De rechter heeft bepaald dat het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen per direct mag beginnen. De komende jaren zal hun aantal van 3000 teruggebracht worden naar 800. De uitspraak kwam als antwoord op een zaak die De Faunabescherming had aangespannen om het afschot te voorkomen.
Het jachtseizoen loopt al bijna af, maar tot 1 april mogen de boswachters van Waternet per week 50 damherten doodschieten. De komende 5 jaar zal het aantal teruggebracht worden naar 800, en dan kan het volledige jachtseizoen gebruikt worden om het ‘quotum’ van 2200 gedode damherten te halen.
Feiten
De Faunabescherming is zeer teleurgesteld over de uitspraak, mede omdat er nog een bodemprocedure loopt waarbij de rechter nog éénmaal alle feiten op een rijtje zet. Zo zouden de herten de biodiversiteit aantasten waardoor andere diersoorten verdwijnen. Ook zouden de herten een gevaar zijn voor het verkeer en overlast veroorzaken.
Onderstaande tekst dateert uit 2013, toen onder meer PiepVandaag een petitie tegen het afschieten van de damherten opzette en overhandigde aan de gemeenteraad. De Gemeente Amsterdam droeg voor het terugbrengen van de populatie vijf argumenten aan en die worden weerlegd:
- De damhertpopulatie groeit hard en het worden er teveel. Zeker als het zo doorgaat.
Niet waar: Het klopt dat het aantal damherten over een periode van 10 jaar in het gebied is toegenomen. De laatste jaren neemt het aantal echter niet meer toe en lijkt de populatie zich te stabiliseren (cijfers Faunabeheereenheid).
- Er zijn teveel damherten en het gebied kan dat niet aan. Dit blijkt uit de 200 damherten die afgelopen winter zijn overleden.
Niet waar: Het klopt dat er rond de 200 damherten zijn overleden afgelopen winter. Echter niet door voedselgebrek. Dit wordt door de ecologen in dienst van de gemeente zelf aangegeven. Het is onduidelijk waarom er afgelopen winter meer damherten zijn doodgegaan dan ervoor. Mogelijke oorzaken zijn: langere bronsttijd, langere winter, en het nieuwe hek, waardoor damherten aan de buitenzijde van het gebied bleven (binnenin het gebied was volop voedsel).
- De damherten geven overlast en veroorzaken verkeersongelukken.
Niet waar: De overlast en het aantal verkeersongelukken is het afgelopen jaar met zo’n 60-70% afgenomen. Dit komt omdat er een hek rond een groot gedeelte van het gebied is geplaatst. De gemeente Amsterdam heeft een schadefonds voor overlast die door damherten wordt veroorzaakt. Hier is het afgelopen jaar slechts voor 750 euro uit geclaimd.
- Het proactief afschot (jacht) lost de problemen op.
Niet waar: Uit tal van praktijkvoorbeelden blijkt dat zodra je gaat jagen, een populatie zich sneller gaat voortplanten. De voortplanting is immers afgestemd op het voedselaanbod. Als de jacht eenmaal wordt ingezet, moet er voor altijd gejaagd blijven worden.
- De Partij voor de Dieren zou liever de dieren laten verhongeren dan op zoek te gaan naar een diervriendelijke oplossing.
Niet waar: De Partij voor de Dieren is voor natuurlijke processen en populaties, maar tegen onnodig lijden. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt al lang reactief geschoten; dat betekent dat een dier, wanneer het ernstig en onnodig lijdt, uit zijn lijden wordt verlost. Het is een natuurlijk proces dat zwakke dieren in de natuur overlijden, maar het zou vreemd zijn om op voorhand juist gezonde en sterke dieren te bejagen. Dat is geen oplossing en zo ontstaat geen natuurlijk evenwicht.
Per direct
De petitie werd op 11 september 2013 mede door Karen Soeters aangeboden, maar zoals bekend nam de gemeenteraad eind 2015 toch het besluit dat er 2200 dieren afgeschoten mogen worden. En dat is met toestemming van de rechter per direct begonnen.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Herten in en rond Zandvoort aan zee.
Ja, echt waar er is een handhaving probleem!
Verkeersongelukken zijn er, op de Zeeweg.
En ja voedsel schaarste is er voor de herten in dit jaar getijde .
De herten lopen ook in Zandvoort om voedsel te vinden.
Nu dat juiste de voedsel schaarste geef ons een kans
Hoe!! Lees…
Door meerdere verzamel plekken te creëren waar de zich herten verzamelen.
Dus door voedsel neer te leggen (dus aan te bieden), de herten komen op voedsel af.
zoals ze het dorp in lopen om voedsel te vinden.
Ja ik weet dat discutabel is! Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden
Als de herten dan zich dan verzamelen kunnen wij mensen op van te voren gecreëerde verzamel plekke zeg maar sluizen de herten insluiten.
Als we dit in sluizen door middel van insluiten beheerst doen kan dit redelijk stress vrij gebeuren!
En ja dan beheersen wij de herten.
Net zoals in Lapland de Rendieren, en de runderen in Amerika. En ja ik weet herten zijn geen runderen maar het kan wel zo werken.
Als wij de Herten beheersen kunnen wij mensen de herten beheren door middel van steriliseren, castreren, verplaatsen naar andere delen van ons land of zelfs elders buiten Nederland plaatsen.
En ja als het niet anders kan dan maar verdoven en dan te doden.
Ik wil jullie helpen om de sluizen low budget te ontwerpen en te plaatsen.
En vrijwilligers om deze vorm van beheersen mogelijk te maken zijn er.
Rond vliegende kogels is toch wel zeer ongewenst. Toch???
Een kogel die het geweer verlaat komt niet altijd op de gewenste bestemming aan. Toch?
En niet altijd is een schot in 1keer dodelijk en vind er een na schot plaats. Toch?
En lijden van dieren willen wij in Nederland voorkomen Toch?
Ach wie weet beleidmakers hebben jullie hier wat aan!?
Daar kom je dan minstens 10 jaar te laat mee.
Albert, herten kan je niet castreren, een hert zet elk jaar een gewei op onder invloed van geslachtshormonen,grijp je in op die hormonen(castreren) zal een gewei niet meer stoppen met groeien, (pruikgeweien) en het dier zal een vreselijke dood sterven(gewei begint te rotten)
Steriliseren is ook niet doenlijk, er is geen enkele middel toegelaten, je zou ELK vrouwelijk dier meerdere keren moeten vangen en inenten, ze allemaal oormerken(anders kan je niet onderscheiden welke je al gehad hebt) en alleen al de stress van het vangen zal vele dieren de dood injagen.
Jeroen , onzin, damherten krijgen daar elk jaar een kalf, nu en straks.
Is er nou werkelijk geen andere oplossing mogelijk?
Bijvoorbeeld sterilisatie of een andere vorm van anti conceptie!
Als er op de herten geschoten wordt gaan zij allemaal vluchten!
Laten we daar wolven uitzetten dan vluchten de herten vast niet.
Wat velen al vreesden blijkt weer opnieuw bewaarheid te worden. De ongefundeerde jacht kan beginnen om talloze prachtige onschuldige dieren af te knallen. Met allerlei onzinnige argumenten die men steevast als reden opnoemt om er maar weer lekker op los te kunnen knallen wordt hen weer opnieuw hun zin gegeven. De dieren zijn weer de dupe, de natuur is de dupe, de dierenliefhebbers zijn de dupe. En doordat er grootschalig gejaagd gaat worden zullen de dieren meer gaan fokken waardoor er dus weer meer dieren bij komen. En dan kan men er vervolgens dus weer opnieuw op los gaan knallen met dezelfde drogredenen die altijd al zijn misbruikt om deze zieke sadistische vorm van “natuurbeheer’ te kunnen handhaven. Politiek gaat vaak niet om waarheid, oplossingen of duurzaamheid. Helaas vaak wel om een beeldvorming te creëren om hun eigen kortzichtige ideeën te kunnen uitvoeren en hun eigen positie te handhaven. Een wereld van rechtvaardigheid, duurzaamheid en naastenliefde is helaas nog ver weg.
Jeroen, het meest kortzichtige idee was om de hertenpopulatie niet te beheren.
Het resultaat is inmiddels bekend.
En het argument dat de herten door bejaging meer kalveren (of moet ik baby’s zeggen) krijgen is een veel gebruikt fabeltje.