De film Virunga beleeft op 7 november haar wereldwijde première op video-on-demand platform Netflix. De documentaire over de worstelingen van Afrika’s oudste natuurpark is dan beschikbaar voor 50 miljoen Netflix-leden in meer dan 40 landen. Topacteur Leonardo DiCaprio steunt als executive producer de lancering van de film, die hij ‘een krachtig verhaal’ noemt.
DiCaprio:
“Films als Virunga geven een inkijkje in de ontzagwekkende culturele en natuurlijke diversiteit van onze planeet. Het toont de krachten die onze planeet bedreigen en de mensen die strijden voor de bescherming ervan. De samenwerking met Netflix rond deze film is een spannende mogelijkheid om het publiek te inspireren, te informeren en te betrekken bij dit onderwerp.”
Virunga vertelt het verhaal van een groep Congolese parkwachters die hun leven wagen om het natuurreservaat en haar inwoners, waaronder ’s werelds laatste berggorilla’s, te redden. De filmmakers willen ervoor zorgen dat zij en de lokale bevolking niet het slachtoffer worden van oliewinning in het gebied. In plaats daarvan pleiten ze voor duurzame ontwikkeling, onder andere via toerisme en visserij.
De Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL werkt hier via projecten met lokale organisaties aan mee.
“Oliewinning zorgt voor sociale onrust in deze gewelddadige regio”, aldus Tina Lain van IUCN NL. “Duurzame ontwikkeling is hard nodig om te voorkomen dat deze conflicten rond grondstoffen weer oplaaien.”
Van filmfestival naar Netflix
“De toevoeging van Virunga aan het Netflix-assortiment betekent dat we in één klap een veel groter publiek kunnen bereiken met onze belangrijke boodschap”, zegt Joanna Natasegara, producent van de film.
Tot nu toe was de documentaire alleen te zien op filmfestivals. Daarbij sleepte Virunga al 15 internationale filmprijzen in de wacht.
Gevaarlijk
Virunga’s directeur, Emmanuel de Mérode, is een van de hoofdrolspelers in de documentaire. In april, na het beëindigen van de opnamen van de film, raakte hij ernstig gewond tijdens een schietpartij. Het park is dan ook een van de meeste instabiele natuurreservaten ter wereld. Sinds begin jaren negentig zijn meer dan 150 parkwachters omgekomen tijdens het beschermen van het park en de lokale gemeenschap. Ook medewerkers van lokale maatschappelijke organisaties worden regelmatig bedreigd.
Werelderfgoed
Virunga National Park is door Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het reservaat herbergt de grootste verscheidenheid aan planten- en dierensoorten in Afrika. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden en ontelbare soorten vogels. De natuur in het reservaat is verder een levenslijn voor de lokale bevolking. Onder andere met steun van IUCN NL genereren zij in toenemende mate inkomsten uit natuurtoerisme. Daarnaast leveren de ecosystemen in het park zuiver water en vis voor 50.000 mensen.
Bekijk hier de trailer van Virunga:
Virunga – Official Trailer 2014 from Grain Media on Vimeo.
Persbericht IUCN