De hazewindhond (of greyhound) is een zeer oud ras en sinds de tijd van de Kelten een gewaardeerd gezelschapsdier. Omdat hazewindhonden erg graag rennen en heel snel zijn, worden ze al eeuwen gebruikt voor wedstrijden. Maar sinds de jaren 1920 zijn greyhoundraces over de hele wereld ‘big business’. Met de stijging van de gokinkomsten, daalde het welzijn van deze dieren.
Commerciële races
In diverse landen, zoals Nederland, worden hondenrennen georganiseerd voor hobbyisten, waarbij geld niet de drijfveer is. Maar in landen als Ierland, Engeland, Australië, Mexico, Spanje, Macau en de VS, worden dagelijks duizenden hazewindhonden gebruikt voor commercieel gewin in de hondenraces. De gokindustrie floreert en de eigenaar van de winnende hond kan enkele duizenden ponden of dollars per wedstrijd in zijn zak steken. Hazewindhonden worden beschouwd als wegwerpartikelen; zodra ze geen waarde meer hebben, wil de eigenaar van ze af.
Verdronken, beschoten, vergiftigd, opgehangen, doodgeknuppeld
Bij professionele hondenraces draait alles om geld, waardoor jaarlijks tienduizenden hazewindhonden worden gefokt. Hun trieste leven duurt maar kort. Niet alle pups zijn racekampioenen in de dop: deze dieren worden gebruikt als fokdier, herplaatst als huisdier, of geëxporteerd, maar veelal gedood. De snelste honden worden ingezet bij de hondenrennen. Veel voorkomende verwondingen bij sporthonden zijn gebroken tenen, gescheurde spieren en gewrichten en gebroken botten. Na 3-4 jaar zijn ze over hun top heen en worden ze afgedankt. Voor deze pensionado’s geen kleedje bij de haard. De meeste honden worden gedumpt of op wrede manieren gedood.
Massagraf
In april 2012 werd40 km van Limerick, Ierland, een massagraf met hazewindhonden ontdekt. Aan de meest recente hondenlijken was te zien dat ze waren doodgeknuppeld. Volgens Greyhound Rescue Association of Ireland (GRAI) is dit het topje van de ijsberg: in Ierland ‘verdwijnen’ jaarlijks zo’n 8.000 – 10.000 hazewindhonden. In Ennis, County Clare, kunnen eigenaren van hazewindhonden op vrijdag hun overbodige dieren tegen betaling van € 20,- afgeven bij het asiel. Gedurende een uur, tussen 9.00 en 10.00 uur, zijn ze beschikbaar voor adoptie, daarna krijgen ze een spuitje. De Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPCA) wil hiermee bewerkstelligen dat de afgedankte dieren tenminste op een humane manier worden gedood.
Bloederig
Niet alleen vele hazewindhonden komen op een gruwelijke manier aan hun einde. Ook prooidieren als hazen, konijnen, katten, kippen en andere kleine dieren worden gebruikt in deze wrede sport. Jaarlijks verscheuren de honden zeker 100.000 kleine dieren bij trainingen en wedstrijden.
Traditie
Zoals bij meer evenementen waar dieren ter vermaak worden misbruikt, verdedigen de voorstanders van hondenrennen de sport als zijnde ‘traditie’ en ‘erfgoed’. In Ierland en Engeland promoten de organisatoren de renbaan ook als een gezellig avondje uit, zoals voor een bedrijfsuitje in de kerstperiode. Greyhounds Safe is daarom via social media een campagne gestart tegen kerstfeestjes op de hondenrenbaan. De kerstgedachte van liefde en vrede is hier tenslotte ver te zoeken.
Honden ter adoptie
De wereldwijde racehondenindustrie dankt zo veel honden af, dat het gewoonweg onmogelijk is om genoeg opvangadressen te vinden. Zolang de commerciële hondenrennen bestaan, zal de wreedheid dan ook niet stoppen. Diverse stichtingen die hazewindhonden opvangen, bijvoorbeeld galgo’s uit Spanje, zoeken nieuwe baasjes in Nederland. Wil je een gepensioneerde hazewindhond laten zien wat liefde is? Neem dan contact op met Greyhounds Rescue Holland of Greyhounds in nood Nederland.
Bronnen:
- Greyhound Safe
- GRAI
- Greyhounds in nood Nederland
- Greyhounds Rescue Holland
- Humane Society of the United States
- The Irish Mail
- Wikipedia
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?