Lori Marino, gedragsbioloog en neurowetenschapper aan de Emory University, heeft in haar laatste onderzoek de intelligentie van kippen onder de loep gelegd. Wat blijkt? Een kip moet niet per se onderdoen voor een kleuter!
Om haar conclusies stevig te funderen, maakte Marino in haar paper een samenvatting van wetenschappelijke papers over de cognitieve, emotionele en sociale capaciteiten van gedomesticeerde kippen. Haar onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het vakblad Animal Cognition.
Wild versus gedomesticeerd
Ondanks dat kippen al lang onder de hoede van mensen leven, zijn hun mentale capaciteiten vrijwel identiek aan die van hun wilde voorouders, net zoals bij andere dieren. Zelfs de enorme genetische selectie van varkens en kippen in de intensieve veehouderij zorgt voor geen relevant verschil in gedrag en cognitie. Marino stelt:
“Qua gedrag en cognitie zijn dieren in de veeteelt haast gelijk aan hun voorouders, want ze worden voornamelijk geselecteerd op basis van kenmerken als groei, lichaamsvet en vruchtbaarheid. Dit is een contrast met honden en wolven die natuurlijk een aantal kenmerken delen, maar ook erg verschillen op vlak van gedrag omdat honden in gezelschap van de mens zijn ontwikkeld. Daarom zijn de implicaties omtrent het welzijn van honden tegenover kippen (en andere dieren in de veehouderij) vanzelfsprekend”
Cijfertjes en rekenen
Een onderzoek naar intelligentie kan helaas niet zonder wiskunde, een van de vele onderzochte vaardigheden. In 2009 werd al aangetoond dat kuikentjes kunnen tellen tot 5 en we weten ook dat ze kunnen optellen en aftrekken. Marino vindt het spijtig dat er zo weinig onderzoek is op dit vlak, want hiermee kunnen we niet uitsluiten dat kippen elkaar beter kunnen leren rekenen. Hoeveel van ons zouden immers uit zichzelf leren tellen?
Veel vaardigheden
In het onderzoek wordt een groot aantal verschillende vaardigheden besproken. Eva Meijer schreef voor PiepVandaag een columnreeks over de comminicatieve vaardigheden van verschillende dieren.
In deze filmpjes zie je dat kippen ook vormen en afbeeldingen kunnen herkennen, een combinatie van geheugen en waarneming.
Hoewel kippen net zoals alle andere complexe dieren over erg ontwikkelde emoties en vaardigheden beschikken, krijgen ze in het dagelijkse leven slechts weinig erkennening. Ze zijn zelfbewust, kennen angst en verwachting en hebben empathie. In haar conclusie adviseert Marino dan ook om onze ontdekkingsreis naar de leefwereld van kippen verder te zetten op een niet-schadelijke wijze.
“Als we andere vragen stellen over de psychologie en het gedrag van de kippen, dan zal dat ongetwijfeld tot betere en meer authentieke inzichten leiden over onszelf.”
Bronnen: National Geographic, Springer Link ©PiepVandaag.nl Bram Vogels
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Maar laten we ze vooral bij miljoenen afslachten omdat we denken daar recht op te hebben.
Mensen die zo denken vinden het vast ook niet erg als er bv aliens hier komen en ons gebruiken als lekkernij.