Deze week bracht Animal Rights schokkende undercover-beelden naar buiten van horrorpraktijken in een Belgisch slachthuis. Het varkensvlees uit dit slachthuis werd verkocht onder het keurmerk ‘Beter voor iedereen’. Direct trad het gebruikelijke psychologische afweermechanisme in werking. “Er is geen gevaar voor de voedselveiligheid”, meldde de NOS geruststellend. “In Nederland kan dit nooit gebeuren”, wist een woordvoerder met grote stelligheid. En een dag later: het slachthuis is gesloten – dus we kunnen weer rustig slapen en kopen voortaan vaker ‘diervriendelijk vlees’.
Op zo’n moment is het goed te onderstrepen dat alle vee, ook biologisch en ‘diervriendelijk’ gehouden, in hetzelfde slachthuis eindigt. En dat we geen idee hebben wat er in die slachthuizen precies gebeurt, want er is geen cameratoezicht; misstanden komen steevast aan het licht via undercover-werk van dierenactivisten, niet door de NVWA die inspecties meestal aankondigt en bovendien zwaar onderbezet is (het motto is zelfregulering: veehouders en slachthuizen controleren zichzelf). En dat het leeuwendeel van de dieren onder erbarmelijke omstandigheden heeft geleefd. Volgens onderzoek van de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood overtraden Nederlandse veehouders in 2013 minstens 2,7 miljard keer de wet, met nadelige gevolgen voor zo’n 500 miljoen dieren. Die overtredingen zijn structureel en er wordt niets aan gedaan; niet door de veehouder, niet door een dierenarts, en niet door de NVWA.
De omvang en ernst van deze wetsovertredingen zijn schokkend. Maar schokkender is wat er níét gebeurt. Het grootschalig negeren van de wet en systematisch toebrengen van letsel aan levende dieren veroorzaakt geen rel. We hebben het er niet over. In wezen gaat het hier om de grootste groep georganiseerde wetsovertreders in de samenleving (waar is de VVD voor het ‘stevig aanpakken’ van déze wetsovertredingen?) – tegenover de meest weerloze slachtoffers, dieren die geen enkele manier hebben om voor zichzelf op te komen.
De meeste mensen geven desgevraagd aan dat ze van dieren houden en vinden dat dieren recht hebben op een goed leven. De pech van het varken is dat het eetbaar is. Varkens zijn aanhankelijke, gevoelige, zeer sociale dieren met ieder hun eigen unieke karakter. Ze zijn intelligenter dan honden. Experimenteel onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat mensen precies hetzelfde dier minder morele waarde toeschrijven wanneer ze het als eetbaar beschouwen (een specifieke vorm van speciesisme die carnisme wordt genoemd) en dat ze een dier minder gevoel toedichten wanneer ze dat dier zonet te eten kregen dan wanneer hun iets anders werd voorgezet.
Dus omdat het varken ons goed smaakt, komt het ons als beschaafde burgers wel goed uit dat de hel waarin deze dieren leven en sterven, zich afspeelt achter gesloten deuren, verborgen voor onze kinderen. We worden soms even wakker geschud door beelden van vrijwilligers die níet hun ogen sluiten voor deze verschrikkingen: mensen die veel geven om dieren en helemaal kapot zijn van wat ze aantreffen, die daarom ons grenzeloze respect verdienen; die dit werk kunnen doen dankzij vrijwillige donaties, want de overheid doet het niet. De medewerker van Animal Rights werkte een maand in het slachthuis. De beelden werden op Facebook verborgen omdat ze te wreed waren en in het nieuws werden niet de ergste beelden getoond. Het was te erg. Maar vandaag is het weer business as usual: het product uit deze sector blijft overal vrij te koop voor Jan en alleman, en iedereen die het koopt doet in wezen een investering in deze bedrijfstak.
De veeindustrie is de grote blinde vlek van ons land. Een schandvlek. Ooit zullen we zeggen: we wisten niet dat het zo erg was. We wisten het niet, want we keken de andere kant op.
©AnimalsToday Roos Vonk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De grote blinde vlek is NIET de bio-industrie. De weerzinwekkendheid daarvan is algemeen bekend. Uitgebreid aan de orde in de media.
.
De grote blinde vlek is wel de proefdier-industrie. Daar wordt nauwelijks over gesproken, laat staan dat ze ter discussie staat. Jammer dat Roos Vonk daar geen oog voor heeft.
Gelukkig komt nu eindelijk beetje bij beetje de bittere en wrede realiteit naar buiten.
Na tientallen jaren de werkelijkheid angstvallig verborgen te hebben gehouden, ook door de media.
Maar hoe kom je erbij dat Roos Vonk geen oog heeft voor de afschuwelijke dingen in de proefdiercentra? In dit geval ging haar bijdrage over de slachthuizen en dat was naar aanleiding van de gruwelijke beelden uit het slachthuis in België.
Stuur link(s) naar teksten van Roos Vonk over dierproeven en vivisectie.
http://www.roosvonkblog.nl/proefdieren/
Het is bizar en ronduit schandalig dat dit allemaal zo maar kan gebeuren, dag in dag uit.
In Nederland zal het geen haar beter zijn.
Blijkbaar moeten we dat allemaal maar gewoon vinden.
Hoe kan iemand nu toch met droge ogen “genieten” van vlees waar allerlei vreselijke mishandelingen aan ten grondslag liggen?
De enige en beste manier om al dit soort intens dierenleed te voorkomen is door helemaal nooit meer vlees te eten.
En liefst ook geen melk, melkproducten als kaas en yoghurt of eieren te gebruiken.
De grootste blinde vlek heeft de veeboer zelf, die blijven keihard beweren dat ze goed zijn voor hun vee en dat ze van hun vee houden omdat ze de ellende helemaal niet zien die zij veroorzaken, want het is zo normaal geworden, het inlevingsvermogen is ver te zoeken, het zijn meer producten geworden dan levende wezens en dan met de vinger naar de overheid wijzen, het is hun schuld en dat is ook zo, maar jij hoeft dat werk niet te doen, jij hebt een keuze, net als ik de keuze heb om geen dieren te eten.
En de media is hier ook verantwoordelijk voor, want die zijn alweer begonnen met het promoten van BBQ,s en straks krijg je weer de strijd, wie is de beste neaderthaler (BBQer) en daar zijn ze dan ook nog trots op, dat ze zo goed een zwaar mishandeld dier kunnen roosteren.
En niet vergeten bij iedere weers voorspelling krijgt U gelijk te horen of U moet BBQen of niet.
Kengai, niet de zaak verdraaien, de boer heeft geen enkele macht in deze, hij moet er voor zorgen dat ALLE dieren die hij aflevert volkomen gezond zijn, (ja, dieren, en geen dingen) op het moment dat de vrachtauto het erf afrijdt is hij op geen enkele wijze meer bij machte om invloed te hebben op het vervolg. Dat er dus hier op verschrikkelijke wijze dingen mis gaan is al erg genoeg, geef de boer daar niet de schuld van.
Overigens: ik respecteer volkomen dat jij geen dieren eet, laat een ander dan ook in zijn/haar waarde.
En BBQ en kan je toch ook met groenten of sojaburgers ?
Ik blijf graag op de hoogte van uw interessante artikelen. Bedankt!
Mieke, toch frappant dat mevrouw Vonk door de overheid op de vingers is getikt, ze werd vriendelijk verzocht geen leugens te verspreiden…….