In twee gebieden in het Zuidwesten van Engeland worden sinds eind augustus ‘proefjachten’ gehouden, in Somerset en Gloucestershire. Het doel hiervan is zo’n 70% van de dassenpopulatie af te schieten. Reden voor de massale doding (cull) is de stijging van het aantal met tbc besmette runderen, voornamelijk in deze gebieden, waar dassen de schuld van krijgen. De minister van Milieu, Owen Paterson, verlengt de dodingsperiode en bekijkt nu ook de mogelijkheden van vergassing.
8 weken langer schieten
Afgelopen week werd bekend dat de jacht in Gloucestershire met 8 weken verlengd wordt, tot 18 december. De jagers hebben hier namelijk hun doelstelling niet gehaald. De bedoeling was zo’n 70% van de dassenpopulatie in dit gebied af te schieten, maar tot nu hebben de jagers een derde gedood van het geschatte aantal dassen in Gloucestershire en 60% van het aantal dassen in Somerset. Daarom onderzoekt het Department of Environment Food and Rural Affairs (DEFRA) volgens Paterson of het mogelijk is dassen op een ‘veilige, humane en effectieve’ manier te vergassen.
Zeer waarschijnlijk zullen door de verlenging tot half december ook zwangere dassen worden gedood, aangezien dassen gewoonlijk in november zwanger raken en in januari of februari hun jongen krijgen.
Anne Brummer van Brian May’s organisatie Save Me zegt over deze verlenging:
“Dat de regering de doding verlengt terwijl de proefjacht duidelijk een mislukking is, is ongelooflijk. Ze weten niet hoeveel dassen er zijn en hebben hun eigen morbide targets niet gehaald. Een hele rij wetenschappers haalt het belachelijke beleid van Owen Paterson onderuit en toch besluiten ze nog even door te gaan om wat extra dassen te doden. Niemand kan ontkennen dat de cull een complete ramp is. Verlenging van de dodingsperiode kan nog meer dassenpopulaties verstoren, het risico op verspreiding vergroten en betekent de onnodige dood van honderden onschuldige dassen. Dit is een grote schande.”
Vaccinatie
Vaccinatie van dassen is mogelijk en wordt al uitgevoerd door natuurbeschermingsorganisaties. Zo hoopt de Dorset Wildlife Trust genoeg geld bij elkaar te krijgen om alle dassen in de natuurreservaten in deze regio zelf te vaccineren. De regering in Wales heeft gekozen voor grootschalige vaccinatie van dassen, de kosten hiervan worden geschat op 700 euro per das.
Runderen kunnen ook worden ingeënt, maar dit is vooralsnog verboden door de EU, omdat tbc-testen niet betrouwbaar zijn bij gevaccineerde dieren.
Wetenschap genegeerd
Hoewel een tienjarig onderzoek, dat bijna 64 miljoen euro kostte, uitwees dat het massaal doden van dassen hoogstwaarschijnlijk geen daling in de verspreiding van rundertuberculose tot gevolg heeft, legt de Britse regering deze analyse naast zich neer.
Studies tonen ook aan dat besmetting van rund op rund debet is aan 94% van de verspreiding van rundertuberculose: slechts 6% van het vee krijgt tbc overgedragen door dassen.
“Waarom geven ze zo veel geld en tijd uit aan zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek om vervolgens de resultaten te negeren?” Aldus Sir David Attenborough.
Sociaal gedrag das
De verstoring van dassenpopulaties die verspreiding van rundertuberculose juist veroorzaakt, zoals Anne Brummer aanhaalt, wordt aangetoond in een andere recente studie. Door de jacht raken dassenfamilies ontwricht, de overgebleven dieren vertrekken uit het gebied waar ze woonden en zo nemen geïnfecteerde dieren de ziekte mee. Vaccinatie verstoort de populatie juist niet.
Richtlijnen
Dassen zijn nachtdieren. Jagers trekken er daarom in de schemering op uit om de dieren te schieten. Volgens de richtlijnen van DEFRA moet het doel zijn de dassen zoveel mogelijk met één schot te doden: dit noemt men ‘humaan’. Schieten in het donker zowel als de locatie van het hart (beschermd door de voorpoot) bemoeilijken dit. Dat lang niet iedereen zich aan de regels houdt zal geen verrassing zijn. Er wordt geregeld melding gemaakt van illegaal geschoten, vergiftigde en vergaste dassen. De politie zegt elke melding serieus te onderzoeken.
Tegenstanders doding verenigen zich
De hoeveelheid tegenstanders van de cull is enorm: grote groepen mensen hebben zich verenigd en proberen de jacht zoveel mogelijk te dwarsbomen.
“Het enige goede dat komt van deze massale doding, is dat mensen vanuit het hele land samenkomen, groepen vormen en actie ondernemen. Een nieuwe strijdmacht waar serieus rekening mee moet worden gehouden komt hierdoor tot stand en we zijn nog maar net begonnen”, aldus organisatie Stop the Cull.
Ook de National Trust, een van de grootste landeigenaren in het Verenigd Koninkrijk, heeft zich uitgesproken als tegenstander van de jacht op dassen. Dit is een grote klap voor de pro-jachtbeweging.
Verspreiding rundertuberculose
Rundertuberculose is overdraagbaar op mensen. In de vorige eeuw overleden in de jaren 30 en 40 zo’n 2500 mensen per jaar aan mycobacterium bovis. Mensen raakten besmet door het drinken van geïnfecteerde, ongepasteuriseerde melk: sinds melk wordt gepasteuriseerd komt besmetting bij mensen zo goed als niet meer voor.
Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw stijgt het aantal gevallen van rundertuberculose geleidelijk in Groot-Brittannië: de meeste besmettingen komen voor op boerderijen waar op een intensieve manier veeteelt wordt bedreven, dus waar veel dieren op een relatief kleine oppervlakte staan. Runderen die met tbc besmet blijken te zijn, worden gedood.
Hoewel allerlei dieren besmet kunnen zijn met rundertuberculose en door hoesten (verspreiding van aerosolen) de ziekte kunnen overdragen, zoals herten, vossen, muizen, eekhoorns en dassen, heeft de Britse regering van de das de zondebok gemaakt die de runderen, of eigenlijk de Britse voedselketen, bedreigt. Uiteraard zijn lang niet alle dassen besmet met tbc, dus bij afschot worden de vele gezonde dassen gedood als nevenschade.
Stop The Cull [ENG]
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Respecteer het recht van leven en respect voor leven