Er is goed nieuws voor de Tasmaanse tijger, de zeekoe, de grizzlybeer, de Siberische tijger en de eilandvos. Deze bedreigde diersoorten maken mogelijk een comeback doordat hun populaties zijn toegenomen: een eerste stap in de goede richting voor het herstel van de populaties van deze diersoorten. Wij zetten ze hier op een rijtje.
De Tasmaanse tijger
Er zijn steeds meer meldingen dat de Tasmaanse tijger, een roofbuideldier dat al 80 jaar uitgestorven zou zijn, is waargenomen in Australië. Er werd altijd gedacht dat de laatste Tasmaanse tijger in 1936 in een dierentuin op Tasmanië is gestorven. De Tasmaanse tijger is een van de grotere roofbuideldieren van Australië en ziet eruit als een wolfachtige hond met strepen op zijn rug. Vanaf de negentiende eeuw werd er veel jacht gemaakt op het dier. De laatst bekende Tasmaanse tijger werd in 1933 gevangen en leefde drie jaar in de dierentuin van Hobart. Na zijn overlijden werd verondersteld dat het beest uitgestorven was, vlak nadat de Tasmaanse tijger op de lijst van beschermde diersoorten werd geplaatst. In 2013 zijn er echter uitwerpselen gevonden die mogelijk afkomstig waren van de Tasmaanse tijger. Omdat er steeds meer meldingen zijn dat de Tasmaanse tijger is waargenomen, gaan wetenschappers nu in Australië op zoek naar bewijs voor het bestaan van het beest met behulp van het plaatsen van camera’s.
De zeekoe
Ook voor de zeekoe is er positief nieuws. De U.S. Fish and Wildlife Service veranderde de status van de zeekoe van ‘endangered’, een status die aangeeft dat de diersoort in gevaar van uitsterven is, naar ‘threatened’. De reden voor deze ‘downlisting’ is de toegenomen zeekoeienpopulatie. De zeekoe werd in 1967 op de rode lijst met bedreigde diersoorten van the International Union for Conservation of Nature (IUCN) geplaatst. Hoewel de populatie van de zeekoe is verbeterd, is er nog veel bescherming nodig. Elk jaar sterven er onnodig veel zeekoeien door ongelukken met propellers van boten. Ondanks dat de zeekoe nog steeds een bedreigde diersoort is, is de statusverandering een positief teken voor de zeekoe.
De grizzlybeer
De grizzlybeer staat sinds 1975, toen onderzoekers vaststelden dat er nog 140 grizzlyberen waren, op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Dit aantal is sindsdien gestaag toegenomen. Momenteel wordt de grizzlyberen populatie in alleen de Rocky Mountains op 1200 geschat. Door de toegenomen populatie stelde de U.S. Fish and Wildlife Service in maart 2016 dat de grizzlybeer van de lijst gehaald kan worden. Hoewel dit positief nieuws is, zijn er net zoals bij de statusverandering van de zeekoeien tegengeluiden van mensen die bang zijn dat dit voor een afname in de bescherming van de dieren zal zorgen, vooral wanneer de jacht op grizzlyberen weer zou worden toegestaan. Vooralsnog staat de grizzlybeer nog op de rode lijst van bedreigde diersoorten.
De Siberische tijger
De Siberische tijger is volgens de rode lijst van de IUCN ook nog steeds met uitsterven bedreigd. Toch is er ook hoop voor deze tijger: in China is een plan goedgekeurd om een nationaal park te openen dat 60 procent groter gaat worden dan Yellowstone National Park. Het park moet een sanctuary worden voor zowel de Siberische tijger als het amoerluipaard. Dit grote en beschermde leefgebied, waarvan verwacht wordt dat het voor 2020 klaar is, zou voor een toename van de populatie van de Siberische tijger kunnen zorgen.
De eilandvos
Vanaf 2000 is het aantal eilandvossen behoorlijk afgenomen toen het aantal steenarenden toenam op de Channel Islands voor de kust van Californië. Deze roofvogel, een vijand van de eilandvos, kreeg een grotere plek op de eilanden toen de populatie van Amerikaanse zeearenden door het gebruik van pesticiden werd gedecimeerd. In 2004 leefden er slechts nog 15 vossen op San Miguel en Santa Rosa, twee van de Channel islands, waarna ambtenaren de eilandvos aan de lijst van bedreigde diersoorten toevoegden. De populatie van de eilandvos is zich momenteel aan het herstellen na het terugbrengen van de Amerikaanse zeearend en het verplaatsen van de steenarend. De status van de eilandvos is momenteel opgewaardeerd tot hersteld.
Bronnen: Good.is, Trouw, CNN, Huffington Post, Techtimes, The IUCN Redlist ©AnimalsToday.nl Lisa van Leeuwen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?