Stichting Dier en Project waarschuwt voor het plan van bouwmarkt Praxis om huisdieren in het assortiment op te nemen. Behalve het stimuleren van impulsaankopen is het namelijk slecht gesteld met het dierenwelzijn in winkels die niet gespecialiseerd zijn in de verkoop van dieren.
Naar aanleiding van de berichtgeving over Praxis om in bepaalde filialen huisdieren als konijnen en cavia’s te gaan verkopen schreef Stichting Dier en Project op Facebook over cavia Otje, die onder soortgelijke omstandigheden ernstig verwaarloosd achterbleef in de bakken van de BoerenBond in Rijsbergen:
“Op maandag 23 februari bezocht onze dierenvriendin Nique de BoerenBond te Rijsbergen. Haar oog viel op een doodzieke cavia in de (door ons zo verafschuwde) glazen verkoopbakken. Nadat moeder-cavia was gestorven werden zijn broers en zusjes verkocht. Dit zieke diertje bleef achter, hem werd noodzakelijke medische zorg onthouden…
Ze kreeg het doodzieke diertje mee, noemde het Otje en ze reed met piepende banden richting een dierenarts. Otje bleek onderkoeld en was al enige tijd niet meer in staat geweest om voedsel tot zich te kunnen nemen. Otje verbleef een nachtje in de couveuse, kreeg een mini-infuus maar helaas bleken zijn slikreflexen niet meer te functioneren waardoor dwangvoeren niet tot de mogelijkheden behoorde. Ondanks de warmtetherapie kwam er geen verandering in de onderkoeling. Deze ochtend heeft Nique met pijn in het hart moeten besluiten om Otje verder lijden te besparen.
Uit respect voor dit verloren leventje zal Otje vanmiddag zijn laatste rustplaats vinden bij Wil en Nique.”
Niet ter zake kundige handel
Els Adams van Stichting Dier en Project laat aan PiepVandaag weten:
“We vinden het vreselijk wat er met Otje gebeurde en roepen iedereen op om geen huisdieren meer te kopen bij dit soort winkels. Geen vraag is geen aanbod! Bovendien zitten de opvangen vol met dieren, en daar krijg je ook veel betere informatie over de verzorging.”
Volgens Adams zijn de dieren voor bouwmarkten oninteressant en gaat het alleen om de verkoop van de bijkomende zaken als het kooitje, drink- en etensbakjes, voer en bodembedekkers. Stichting Dier en Project wil geen verdere uitbreiding van dit soort dierenverkooppunten maar juist stopzetting van huidige, niet ter zake kundige handel:
“De gestelde DiBeVo regels/voorwaarden zijn ver onder de maat en dieren lijden onder de omstandigheden en tekortkomingen. Het is dan ook té belachelijk voor woorden dat nu zelfs bouwmarkten voornemens zijn om over te gaan tot verkoop van dieren. Een dier is geen ding maar een levend wezen met gevoel, emoties en behoeftes!”
Aangifte
De genoemde dierenvriendin Nique Allsopp, tevens betrokken bij het werk van Hart voor Dieren, gaat als privépersoon aangifte doen bij de politie wegens dierenmishandeling. Ook dient zij een klacht in bij de BoerenBond voor het onkundig verzorgen van Otje, door het dier geen medische hulp te bieden.
Bron: Stichting Dier en Project ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Ik ben ook geen voorstander daar het eigenlijk om de verkoop eromheen gaat.
Eigenlijk moesten er bouwmarkten zijn die bij een stichting/opvang een paar caafjes adopteerde,vervolgens de caafjes in de winkel een paradijs aanbieden met super verzorging.Zodat mensen zien wat er allemsal mogelijk is en hoe leuk het kan zijn.Deze caafjes zijn dan niet voor de verkoop.Maar om te bekijken.En tevend voor promotie dat meer mensen een cavia uit de opvang halen.
Of het nu gaat om een bouwmarkt of een tuincentrum; dieren horen er niet te worden verkocht. Mensen zouden überhaupt geen dieren moeten (willen) kopen bij dit soort winkels. Zolang mensen dit blijven doen, zullen de winkels dieren blijven aanbieden. Als je (weloverwogen!) een dier in huis besluit te nemen, ga dan eens kijken bij een asiel op opvangcentrum. De verzorgers kunnen informatie geven over het dier en over de verzorging. Voorkomt een hoop ellende en geeft afgedankte dieren een tweede kans.
Wat er op zijn minst zou kunnen worden vereist aan de verkoopende winkels is een certificaat van stichting Dierbaar.
Zeer handig wat de bouwmarkten gaan doen eerst koop je hout schroeven spijkers en hamer dan maak je je kooi en dan kun je een konijn kopen niet in een plastiek zak want die gaat in januari verboden worden, maar helaas wordt het weer opgeblazen want het gaat om praxis TUINCENTRUMS…en niet de Bouwmarkten. Intratuin verkoopt ook dieren….!!!
Ja Huub en ook Intratuin zou dat niet moeten doen en ook de welkoop niet, maar jij ziet het probleem vast niet. Iemand die planten water kan geven, kan natuurlijk ook goed voor dieren zorgen.
Bij tuincentrums hebben ze ook vaak zogenaamde bonsaiboompjes, ook dat kunnen ze totaal niet verzorgen omdat de kennis nihil of totaal verkeerd is, mensen wijs maken dat je een bonsai bijna geen water of voeding moet geven, zo blijven ze klein en dood.
Dier verkoop in tuincentra etc moet helemaal verboden worden, niks geen dieren in winkels, het zijn geen pakken melk die nog even extra meeneemt.
Het hele commerciele plaatje wat er aan dierverkoop hangt moet eraf, dat ze voerbakken en andere meuk verkopen prima maar verder moet het daar gewoon weg.
Dit mag niet worden toegestaan, we gaan weer terug naar af, wie gaan deze dieren verzorgen het winkelpersoneel? dat kan toch niet.
Enige nuance is denk ik wel wenselijk. Praxis groen, waar het over gaat is geen bouwmarkt, het is een tuincentrum. Er wordt nu een beeld geschept dat de straks cavia’s naast de schroevendraaiers worden verkocht, dit is (zover ik weet) niet het geval.
Ben het eens, impuls verkoop moet stoppen. Het houden van een dier is meer dan alleen een koop, je moet er voor zorgen en houden voor jaren lang.
Praxis groen is intratuinen aan het overnemen zover ik weet, de naam Praxis heeft een “bouw/klus” lading. Wellicht om het in het vervolg “Praxis groen” van te maken niet meer te benoemen als “bouwmarkt” dat het dan duidelijker is.
Overigens, ben ik van mening dat dieren alleen mogen worden verkocht door specialisten en getrainde mensen, niet door een vakkenvuller op zaterdag middag naast de ficus benjamina.