Met 46 procent van de stemmen heeft de harkwesp de verkiezing van Insect van het Jaar 2025 gewonnen! Van de vijf bijzondere inheemse insecten die op de shortlist stonden, wist dit nijvere beestje de meeste stemmen te verzamelen.

De verkiezing van het insect van het jaar wordt sinds 2022 georganiseerd met als doel de beestjes populairder te maken. ieder insect wordt geadopteerd door een bekende Nederlander, die campagne voert om dat insect te laten winnen. De harkwesp werd dit jaar door advocate Bénédicte Ficq in het zonnetje gezet, en met succes. Met bijna de helft van de stemmen, bleef de wesp zijn concurrenten voor.
De harkwesp
De harkwesp is voornamelijk zwart met grillige geelgroen banden op het achterlijf en gele poten. De ogen zijn opvallend groen. De harkwesp wordt vooral in de duinen gezien. In het binnenland zijn ze veel zeldzamer en worden nog het meest gezien in Noord-Brabant. De naam verwijst naar de gele voorpoten met stekels, die op een hark lijken. De wesp gebruikt die poten om een nestje voor haar jongen te graven. In het nest legt de wesp een ei op een gevangen vlieg. Als de larve is uitgekomen, gaat de moeder op zoek naar nieuwe vliegen als voedsel. In zeven dagen is de larve volgroeid, spint ze een cocon en verpopt ze. Een jaar later komt ze uit de cocon als nieuwe harkwesp.
De kleine knotssprietkever
Deze kleine blinde kever eindigde met 19 procent van de stemmen als tweede. Dit beestje leeft voornamelijk onder de grond, en houdt zich daar bezig met voedsel afpersen van weidemieren. Hij doet dat door een stofje af te scheiden, waardoor de mieren hem voeden, niet alleen door hun eigen maag voor hem te legen, maar ook doordat ze hem hun prooien afstaan. Ook heel bijzonder is dat de kever niet vliegt, en zich laat vervoeren door de mierenwerksters. De knotssprietkever werd in de verkiezing bijgestaan door Georgina Verbaan.

De schaamluis
Op de derde plaats, met 16 procent van de stemmen, staat de schaamluis oftewel pthirus pubis oftewel het platje. Opmerkelijk van dit insect is zijn habitat: dat zijn wij, mensen. En dan met name onze dichtbehaarde streken, zoals ons kruis, oksels of wenkbrauwen. Maar niet ons hoofdhaar, want daar zijn zijn klauwtjes niet op gebouwd. De luis grijpt zich vast aan de haren om er eitjes tussen te leggen. De laatste jaren gaat het steeds slechter met de schaamluis, vooral door betere hygiëne en het afscheren van schaamharen. Dichter René Oskam voerde campagne voor deze luis.
De perenbladvlo
Lara Billie Rense, bekend van NPO Radio 1, ging dit jaar voor de perenbladvlo. De vlo is eigenlijk geen vlo, maar een snavelinsect, die al heel vroeg in het seizoen actief is op kale perenboomtakken. Zij leggen daar eitjes. In de lente en zomer komen daar nimfen (jonkies) uit, die de blaadjes van de peren leegzuigen en zo tot mooie zomervlooien uitgroeien. Sommige telers proberen de vlootjes te bestrijden, maar hoe meer gif er wordt gespoten, hoe meer vlooien overleven. Hun natuurlijke vijanden, zoals de wants, worden dan namelijk wel gedood.

De sneeuwspringer
Last but not least, op de vijfde plaats met 9 procent van de stemmen, staat de sneeuwspringer. Sneeuwspringers hupsen rond tussen mosvelden in het bos of aan de rand van zandverstuivingen, en op heidevelden. Met name in de donkere dagen rond kerst, als er nauwelijks andere insecten actief zijn, planten zij zich voort. Dat kan omdat ze – net als de knotssprietkever – antivries in hun lichaam hebben. Sneeuwspringers zijn nauw verwant aan vlooien, maar ze behoren tot het geslacht van de schorpioenvliegen. NTR presentator Ajouad El Miloudi zette zich in voor dit bijzondere insect.
Verkiezing Insect van het Jaar
De Verkiezing Insect van het Jaar wordt sinds 2022 georganiseerd door Taxon Foundation in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center. De uitslag werd zondagochtend bekend gemaakt in de uitzending van Vroege Vogels op Radio 1. De harkwesp werd voorafgegaan door de veldkrekel, de WC-motmug en de waterschorpioen.

Bronnen:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée