Onderzoekers van de universiteit van Illinois (UIC) in het Amerikaanse Chicago starten een crowdsourcing-actie om zoveel mogelijk foto’s van toeristen en lokale bevolking, gemaakt van zebra’s en giraffen in het Nationaal Park van Nairobi, Kenia, bij elkaar te krijgen. Met de foto’s hoopt de universiteit onder andere inzicht te krijgen in de grootte van de populaties die er leven.

crowdsourcing wildlife foto’s’
Een giraffe in het Nationaal Park van Nairobi, op de achtergrond de Skyline van de stad | Foto: Mkimemia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
De wetenschappers gebruiken Image-Based Ecological Information System-software (IBEIS) ontwikkeld door het UIC, Princeton, het Rensselaer Polytechnic Instituut (RPI.org) en Wildme.org, om de grote collectie foto’s te vertalen naar een database van de zebra’s en giraffen van het Nairobi Nationaal Park.

De data zal bestaan uit informatie over populatiegrootte, maar ook over interacties tussen verschillende soorten en bewegingspatronen.

IBEIS

De foto-actie vindt plaats op 1 en 2 maart aanstaande en de onderzoekers roepen mensen op die dagen zoveel mogelijk foto’s van giraffen en zebra’s te maken en op te sturen.

“Deze foto’s leveren een bijdrage aan de kennis over de ecologie en het behoud van de zebra’s en giraffen die er leven”, aldus projectleider Tanya Berger-Wolf. “IBEIS zal uitsluitsel geven over het aantal zebra’s en giraffen dat leeft in het park.”

De foto’s zullen samen met materiaal afkomstig van verborgen camera’s en drones bij elkaar worden gebracht om een zo compleet mogelijk beeld van de wilde dieren te bewerkstelligen dat weer kan helpen bij het verbeteren van het beschermen en behouden van de soorten.

IBEIS kan soorten, maar ook individuele dieren identificeren in de foto’s op basis van hun strepen, vlekken of rimpels. Berger-Wolf:

“IBEIS bewaart informatie over wie de dieren zijn, waar en wanneer ze ergens waren en geven zo de middelen aan wetenschappers en andere belangstellenden om uit te zoeken wat de dieren daar doen en waarom.”

Bron: Chicagoinno ©PiepVandaag.nl