Dertien plompe lori’s, zes mannetjes en zeven vrouwtjes, zijn op 16 maart na revalidatie op Sumatra weer vrijgelaten in het wild, nadat ze illegaal als huisdier waren gehouden. Ze zitten nu nog in een gebied waar de artsen ze goed in de gaten kunnen houden en worden binnenkort helemaal vrijgelaten. Van tevoren is wel goed gekeken of de dieren gezond genoeg zijn om terug te keren naar hun natuurlijke habitat in Indonesië.
Voordat de dieren werden vrijgelaten heeft de International Animal Rescue Indonesia (IAR) ze grondig getest. De revalidatie is nodig om ervoor te zorgen dat de dieren gezond terugkeren naar het Sumatraanse regenwoud.
Een dierenarts die meewerkte aan het project vertelde dat de dieren in quarantaine moesten en dat er medisch onderzoek is gedaan. Dit deden ze om er zeker van te zijn dat ze niet lijden aan ziekten die ze kunnen overdragen. Daarnaast worden hun dagelijkse activiteiten, voeding en hun gewoonten goed in de gaten gehouden, om er zeker van te zijn dat ze natuurlijk gedrag vertonen.
Gewenningsruimte
Bosbeheer en veel lokale vrijwilligers hielpen mee. Zij vervoerden de lori’s in kooien tot diep in het bos, waar een gewenningsruimte voor de dieren is. Hier kunnen ze goed wennen aan hun nieuwe omgeving. Bobby Muhidin, coördinator van de vrijlating:
“Hierdoor kunnen de lori’s zich aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving voordat ze uiteindelijk volledige vrijheid krijgen.”
De vrijlating is een lang proces, waarbij elke dag een team gegevens verzamelt over de vooruitgang van de dieren. Bij de vrijlating uit de gewenningsruimte worden de lori’s ongeveer zes maanden goed in de gaten gehouden om te kijken of ze voor zichzelf kunnen zorgen. Ze krijgen daarom satelliethalsbanden om, waarmee de dieren goed in beeld worden gebracht.
Plompe lori’s illegaal als huisdieren
Naast een verlies aan natuurlijk habitat is er een andere grote bedreiging voor de plompe lori: de illegale handel. De reden dat het vrijlatingsproces zo lang duurt, is omdat veel van deze dieren als huisdier zijn gehouden en gewend zijn geraakt aan mensen. Hun gedrag is daardoor anders dan als ze in het wild leefden. Daarom moeten ze extra lang wennen aan het nieuwe bestaan.
Vrijheid
Alan Knight, de algemeen directeur van IAR zei erover:
“Tijdens de huidige wereldwijde crisis moeten de meesten van ons de beperkingen van ons dagelijks leven en ons vermogen om vrij te bewegen, onder ogen zien. Stel je dan de ondraaglijke pijn en frustratie voor als je volledig van je vrijheid wordt beroofd en in een kleine ruimte wordt gehouden zonder toegang tot voldoende voedsel en water. Dit is het lot van zoveel van de dieren die we redden. Daarom is het altijd zo’n vreugdevolle en gedenkwaardige gebeurtenis om ze weer terug te geven aan hun natuurlijke omgeving.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma