Jaarlijks krijgen tienduizenden mensen een dier cadeau, bijvoorbeeld voor hun verjaardag of bij een huwelijk. Het gaat om honden, katten, konijnen, cavia’s, maar ook ezels, slangen en hangbuikzwijnen passeren de revue. Helaas belanden veel van deze dieren in de opvang of ze worden gedumpt, omdat de nieuwe eigenaar helemaal niet voor het dier kan of wil zorgen.
Veel van deze dieren komen helaas niet op veilige pootjes terecht, omdat de nieuwe eigenaar helemaal geen zin heeft om voor zo’n dier te zorgen en het niet de benodigde zorg en aandacht geeft. Een aanzienlijk deel van deze dieren belandt uiteindelijk in opvangcentra, waar medewerkers en vrijwilligers elke dag hun ziel en zaligheid leggen in het creëren van een nieuwe kans voor de dieren.
Er is maar één moment waarop je een huisdier in huis mag halen: nadat je lange tijd hebt nagedacht over welk dier bij jou past, wat de behoeften van het huisdier zijn, hoe je daarin kunt voorzien en wat het totale kostenplaatje zal zijn. Een huisdier nemen of geven mag nooit een impulsieve daad zijn!
Wettelijke zorgplicht
Wie een huisdier als geschenk geeft, geeft ook een wettelijke zorgplicht ‘cadeau’, zo stelt stichting Dier&Recht. Dierenwetenschapper Sarah Pesie, verbonden aan de stichting, zegt:
“Het staat in de wet dat, zodra je een huisdier hebt, je verplicht bent er goed voor te zorgen en het te voorzien van de juiste huisvesting. Er staat bijvoorbeeld voor sommige dieren in de wet hoe groot de kooi moet zijn waar ze in zitten. Je moet echt aan bepaalde regels voldoen en mensen die een dier cadeau krijgen, weten dat waarschijnlijk niet eens.”
Maar waarom geven mensen een (huis)dier cadeau? Pesie:
“Het verrassingseffect is hoog. Ook de voorpret van de gevers is een element dat meespeelt. Zo weet ik van iemand die van haar collega’s een konijn kreeg dat die collega’s er wekenlang lol om hebben gehad. Maar de ontvanger vindt het meestal niet zo grappig. En het dier al helemaal niet, als het niet gewenst is.”
.
Verboden als prijs
Een dier geven als prijs is natuurlijk ook uit den boze. Het is zelfs verboden in Artikel 2.13 van de Wet dieren, het ‘Verbod op het gebruik van dieren als prijs’, waarin staat dat het verboden is om dieren ‘als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’.
.
Verrassingseffect
Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming hebben mensen een romantisch beeld van ‘verrassingsdieren’:
“Denk aan films waarin iemand een grote doos krijgt met een strik erom, waar dan een vertederende puppy uit springt. Mensen denken dan meestal: ah, wat schattig. En niet: daar zit je meer dan tien jaar aan vast.”
Zorg er dus voor dat er nooit sprake is van een onaangename verrassing:
“Vraag van tevoren of de ontvanger het ziet zitten een dier te krijgen. Of nog beter, geef een geldbedrag cadeau. Dan kan iemand alsnog zélf beslissen al dan niet een dier aan te schaffen.”
Een dier in huis halen is een enorme verantwoordelijkheid. Besef dus goed wat je doet als je iemand een levend, voelend wezen cadeau geeft, zonder dat die persoon hierom gevraagd heeft.
Dieren zijn geen speelgoed
Kinderen kunnen wreed zijn. Met opzet of niet, soms zijn kinderen wreed tegen dieren. Vooral puppy’s, kittens, konijntjes, kuikens, baby eenden en andere jonge dieren zijn kwetsbaar. Kleine kinderen kunnen onbedoeld dieren kwellen en schade toebrengen, en zelfs hun kwetsbare botten breken of andere dodelijke verwondingen veroorzaken. Aanbidding kan omslaan in onverschilligheid, of zelfs vijandigheid wanneer een kind de interesse in een dier verliest.
.
Fransen moeten certificaat ondertekenen bij aanschaf huisdier
.
Stichting KonijnenBelangen weet er alles van; vooral konijnen worden nogal eens aan een kind cadeau gedaan. De stichting zag in 2021 een totaal aantal van 21.118 opgevangen konijnen, een toename van 31 procent in vergelijking met slechts twee jaar daarvoor.
Wie een dier cadeau geeft, geeft een leven weg!
Geef liever een adoptiedier cadeau in de vorm van een symbolische adoptie. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van Stichting Aap. Een hond op afstand adopteren is ook een optie. Voor de adoptie van een kat op afstand kun je onder meer hier terecht en een konijn op afstand kun je hier adopteren. Of kijk eens op de website van Sheldrick Wildlife Trust naar het op afstand adopteren van weesolifanten, -giraffen of weesneushoorns, die het slachtoffer werden van stropers.
Stop met het geven van dieren als geschenk! Schenk liever een dier een leven, dan een dierenleven.
Bron:
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg