Uit onderzoek blijkt dat vleermuizen zich verzamelen om lekker te knabbelen van alle nachtelijke insecten die ieder najaar door de bergpassen van de Pyreneeën vliegen. Voor het eerst is daarmee bewezen dat beide trekkersoorten elkaar treffen tijdens de migratie.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Exeter. Zij identificeerden zeven vleermuissoorten en 66 insectensoorten in de bergpas van Bujaruelo, nabij de grens van Frankrijk en Spanje. Bij de insecten ging het vooral om nachtvlinders. Insecten vormen een vitale voedselbron voor alle vleermuizen, of ze nu in de bergen leven of dat ze slechts op doorgang zijn tijdens hun jaarlijkse migratie.
Energiereserves
“Bergpassen zijn hotspots voor een grote verscheidenheid aan insectensoorten die in de herfst naar het zuiden vliegen”, zei Dr Will Hawkes van het Centre for Ecology and Conservation op de Exeter Penryn Campus in Cornwall.
“De trip duurt ongeveer twee maanden, maar door wisselende weersomstandigheden zijn er slechts drie of vier nachten per jaar waarin enorme aantallen insecten door de Bujaruelopas vliegen. Juist in die nachten zijn de vleermuizen erg actief, en dat wijst erop dat zij op die momenten hun energiereserves opbouwen en onderhouden.”
Tankstation voor brandstof
Dr. Hawkes noemt de stroom insecten een ‘tankstation voor vleermuizen’, waar de vleermuizen energie opbouwen voor hun reis naar het zuiden. Hij voegde eraan toe:
“Door het belang van grote insectenmigraties te benadrukken, laat onze studie ook zien hoe kwetsbaar ecosystemen kunnen zijn.”
Afname van nachtvlinders
Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft al aangetoond dat het aantal nachtvlinders op lange termijn afneemt, nu ze meer en meer worden geconfronteerd met bedreigingen als klimaatverandering, lichtvervuiling, pesticiden en habitatverlies. De insecten die door de Pyreneeën migreren komen bovendien van honderden of zelfs duizenden kilometers ver, en onderweg kunnen ze allerlei problemen tegenkomen. Blijven er te weinig over dan heeft dat zeker invloed op de vleermuizenstand, en niet alleen als ze migreren. In de bergen leven bijvoorbeeld Europese vrijstaartvleermuizen die in de herfst hun jongen voeden en vervolgens in winterslaap gaan. Om dat te kunnen doen zijn ze afhankelijk van het voedsel dat de migrerende insecten hen leveren.
Onder de bij vleermuizen geliefde insectensoorten zijn ook soorten die de mens last bezorgen, zoals de katoenbollenworm, een mot waarvan de rupsen een plaag zijn voor gewassen. Door deze mot te eten levert de vleermuis de mens een handige dienst.
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée