Het komt de politiek en ambtenaren niet uit dat er wolven in Nederland zijn. Dat geeft zoveel werk. Provincies hebben sinds december 2015 wettelijke verantwoordelijkheid voor bescherming van de natuur en toevallig sinds dat jaar lopen er ook wolven door Nederland. Toen waren provincies nog slapend. Nu is het wachten op de put vol wolven.
Eén provincie werd wakker in 2018, toen een wolvenpaar het idee kreeg op de Veluwe te vestigen en seks te hebben. Gelderland stelde een wolvencommissie aan. Dat gebeurt dan om betrokkenen, lees schapenhouders en natuurbeschermers, een platform te geven. Om te praten. Maatregelen waren niet nodig, want wolven staan beschreven als schuw. Schapen werden naar verluid goed beschermd met omgebouwde schapenkerende hekjes, met een elektrische schok voor een wolf. Klaar! Probleem opgelost voor bestuurders en ambtenaren.
Het was natuurlijk helemaal niet klaar, want de wolven bleken niet schuw en kwamen over de hekjes. Brabant werd wakker, Drenthe werd wakker, Friesland werd wakker. Hup, allemaal commissies en wolvenconsulenten ingesteld. Niet dat die er veel verstand van hadden, maar politiek gezien leek het erop dat de bestuurders en ambtenaren wat deden. Subsidies voor elektrische hekjes werden vrijgemaakt. Er werd weer veel gepraat en het gebrek gebagatelliseerd van de interesse voor de subsidie.
Een antwoord voor de bange ouder en het kind bleef domweg uit. Wat doet de overheid als een wolf in hun straat staat? Ja een paintballfestijn werd verzonnen, dat voor het beïnvloeden van wolvengedrag kant noch wal raakt. Een effectieve oplossing voor de dierhouderij bleef ook uit. Het dringt na zoveel jaar niet door dat schapenhouders geen omgebouwde dure elektrische hekjes willen, bijvoorbeeld omdat het niet van het ene veld naar het andere te slepen is, of omdat het in veel gevallen niet werkt.
.
Diederik van Liere: De monomane weg van het elektrische hekwerk
.
Provinciale ambtenaren adviseren nu doodleuk dat wolven mogen worden afgeschoten, want er zijn ernstige problemen, er is een alternatief uitgeprobeerd (het hekje) en de populatie wolven gaat niet in gevaar zijn. Dus wordt er aan de uitzonderingsregels voldaan om de bescherming van de Habitatrichtlijn op te heffen. Klaar! Een beetje politiek gevoelige bestuurder gaat zijn kop niet boven het maaiveld uitsteken voor zo’n controversieel geval als een wolf. Daar verlies je alleen maar het pluche van je stoel mee. En de drukke ambtenaar verwijst het liefst naar een ander, zoals de mensen van BIJ12, die veel ervaring met jacht en geen taak hebben in bescherming van wolven.
Voor de lange termijn weten bestuurders dat er meer en meer wolven gaan komen, maar de verkiezingstermijn is korter, dus waarom duurzaam denken? Niet moeilijk doen; wolven afschieten dus. Dat een burgemeester daartoe opdracht geeft, is een teken aan de bestuurlijke wand: de lagere overheid neemt het heft in handen. De provincie lost het probleem niet op, dan doen we het zelf. Analoog aan illegaal afschot van wolven is dit symptomatisch voor de onmacht in bestuurlijk Nederland. Onmacht voor een omgang met wolven, die recht doet aan de natuur, het grote roofdier en de onrust bij mensen.
.
Faunabescherming doet aangifte wegens verjagen en doden van wolf in Wapse
Wachten op de put vol wolven?
Technisch gezien zijn er vele mogelijkheden om problemen met wolven op te lossen. Waarom leren we een wolf niet af dat een schaap leuk is om na te rennen, om in te bijten of om op te eten? De duurzaamste technieken maken gebruik van het leervermogen van een wolf. Die moet bijgestuurd worden, zodat de bijsturing ook aan zijn of haar jongen wordt doorgegeven. Als een wolvenpaar geen mensen durft te benaderen, geeft ze dat ook aan haar jongen door. Als ze niet geleerd heeft schapen te doden (en veel wolven doden geen schaap) dan kunnen ze zelfs met hun territorium binnenkomende wolven verdrijven die dat wel doen.
Waarom is er geen dienst op dorpsniveau, die wolven wegjaagt uit de bebouwde kom om zo een wolf af te leren in de buurt van de bebouwde komen mensen te komen? Leer het dier in de natuur te blijven. We hebben artifial intelligence, waarom is er geen wolfdetectiesysteem met een cameraatje dat een wolf herkent en allerlei toeters en bellen kan laten afgaan om de wolf af te schrikken?
