Dieren reizen soms duizenden kilometers om aan eten te komen, onderdak te vinden of voor gezelschap. De BBC maakte een overzicht van de dieren die de grootste afstanden afleggen in hun leven.
Bepalen welk dier de langste afstand aflegt is geen gemakkelijke opgave. Stopt het dier onderweg? Of is het een reis zonder pauze? Ook moet er rekening mee worden gehouden dat zwemmen anders is dan vliegen bijvoorbeeld.
Te land…
Op het land is het rendier recordhouder van het Guinness Book of Records als het gaat om ver reizen. Deze diersoort zou minstens 4800 kilometers door Noord-Amerika afleggen.
Ter zee…
Grijze walvissen waren voor een lange tijd recordhouders als het gaat om zeedieren, maar zijn in 2007 van deze plek verstoten door de bultrug. Deze zou minstens 8299 kilometers afleggen. Maar de bultrug is op zijn beurt weer verstoten van de eerste plek door een witte haai die ongeveer 11.100 kilometers aflegde, van Zuid-Afrika tot het westen van Australië en terug, binnen negen maanden.
Maar een lederschildpad doet deze records verbleken, nadat hij door onderzoekers werd gevolgd op een reis van 20.500 kilometer. De meeste dieren in de oceaan reizen ‘s nachts.
En in de lucht!
Tussen Mexico en Canada zijn monarchvlinders waargenomen die 4000 kilometers afleggen. In sommige zomers zijn er vlinders geweest die ruim 15.000 kilometers vlogen. Een libellensoort wordt beschouwd als insect met de langste migratieroute. Deze is minstens 18.000 kilometer lang. De libellen reizen van India naar het oosten van Afrika en terug. Dit duurt wel een hele generatie lang, in hun eentje kunnen ze dit niet volhouden.
Bij vogels vinden we de kampioenen onder de kleinste en de grootste soorten. Kolibries vliegen gemiddeld 2200 kilometers, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. De gigantische albatros kan afstanden tot wel 5500 kilometer afleggen. Er is er zelfs een gevolgd die in 46 dagen de aarde rondvloog.
Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hier komt ieder jaar een paartje zeldzame gele kwikstaartjes, vanuit het verre Afrika, om hier te broeden en hun jongen groot te brengen.
Net nadat de zeven jongen waren uitgevlogen kwam de kat van de buren om ze allemaal om zeep te helpen.
De gele kwikstaart produceert maar één legsel per jaar dus hun reis vanuit Zuid Afrika naar Nederland, en weer retour is dit jaar voor noppes geweest.
En het vette mormel van de buren gaat vrolijk verder met het uitmoorden van nog meer vogels.