Als gevolg van de groeiende wereldpopulatie, de toenemende kosten van voedselproductie en de afname van natuurlijke bronnen, moeten we ons afvragen of we over twintig jaar nog hetzelfde voedselpatroon kunnen handhaven als nu.
Volgens futurologen moeten we daarom nu al kijken naar vervangende voedselbronnen die net zo voedzaam en het liefst goedkoper zijn.
Wetenschappers hebben met succes vlees ‘gekweekt‘. Met behulp van stamcellen van koeien hebben ze reepjes spierweefsel gemaakt en hopen ze tegen het einde van het jaar ’s werelds eerste ‘reageerbuis-burger’ te hebben gemaakt. Het voordeel van deze manier van vlees produceren is de afname van het gebruik van energie en water en uiteraard het elimineren van het slachten van dieren. Het nadeel kan zijn dat het qua uiterlijk waarschijnlijk in het geheel niet lijkt op het vlees wat we kennen, hoewel de smaak hetzelfde zal zijn. Ook zijn er de nodige ethische bezwaren voor te stellen.
Mark Post – Meet the new meat (Engels)
Hoe zit het met groenten? Daarvoor kijken onderzoekers naar het water en dan met name naar algen. De voordelen van algen zijn volgens onderzoekers namelijk tweeledig: Enerzijds kan het zowel mensen als dieren voeden, terwijl het anderzijds een vervanger kan zijn voor fossiele brandstoffen. Commerciële productie van algen vindt al plaats in Azië en is absoluut mogelijk in westelijke wateren. Algen zijn de snelstgroeiende plantensoort ter wereld en kunnen gemakkelijk verwerkt worden in voedsel wat we reeds kennen. Ook is er met 10.000 soorten alg voor iedere smaak wat wils.
Mogelijkheden zijn er dus genoeg om ons in de toekomst te kunnen blijven voorzien van voedsel. Het grootste probleem met de overgang naar bovengenoemde ‘nieuwe’ voedselbronnen zal waarschijnlijk van psychologische aard zijn.
©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen