In het grootste natuurreservaat van Zimbabwe, Hwange National Park is het aantal olifanten dat het slachtoffer is geworden van vergiftiging met cyanide opgelopen tot 300. Wel drie keer zoveel als men eerder dacht.

Drinkplek - 300 dode olifanten
Foto: Jason Wharam / Foter / CC BY-ND

Naast de 300 vergiftigde olifanten zijn ook grote aantallen andere wilde dieren het slachtoffer geworden. Jagers en toezichthouders van het Park spreken van de grootste afslachting in zuidelijk Afrika in 25 jaar tijd. Foto’s die jagers hebben genomen laten vreselijke beelden zien van de grote aantallen vergiftigde dieren. Vanuit de lucht worden heel veel karkassen van olifanten gezien, vaak met het kalf ernaast, of met andere dode dieren.

Drinkplaatsen
Drink- en zoutlikplaatsen zijn de laatste drie maanden door stropers vergiftigd met cyanide. De wilde dieren in het Park trekken in de droge periode van drinkplaats naar drinkplaats en worden zo op een vreselijk manier vergiftigd door de bendes. Als de olifanten zijn overleden aan het gif, meestal vlakbij de drinkplaats worden zij opgegeten door de leeuwen, hyena’s en gieren. Ook zij overlijden aan het gif, net als de koedoes, een antilopesoort en buffels, die gebruik maken van de drinkplaats.

Koedoe - 300 dode olifanten
Koedoe bij een drinkplaats | Foto: Hans Hillewaert (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Dorpsbewoners
Volgens de autoriteiten van Zimbabwe zijn de dorpsbewoners de schuldigen. Zij vergiftigen het wild en verkopen voor veel geld de slagtanden van de olifanten aan bendes. Slagtanden leveren veel geld op, ongeveer 10.000 pond per paar.

Zimbabwe heeft één van de grootste olifantenpopulaties in Afrika, sinds grote kuddes olifanten in de buurlanden bijna zijn uitgemoord door stropers. De helft van Zimbabwe’s populatie leeft in het Hwange National Park. Doordat er steeds minder gebied overblijft in Afrika, zijn natuurbeschermers bang dat de olifant binnen 50 jaar zal zijn uitgestorven. Alleen al in 2011 werden minstens 1.7000 olifanten gestroopt voor hun slagtanden, ook wel het witte goud genoemd. Vooral de vraag uit Azië is hier debet aan. De middenklasse in landen als China wordt steeds rijker en de vraag naar ivoor is sinds 2007 al meer dan verdubbeld.

Ook de, op de lijst van bedreigde dieren staande, witruggier is het slachtoffer van de afslachting. Etende van de overal liggende karkassen krijgt ook deze giersoort cyanide binnen. Zij liggen meestal dood naast het karkas van de olifant.

Gier - 300 dode olifanten
Afrikaanse witruggier (Gyps africanus) | Foto: André Botha

Een ooggetuige vloog met een helikopter over het park en zag overal dode olifanten liggen.

“Wij konden onze ogen niet geloven. Wij dachten dat de olifanten waren doodgeschoten, zoveel konden niet zijn gestorven door gebrek aan voedsel of water.”

Toen zij met een terreinwagen het park inreden, ontdekten zij dat de olifanten niet waren doodgeschoten. Wel waren alle slagtanden verwijderd. Gelukkig werd een stroper ontdekt die net het water van een drinkplaats wilde vergiftigen, zo kwam de vergiftiging aan het licht.

Na onderzoek door de politie zijn acht stropers gearresteerd, samen met een aantal medewerkers van het Park. Zij knepen een oogje dicht, terwijl de stropers bezig waren met hun vreselijke ‘werkzaamheden’. Na de ontdekking van de eerste vergiftiging zijn totaal 14 stropers opgepakt. De autoriteiten van Zimbabwe traden direct hard op en opgepakte stropers kregen gevangenisstraffen van 16 jaar opgelegd.

Caroline Washaya-Moyo, woordvoeder van Hwange National Park vertelde dat vorige week nog 10 karkassen waren gevonden, geen van allen meer dan drie weken oud. De vergiftiging is dus nog niet gestopt. Ook de politie ontdekte vorige week nog een partij slagtanden, in de buurt van een spoorlijn, dwars door het Nationale Park. Een andere partij slagtanden werd ontdekt in een verborgen ruimte in een luxe bus, op weg naar Zuid-Afrika.

Het gebruik van cyanide is een nieuw wapen geworden tegen wilde dieren. Niet alleen de olifanten overlijden, maar ook het overige wild komt op een gruwelijke wijze om. Volgens natuurbeschermers heeft het Hwange National Park tien keer zoveel rangers nodig om het Park te beschermen tegen dit soort monsters.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven