Nabij Leusden op landgoed Den Treek-Henschoten leeft een wolf met welpen. Er is het nodige tumult ontstaan, omdat een wolf vorige week een hondje aangevallen zou hebben en er gisteren een korte ‘fysieke confrontatie’ was tussen een wolf en een kind van een buitenschoolse opvang. Het meisje liep lichte schrammen op en is erg geschrokken. Het gaat gelukkig goed met haar.
Volgens ooggetuigen heeft de wolf heel kort in de zij van het meisje gehapt, maar niet doorgebeten. Hierna viel het kind. Experts hebben aangetoond dat het inderdaad een wolf betrof. De vraag rijst nu: was het een ouder van de vijf welpen die op het landgoed leven? En is het beide keren dezelfde wolf geweest? Er zijn namelijk twee ‘typen‘ wolven; zij die nog geen territorium hebben en rondtrekken en gevestigde wolven, die wél een territorium hebben. Dieren met welpen zijn territoriale wolven.
Tumult rond een wolf met welpen
Waarom zou een wolf een hondje of een kind benaderen en bijten, of ander aanvallend gedrag vertonen? In mijn ogen is de kans heel klein dat zowel niet-territoriale als territoriale wolven iets dergelijks doen om een prooi te bemachtigen. De reden daarvoor is dat er geen historie bestaat over dat wolven honden of kinderen verslinden. Een wolf blijft bij wat hem bekend is als prooi, tenzij er schaarste optreedt.
De kans is groter dat een wolf (territoriaal of niet-territoriaal) het hondje of het kind heeft zien (weg)rennen. Wegrennen is voor een wolf een stimulans om erachteraan te gaan, zoals een hond het leuk vindt om achter een stok of bal aan te rennen. Het is een spel geworden. Als de wolf dan dichtbij komt, kan dat leiden tot happen in hetgeen wat wegrent.
De andere mogelijkheid is dat een territoriale wolf het hondje of het kind (en gezelschap) als een bedreiging ziet van de welpen, die nu zo’n twee maanden oud moeten zijn. Hondje en kind zijn dan (zonder het zelf te weten) te dichtbij. De onvoorspelbaarheid over wat er kan gebeuren met de welpen, maakt dat de wolf in de aanval gaat, of laat zien dat ze dat zou kunnen doen. De oplossing hiervoor is vergelijkbaar met wanneer een roofvogel zijn kuikens beschermt: tijdelijk uit de buurt van het nest blijven.
Wat doen als een wolf naderbij komt?
Als er zoiets gebeurt als in Leusden, dan is het opnieuw dringend nodig dat mensen voorgelicht worden. Wat moet je doen als een wolf naderbij komt en je plotseling oog in oog staat? Ren vooral niet weg, maar blijf stilstaan en kijk de wolf recht aan. Daarmee laat je door lichaamstaal een dreiging vanuit jezelf zien. Dit doet de wolf stoppen, want het is voor hem of haar onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren. Vervolgens doe je rustig een stapje achteruit, terwijl je de wolf in de gaten houdt. Daarmee geef je te kennen dat je niks kwaads in de zin hebt, zodat de wolf de kans kan aangrijpen om weg te draaien en te verdwijnen. Als je een hond bij je hebt, is het zaak die heel strak aangelijnd te houden.
Het feit dat een wolf zich bij Leusden in een druk gebied vol recreanten gevestigd heeft, geeft aan dat het dier wel bekend is met mensen. De nieuwe situatie nu voor die wolf is dat hij/ zij welpen heeft. Dat motiveert het dier om mensen die te dichtbij komen weg te krijgen. In de herfst kunnen de jonge wolven zichzelf redden en zal het ouderdier minder sterk geneigd zijn mensen op afstand te houden.
Groot roofdier
Dat een hondje of kind met een wolf in aanraking komt, is niet te bagatelliseren. Het is voor alle betrokkenen erg indrukwekkend, want we hebben te maken met een groot roofdier. Maar het geeft ook aan hoe weinig kennis er is bij mensen over hoe om te gaan met wolven. De overheid laat hier steken vallen en zou veel meer proactief moeten handelen. ‘Afschot’ klinkt stoer, maar is geen acceptabele en duurzame oplossing. Bovendien kweek je geen begrip en blijft de onrust die mensen bang houdt. En angst is een slechte raadgever.
Voorlichting over de wolf
Overheden kunnen workshops organiseren hoe te reageren bij een ontmoeting met een wolf. Duidelijke voorlichtingsborden bij de ingang van het terrein kunnen uitleggen hoe je een wolf dient te verjagen. Het tijdelijk afsluiten van het gebied nabij de welpen is ook een optie. In andere landen is er een vrijwilligersdienst, die je kan bellen om een wolf uit de bebouwde kom te verjagen. Allemaal maatregelen die de angst voor de wolf kunnen verminderen. Echte kennis over het dier beperkt de kans op ernstige voorvallen én bevordert het begrip en de tolerantie voor de wolf.
Diederik van Liere – Institute for Coexistence with Wildlife
Bron:
- Vrijland Amersfoort
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?