Zonder dat we het doorhebben zitten er microplastics in heel alledaagse producten, zoals bijvoorbeeld tandpasta of cosmeticaproducten als zeep en bodyscrubs. Behalve dat deze microscopisch kleine deeltjes samen met zwerfplastic in het oppervlaktewater terechtkomen en veel schade aanrichten bij dieren, komen er bij de afbraak van plastic stoffen vrij die ook voor de mens zeer ongezond zijn. De overheid is zich daarvan nog onvoldoende bewust, aldus Deltares, dat onderzoek deed naar microplastics in het Nederlandse oppervlaktewater.

microplastics
Microplastics in tandpasta onder de microscoop | Foto: Dantor/Wikipedia

In plastics zitten veel chemische stoffen die ronduit ongezond zijn, zoals weekmakers, vulmiddelen en brandvertragers. Onder invloed van onder meer zonlicht breekt het plastic tergend langzaam af in steeds kleiner wordende deeltjes, waarbij deze giftige stoffen vrijkomen. Bekend is dat de chemische afbraakproducten van plastic bij mens en dier lichamelijke en neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken, evenals  hormonale verschuivingen. De kans dat ze in ons voedsel en drinkwater terechtkomen is aanwezig, en daarom is het wenselijk dat de overheid probeert de het gebruik van plastics die feitelijk overbodig zijn terug te dringen.

Onderschat
Nederland heeft als eerste land ter wereld vorig jaar aangekondigd eind 2016 microplastics in cosmeticaproducten te verbieden. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat de regering met een stappenplan komt om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie de minuscule deeltjes plastic in cosmetica de komende drie jaar uit te faseren. Maar volgens Deltares worden de risico’s van zwervend plastic nog steeds onderschat. Inmiddels is bekend dat het meeste plastic in sloten en rivieren afkomstig is van land, wat leidde tot de ophoping van enorme hoeveelheden in de zeeën en oceanen, de plasticsoep. Dat deze plasticdeeltjes via de voedselketen ook weer op het bord van de mens terechtkomen begint inmiddels door te dringen. Maar de onderliggende gevaren van chemische afbraakstoffen zijn bij de overheid ‘nog niet in beeld’, aldus Deltares.

Op de website van Deltares zegt onderzoeker  en projectleider Erwin Roex:

“We hebben bij dit onderzoek een schatting gemaakt van de hoeveelheid en we vermoeden dat plastics een grotere bron zijn van deze toxische stoffen dan de tot nu toe bekende, zoals industriële lozingen en rioolwaterzuiveringen. Nader onderzoek om de daadwerkelijke omvang in beeld te krijgen, is absoluut noodzakelijk voor effectieve maatregelen.”

microplastics
Foto (bewerkt): f i Я a s via Compfight cc

Consument
Het gebruik van plastic verpakkingen wordt in Nederland ontmoedigd, maar de overheid laat het vooral over aan winkeliers en de consument of ze bereid zijn het gebruik ervan terug te dringen. Maar het gaat verder dan het weigeren van het zakje bij de groenteboer of supermarkt. Omdat mensen graag witte tanden hebben en een zachte huid wordt er door weinig consumenten bij nagedacht welke stoffen er in onze alledaagse cosmetica zitten. Het gebruik van microplastics komt nog op grote schaal voor, maar er zijn natuurlijke vervangers, zoals die sinds jaar en dag gebruikt werden voordat microplastics hun intrede deden. Totdat het verbod op het gebruik van microplastics gaat gelden is het daarom verstandig om goed te kijken in welke producten ze voorkomen. Want de gevaren die op de loer liggen voor zowel mens als dier wegen aanzienlijk zwaarder dan onze ijdelheid.

Een verslag van het onderzoek door Deltares is te lezen in het vakblad H2O.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel