In de zomermaanden is het extra opletten geblazen voor automobilisten. In deze periode worden er namelijk dagelijks vele dieren aangereden, zoals egels, eekhoorns, reeën en zelfs boommarters. Maar waarom worden er juist in deze periode zoveel dieren aangereden en wat kun je doen als automobilist? PiepVandaag zocht het uit!
Jaarlijks worden er tienduizenden dieren doodgereden of zo ernstig verwond door de aanrijding dat ze overlijden aan de gevolgen. Dit aantal is in de zomermaanden een stuk hoger dan in de wintermaanden. De dieren die het meest worden aangereden zijn reeën. Jaarlijks zijn er gemiddeld 10.000 geregistreerde aanrijdingen met reeën. Daarnaast worden automobilisten ook geregeld opgeschrikt door damherten, wilde zwijnen, vossen, dassen, konijnen en vele andere dieren op de weg.
Bronsttijd reeën
Een van de redenen dat er meer dieren worden aangereden in de zomermaanden is vanwege de bronsttijden van reeën. Tijdens deze bronstijd gaan reebokken op jacht naar reegeiten. De dieren zijn in deze periode veel actiever en veel minder alert. Hierdoor neemt de kans op aanrijdingen ontzettend toe. In Nederland worden er jaarlijks ruim 10.000 reeën aangereden. Soms zijn de dieren op slag dood, maar in andere gevallen vluchten ze gewond weg met een nare dood tot gevolg. Tot medio half augustus, wanneer de bronsttijd eindigt, worden automobilisten dan ook geadviseerd extra alert te zijn binnen natuurgebieden.
Kleintjes geboren
De zomermaanden is daarnaast dé periode voor de geboorte van vele diersoorten. Zo worden onder andere egeltjes geboren tussen eind juli en half oktober. Na de geboorte gaat de moeder van de kleintjes verwoed op zoek naar eten. In de haast letten zij minder goed op en is de kans op een aanrijding groter. Ook de kleintjes gaan op onderzoek uit en kunnen op de weg belanden. Moeder reeën staan in de zomerperiode hun jongen van vorig jaar af, om voor hun nieuwe jongen te kunnen zorgen. Deze reetjes gaan dan in hun eentje op pad en ook dan kunnen zij de weg opgaan.
Reeënpopulatie Nederland groeit
De reeënpopulatie in Nederland is daarnaast hard aan het groeien. Verschillende onderzoeken laten zien dat het erg goed gaat met de reeën in Nederland. In verschillende gemeentes komen er steeds meer reeën. Dit is natuurlijk erg positief, maar leidt ook tot meer aanrijdingen.
Op zoek naar gewonde dieren
Om te zorgen dat de verwonde, aangereden dieren geen lange en pijnlijke dood tegemoet gaan of jongen van de aangereden dieren alleen achterblijven en verhongeren, zetten verschillende mensen de zoektocht in naar deze diertjes. Niet alleen boswachters zoeken in natuurgebieden langs wegen, ook worden vrijwilligers gevraagd mee te helpen. Zo ging bijvoorbeeld een grote groep vrijwilligers begin van deze maand op zoek naar de jongen van een aangereden otter. Zij zochten met behulp van kano’s, een hond en zelfs het gebruik van een drone werd aangeboden. Tot nu toe zijn de baby otters nog niet gevonden. Eerder was een zoektocht echter wel effectief en wist een groep vrijwilligers jongen van twee verschillende aangereden otters te redden uit de klauwen van een hond en kat. Door de inzet van deze mensen kunnen de kwetsbare dieren alsnog worden gered.
Wat kun je doen als automobilist?
Om het aantal aanrijdingen met overstekend wild fors terug te brengen wordt er gezocht naar nieuwe, creatieve ideeën. Zo wordt er gepleit voor de inzet van blauwe reflectoren die, wanneer het licht van de auto erin wordt weerkaatst, een blauwe goed afgeven. Deze blauwe gloed waarschuwt dieren voor naderend gevaar. Ook zouden meer open ruimtes dier en mens kunnen helpen om het gevaar te zien aankomen. Toch blijft het matigen van de snelheid de meest effectieve manier om wildaanrijdingen te voorkomen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het aantal aanrijdingen met de helft tot driekwart zal afnemen wanneer de maximumsnelheid zal worden teruggebracht van 80 naar 60 kilometer per uur. Bij een snelheid van 60 kilometer per uur heeft het wild vaak nog de kans om een auto te ontwijken. Daarnaast biedt het automobilisten de kans om op tijd te remmen. Let daarom goed op je snelheid wanneer je in natuurgebieden rijdt én vooral tijdens de schemering wanneer de diertjes tevoorschijn komen!
©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen