Berichtten we eind oktober nog dat de dassendoding (cull) in Engeland werd verlengd na de zes weken durende testperiode in Gloucestershire en Somerset, inmiddels is deze vervroegd stopgezet. Een overwinning voor de overgebleven dassen en hun beschermers, de ‘saboteurs‘.

dassendoding
©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het bleek niet mogelijk om de gestelde targets te behalen, daarom werd door Natural England besloten de doding eerder te stoppen dan gepland. De bedoeling was om 70% van de dassenpopulatie in Gloucestershire en Somerset dood te schieten, het aantal dat volgens sommige wetenschappers nodig was om de verspreiding van rundertuberculose te voorkomen. Een omstreden zienswijze, omdat vele vooraanstaande wetenschappers juist van mening zijn dat het afmaken van dassen niet de manier is om de ziekte te beperken. Ook praktijksituaties wijzen dit uit.

Toch is er niet alleen reden voor vreugde. Hoewel de absurde doelstelling niet gehaald is, mede dankzij dierenvrienden die hun best deden de jagers zoveel mogelijk te storen en te frustreren, zijn nog steeds vele dassen gedood: zo’n 30% in de zes weken durende testperiode.

Voorstanders van de cull geven vooralsnog niet toe dat de hele actie een fiasco was. De minister van Agricultuur, George Eustice, noemde de verlenging van de cull ‘de moeite waard’. Volgens hem helpt het aanzienlijke aantal gedode dassen de verspreiding van de ziekte onder controle te krijgen. Ofwel: elke dode das is er een. Of de das nu veilig is, is dan ook maar de vraag. Volgens de huidige plannen duurt de dodingsperiode tien jaar, waarbij 130.000 dassen moeten worden gedood, het grootste deel daarvan is helemaal geen drager van runder tbc.

Mark Jones van de Humane Society International (HSI) en dierenarts is verheugd over de afgelasting:

‘Ik ben blij dat nu het gezonde verstand overheerst en dit fiasco dat de regering heeft bedacht eindelijk voorbij is, voorlopig tenminste. We hopen dat de regering nu de juiste beslissing neemt en toegeeft dat het plan om dassen te doden in een poging tbc bij runderen onder controle te krijgen bespottelijk en onmenselijk is.’

Al ruim anderhalf jaar houdt de (voorgenomen) dassendoding de verhitte gemoederen in Groot-Brittannië bezig. Voornamelijk boeren en politici hebben het gemunt op de das. Dit wilde dier is de zondebok en krijgt de schuld van de verspreiding van rundertuberculose. Lang niet elke das is drager, geschat wordt dat zeker 75% van de dassen geen tbc heeft. Ook andere dieren kunnen de ziekte verspreiden. Daarnaast wordt de ziekte voornamelijk overgedragen van rund op rund. Tegenstanders van de dassendoding (het merendeel van de Britse bevolking) pleiten voor vaccinatie van dassen. Dit gebeurt al op kleine schaal, op privéterrein.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde