Het idee komt overgewaaid uit Amerika. Katten worden bij aankomst in het dierenasiel aan allerlei tests onderworpen om hun persoonlijkheid te bepalen. Daarna wordt het profiel van de kat afgestemd op de persoonlijkheid van hun nieuwe baasje. Het dierenasiel van Sint Truiden gaat als eerste in België van start met dit idee.
Het principe is erg succesvol. Na adoptie worden vijftig procent minder katten teruggebracht naar het asiel. Ook het aantal katten dat moest inslapen, omdat zich geen nieuwe baasjes meldden, daalde met 45%.
Negen types
Danny Grosemans, dierengedragstherapeut heeft 13 vrijwilligers opgeleid om persoonlijkheidstesten bij katten af te nemen. Tijdens observaties door de vrijwilligers worden de katten ingedeeld in negen types. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken hoe sociaal een kat is, of hoe dapper. Op grond van deze observaties krijgt elke kat een label opgeplakt, zoals feestbeest, directeur of spion. Als een potentieel baasje interesse heeft in een kat kan hij, na het invullen van een vragenlijst een kat kiezen met een passend profiel.
Het opnieuw herplaatsen van katten blijkt nu zo succesvol , dat het dierenasiel overweegt het systeem ook toe te passen op honden.
Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
ik dacht eerst wtf waar slaat dat op maar als je zo leest is het heel anders. ik vind het wel heel goed eigenlijk. hoop dat het gaat werken voor alle dieren.