Door National Geographic is een database uitgebracht waarin het gedrag van Afrikaanse olifanten over de afgelopen 50 jaar is verzameld. Deze is beschikbaar gesteld voor het publiek om bij te dragen aan ons begrip voor de dieren.
Deze database – ook wel ‘ethogram’ genoemd – is het levenswerk van de onderzoeker Joyce Poole, die op haar negentiende begon met het bestuderen van de Afrikaanse olifanten in het Amboseli National Park in Kenia. Zij werd bij het project betrokken om het gedrag van de stieren te analyseren.
.
.
Eén van haar grootste doorbraken was de ontdekking van een voortplantingscyclus genaamd musth – iets dat voorheen ontkend werd door biologen. Hierbij worden tijdelijk tot wel 140 keer(!) zoveel hormonen geproduceerd, waardoor de stieren ‘agressief’ gedrag vertonen. Sindsdien wordt Poole wereldwijd erkend als expert op het gebied van olifantengedrag.
.
.
Twee jaar terug schreven wij al over het gedrag van olifanten:
“Olifanten vormen sterke familiegroepen met een immens geheugen. Ze huilen als ze iets wordt aangedaan, zowel fysiek als emotioneel.”
Huilende olifanten en giechelende ratten: dieren hebben ook gevoel
.
Dankzij 2.500 onderzoeksverslagen kon de conclusie worden getrokken dat dieren ook gevoel hebben, maar voornamelijk als gebruiksobject van de mens worden behandeld. Om het begrip van de Afrikaanse olifant te vergroten hebben Poole en haar echtgenoot de organisatie ElephantVoices opgericht. Over haar onderzoek zegt ze:
“Het bevestigde hoe intelligent, empathisch en creatief olifanten zijn.”
De database zal beschikbaar zijn van middelbare scholieren tot aan universitair docenten en bevat naast video’s van bepaalde gedragingen ook beeldmateriaal waarin wordt uitgelegd waarom het dier dat specifieke gedrag vertoont.
.
.
De urgentie van het uitbrengen van dit ethogram is recent vergroot, aangezien de Afrikaanse olifanten door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn toegevoegd aan de lijst van bedreigde diersoorten. Sinds 1950 is hun populatie geslonken van 5 miljoen tot nog maar 415.000 dieren. Volgens Poole moeten we als mensen bij onszelf nagaan hoe wij duurzamer kunnen leven:
“Hebben olifanten het recht om op aarde te leven net zoals wij dat doen? Zo ja: hoe creëren we dan ruimte voor hen?”
Aldus Poole, over het morele dilemma waar wij voor staan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap