GAIA (Global Action in the Interest of Animals) heeft in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar vervoer en slachting van paarden voor de vleesconsumptie. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in Brazilië, Mexico en Argentinië. Het paardenvlees afkomstig uit deze landen is grotendeels voor de Belgische consumptie bestemd.
België is één van de grootse handelaren in paardenvlees. Chevideco, Equinox, Multimeat en Velda zijn vier Belgische wereldbedrijven die zich bezighouden met de (lucratieve) handel in paardenvlees. België consumeert niet alleen, maar verkoopt ook door aan Japan, Nederland, Frankrijk en Italië. Voor de commerciële belangen van Belgische bedrijven, lijden tienduizenden paarden zo erg dat GAIA het essentieel vindt deze zware mishandeling van paarden, die nog steeds speelt, aan het licht te brengen.
Bij de zogeheten Juntadores, handelaren die trekken van boerderij naar boerderij om paarden te verzamelen waarvan wordt gemeend dat ze geen nut meer hebben, begint de ellende. Vervoer… Uit het onderzoek van GAIA blijkt dat paarden in dubbeldekker vrachtwagens worden vervoerd, onder erbarmelijke omstandigheden en reizen van vaak meerdere dagen moeten doorstaan. Om de boel rendabel te maken worden de dieren flink op elkaar gepakt in de vrachtwagens zonder eten en drinken. Sommige dieren bezwijken natuurlijk al in de vrachtwagen, andere sommigen sterven kort nadien in de kraal aan uitdroging. De dieren die nog net leven worden met stroomstoten op hun hoofd weer in de benen gehesen.
Afhankelijk van hun fysieke toestand lees: ofwel de staat van het vlees, eindigen de paarden, verwerkt tot vleesproduct, in de Europese , en voornamelijk de Belgische, supermarkt. Zijn de paarden te oud, ziek of gewond dan eindigen ze als hondenvoer.
Let op: Schokkende beelden
De onderzoeksresultaten mogen dan gebaseerd zijn op de jaren 2009 en 2010. In de praktijk is er nog weinig veranderd. Vindt u deze wreedheden ook beneden alle peil, beneden morele waardigheid en respect? Op de website van GAIA staat wat u kunt doen! En die belangrijkste oplossing is natuurlijk simpel: Ban Latijns-Amerikaans paardenvlees, zo niet al het vlees afkomstig van paarden!
Groothandel Makro was tot op heden in ieder geval niet gevoelig voor de wreedheden van de Zuid-Amerikaanse paardenhandel. Gelukkig supermarktketen Lidl wel, die stopt met de lopende contracten in paardenvlees en heeft besloten geen paardenvlees meer te verkopen. Dat geeft hoop!
Bron ©PiepVandaag Mirjam Roenhorst
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Heel heel triest dat deze arme dieren(zoals ook nog vele andere dieren) zo aan hun eind moeten komen.
De mensheid heeft totaal geen respect voor alles wat leeft.