Den Haag en Rotterdam hebben besloten het oplaten van ballonnen in hun stad te verbieden. Utrecht zal waarschijnlijk snel dit voorbeeld volgen. Deze vorm van zwerfafval is sterk milieuvervuilend en slecht voor dieren.
Resten van ballonnen zorgen voor veel overlast wanneer deze belanden op straat, in sloten, etc. Veel dieren eten de ballonnen op en gaan hierop dood door verstikking of verhongering doordat deze de maag en darm verstoppen. Amsterdam besloot in 2015, als eerste gemeente in Nederland, om het oplaten van ballonnen te verbieden. Veel gemeenten volgden dit voorbeeld vlak erna.
Rotterdam
In Rotterdam werden er vragen gesteld over het loslaten van ballonnen door de Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66. Het gevolg hiervan is dat het college stappen wil ondernemen om een einde te maken aan zwerfafval veroorzaakt door ballonnen. Astrid Kockelkoren, raadslid van GroenLinks:
“Ballonnen zorgen voor een enorme hoeveelheid zwerfafval. Als je een flesje op straat gooit, krijg je een boete. Dan is het gek dat we wel met z’n allen ballonnen blijven oplaten.”
Den Haag
In Den Haag vroeg de Partij voor de Dieren om een verbod. Wethouder Richard de Mos:
“De restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren. Die restanten zorgen daarmee voor veel dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten.”
Het verbod geldt heel specifiek voor het oplaten van ballonnen. De Mos:
“Kinderfeestjes met ballonnen mogen nog gewoon, maar oplaten niet meer. Datzelfde geldt voor bruiloften.”
Utrecht
In Utrecht gaat de Partij voor de Dieren hier nog vragen over stellen. De partij kan rekenen op steun van de meerderheid van de gemeenteraad. PvdD-raadslid Maarten van Heuven:
“We zien nu dat de bewustwording rond de plastic soep groeit, en dat er ook steeds meer ingezien wordt dat ballonnen schade aanrichten als ze lukraak de lucht in worden gelaten. Mensen hebben er tien seconden lol van, maar dieren zitten met de ellende.”
Bronnen: NOS, RTV Rijnmond, Metronieuws, DUIC ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Héél goed!
Dat zouden ze overal moeten doen.
Ook zogenaamd “biologisch afbreekbare ballonnen” zijn absoluut geen oplossing.
Ook die blijven lang in de natuur achter en zorgen voor veel intense ellende bij talloze dieren.
Ook al gaat vooruitgang vaak langzaam, geleidelijk worden gelukkig toch steeds meer mensen zich bewust van allerlei schadelijke gewoontes zodat zij uiteindelijk zullen verdwijnen.