Waarom maken we geen gebruik van de sociale organisatie en het gedrag van de voorouders van schapen, paarden of runderen, die ervoor zorgden dat die dieren konden overleven bij bedreiging door een roofdier?
Die drie niveaus zijn relevant in de sturing van het gedrag en daar zijn uitwerkingen voor. Het kost bestuurders en ambtenaren alleen te veel werk, dat gedoe met die wolven. En ondertussen is zowel burger als wolf voor de korte termijn niet geholpen. Pas als er de nodige wolven in liggen, dempt men de put?
Diederik van Liere – Institute for Coexistence with Wildlife
.
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
15 Comments
Comments are closed.
Het idee dat je een wolf af kunt leren schapen in een weiland te pakken is wel heel naïef gedacht. In tegenstelling tot honden zijn wolven wilde roofdieren, geen gedomesticeerde huisdieren. Wanneer ze honger hebben zullen ze het niet nalaten een kans op voedsel te laten liggen. Het zijn opportunistische jagers, ze weten nooit wanneer er een volgende mogelijkheid is een prooi te bemachtigen. Het is hun instinct en zit in hun genen.
Beste Diederik, wat heeft dit nog met natuur te maken? Je stelt voor om de wolven hun natuurlijk gedrag af te leren, buiten de bebouwde kom te blijven, geen schapen meer te vangen… Volgende stap is dat ze op een voederplaats gevoerd gaan worden en elke dag hun natje en droogje krijgen. Als we daar dan een hekje omheen zetten hebben we weer een dierentuin en kunnen de schapen gelukkig weer vrij rondlopen. Er is maar 1 effectieve methode en dat is controle op aantallen door afschot. Het is anders wachten op de eerste menselijke slachtoffers. Maar dat mag ik hier natuurlijk niet zeggen.
Mijnheer/mevrouw Oudman,
Uw suggestie dat u dit hier niet zou mogen zeggen, zegt meer over uw eigen instelling dan over de inhoud van wat u zegt. U hebt duidelijk NIET begrepen dat een wolf prima iets is af te leren. Dat leerproces is heel normaal, net als bij honden, alleen moet je er op tijd bij zijn. De rest van uw verhaal is pure onzin, dat heet doordraven. Door juist helemaal niets te doen aan de opvoeding van wolven – zoals u feitelijk voorstelt – ontstaat er inderdaad een onhoudbare situatie en gaat men roepen om schieten – terwijl men allerlei mogelijkheden heeft laten liggen om iets te veranderen aan de situatie. Door niet te luisteren naar de echte wolvenkenners gaat het steeds verder mis, precies hetgeen waar Diederik van Liere voor waarschuwt. Maar mensen als u lijken er juist op te zinspelen dat er bijtincidenten komen en doen steeds vaker het vermoeden groeien dat er bewust op aangestuurd wordt, zoals in Drenthe het geval lijkt te zijn. Val maar eens een gewone hond aan met een hooivork en hij zal zich verdedigen. Dat deed de wolf in Drenthe ook. Bovendien en tot slot: wolven zijn natuur, veehouderij niet. Ga daar maar eens over nadenken.
Redactie AnimalsToday
Als eigenaar van een natuurterrein in Drenthe doe ik daar veel onderhoud.
Dat doe ik alleen.
Heeft iemand een advies voor mij…….?
Graag zou ik willen weten waarom mijn reactie niet is geplaatst, gezien het niveau van de wel geplaatste reactie’s , zonder uw antwoord kan ik niet nogmaals reageren, omdat ik de redenen niet ken! Bij voorbaat dank!
Beste Rob Moonen, uw reactie past niet binnen de richtlijnen van Animals Today. Opmerkingen waarin aangegeven wordt om “niet langer ongewapend de straat op te gaan” zullen we daarom niet plaatsen. Hou het netjes, dan komt uw reactie er wel.
Met vriendelijke groet,
Estefanía Pampín Zuidmeer
Eindredacteur Animals Today
Nederland moest een positief en negatief lijst hebben.
Nou zet deze dan ook op de negatief lijst, de organisatie hierachter stichting AAP en de dierenbescherming kunnen vast wel iets bedenken aan zoonoses die dit dier meedraagt en een gevaar voor mensen??
Probleem opgelost onze opvang in Almere kan ze opvangen ,deze werpen zich op voor exotische dierenopvang ,nou weg probleem
Elke diersoort kan als er te veel zijn een vorm van overlast bezorgen. Of we het nu hebben over muggen, konijnen, herten of wilde zwijnen. Wie heeft er bedacht dat wolven die dagelijks hun eten moeten jagen, geen natuurlijke vijanden hebben, bescherming moeten hebben? Het moment van overlast gaat dan gegarandeerd een keer komen en dat is niet zoals bij te veel konijnen een knollenveld maar dat overlast is dan uiteraard een dier of mens die is opgegeten. Zolang onze maatschappij niet is ingericht om zoiets aan te kunnen is het beschermen van deze dieren een rare beslissing met dodelijke consequenties.
De Wolf is een topper,maar het jachtinstikt kunnen wij niet veranderen. Kortom hij past niet bij onze huidige cultuur, ik heb ze veel geobserveerd en mijn conclusie is…leven en laten leven
Al weeeken zie ik die VEEEEL TE LAGE HEKJES voorbij komen op tv….EN IK VERBAAS ME ZEER….Mijn Mechelse Herder springt met gemak daar overheen….
EN EEN WOLF ZOU DAT NIET KUNNEN ??? Hartstikke geschift om voor veeel geld die LAGE STROOM HEKJES neer te zetten die GEEN NUT hebben….die hekken moeten ZEEEEKER 2, 5 Meter hoog !!!
Alles went,wen der maar aan het hoort erbij.
Iedereen die vind dat de wolf moet blijven in Nederland heeft geen vee en woont in de bebouwde kom of op een flat. Laten zij zich niet bemoeien met de eigendommen van anderen. Komt een wolf aan vee van een boer of hobbyboer moet de wolf gewoon afgeschoten worden. Waar ik de hypotheek betaal bepaal ik welk dier er lopen mag.
Einde discussie.
Tja het is een moeilijke materie, als natuur liefhebber en hobbymatig houder van schapen en geiten weet ik ook zo de oplossing niet
Te vaak lees ik in berichtgeving ” we moeten af van het Roodkapje gevoel ” en te vaak lees ik ” wat maakt het uit , die schapen worden toch geslacht ”
Twee stellingen die wat mij betreft de plank mis slaan
Zelf heb ik zwartbles schapen een zeldzaam ras dat ik probeer in stand te houden, veel dieren vinden hun weg naar andere fokkers,een enkel rammetje gaat voor de slacht weg
De onderste draad van een wolf proof omheining moet op 20 cm hoogte , dat word dus elke week met de bosmaaier rond de omheining, dat is waar ik tegen aan loop, er word heel makkelijk gezegd ” dan doe je ze toch ’s nachts binnen” wij sluit ze dan als het donker word op en wie laat ze ’s morgens naar buiten als het nog donker is in de herfst en winter ?
Ik begin dan met mijn werk als het donker is en ga naar huis in het donker
En hoe komt het met de wormbesmetting ? Als je fokt met je schapen moet je de lammeren omweiden om ze gezond te houden en (vrijwel )zonder ontwormmiddelen op te laten groeien, veel dingen waar ” toetsenbord Ridders” geen enkele weet van hebben.
Dat toch wat simpel gesteld. Jacht instinct zelfs bij honden achter bewegende objecten en zeker vluchtdieren als schapen krijg je er echt niet even simpel uit. Met mijn huidige Impulsieve Dog kwam ik toen hij 15 mnd was onverwacht tussen een loslopende kudde schapen terecht. Die bij het zien van plotseling veeschijnende grote hond promt alle kanten opvlogen. Daar hij los was gelijk er achter aan hij hoefde niet ver daar ze min of meer langs zijn kop vlogen.gelukkig ik er binnen paar seconde bij was.en schaap kon ontzetten. Hoewel flink afstraffen met boze stem, en ff aan slipketting daarna anti trektuig meenam kon ik wel bemerken van die paar seconde jacht extra getrickert. Gefocust naar schapen was… zoiets krijg je ook niet zomaar uit elke hond. De Dog ervoor lokte mij buurman terwijl hij in schapewei was tegen de stroomdraad aan toen mijn zeer jonge dog<1jr hem vrolijk wou gaan begroeten en mij commando negeerden. Hij kreeg n flinke opdonder en was over n 75mtr rap terug bij me. Nooit geen schaap meer aangeven. Gezien de nog veel grotere aanvallen van honden op vee dan de wolf.en de grote aantallen vee die in sloot( bagger) en verkeer belanden is goede deugdelijke afrastering een must. Een verantwoording die al veel te lang verzaakt word door veehouders die zich bijna overal hier vanaf maken met 1 stroomdraad met vaak ook nog geen of te weinig stroom daarop.
Wat een kinderlijk verhaal, hoe kan jou hond plotseling los lopen tussen een kudde schapen, dan ben je letterlijk en figuurlijk helemaal de weg kwijt, wat onnozel optreden, de hond niet onder controle, en dan hobby boeren de schuld geven van ondeugdelijke afrastering. Een goed advies, kom tot de werkelijkheid of laat je adviseren door deskundigen.