermee gepaard gaande gevaar.
Resusaap
In de Indiase stad Delhi barst het van de resusapen. Veel mensen voeren de dieren, die gezien worden als vertegenwoordigers van de Hindoegod Hanuman. De opdringerige apen spelen in het gebouw van het Indiase parlement, hebben zich kantoren toegeëigend en klimmen soms aan boord van bussen en metro’s. In deze video zie je een aap in de metro.
Bronnen: NatGeo, The Sun, EnglishRussia ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde