Bijna alle makisoorten met uitsterven bedreigd
De makisoorten die in Madagaskar leven zijn ‘de meest bedreigde zoogdierengroep ter wereld’, volgens een artikel in Science. Sinds de start van de politieke crisis in het land, zo’n vijf jaar geleden, zijn de bekende halfapen de klos.
Grimmige sfeer
“Sinds de politieke crisis heerst er niet alleen voor de Malagassiërs een grimmige sfeer, maar ook voor de maki’s en dan vooral qua verlies van de leefomgeving”, volgens mede-auteur Mitch Irwin van de Northern Illinois University.
“Als zaken niet teruggedraaid worden, zullen de maki’s uitsterven.” De 19 auteurs van het artikel in Science waarschuwen dat 90 van de 101 bekende makisoorten op het eiland, met uitsterven bedreigd worden. Van de noordelijke wezelmaki komen bijvoorbeeld nog maar 18 exemplaren in het wild voor.
Bedreiging op ontelbare fronten
De maki’s worden bedreigd op ontelbare fronten. Overal worden bossen omgehakt of platgebrand om ruimte te maken voor gewassen. Vele andere bomen zijn gekapt om de illegale handel in hardhout in stand te houden. Door de politieke onrust in Madagaskar zijn de bestaande milieuwetten die de bossen en de wilde dieren zouden beschermd hebben verdwenen en de internationale gemeenschap heeft het grootste deel van haar financiering voor de natuurbeschermingsprogramma’s ingetrokken.
Te midden van al deze gevaren “riskeren we het verliezen van makisoorten voor de eerste keer sinds we begonnen zijn met registreren”, volgens Bristol Zoo Gardens primatoloog Christoph Schwitzer.
“Iedere verdwijning van een makisoort kan aansporen tot verdere uitsterving in hun leefgebied, want maki’s hebben een belangrijke ecologische en economische rol. Daarbij zijn ze essentieel voor het behoud van unieke bossen in Madagaskar door de verspreiding van zaden en het aantrekken van inkomsten door ecotoerisme.”
Hoe kunnen we de maki’s beschermen?
Het IUCN heeft samen met andere organisaties een strategie gepubliceerd om maki’s te behouden. Het plan benoemt 30 prioriteitslocaties die van essentieel belang zijn voor het behoud van de dieren en verwacht steun van het lokale bestuur om uitgebreid onderzoek te doen in de kritiekste leefomgevingen. Het plan pleit ook voor een vernieuwing van ecotoerisme, dat vijf jaar geleden bijna verdween. Volgens Science is er 7,6 miljoen euro nodig, uit internationale financiering en ecotoerisme, om de afname van de makipopulaties te beperken. Maar volgens Irwin is het belangrijkste van alles om de mensen in Madagaskar te behandelen als partners van de natuurbescherming:
“Niets zal veilig zijn, tenzij je het leven beter maakt voor mensen die afhankelijk zijn van het bos.”
Gelukkig is er volgens Schwitzer veel hoop voor de toekomst van de maki’s:
“Successen uit het verleden tonen aan dat samenwerking tussen lokale gemeenschappen, niet-gouvernementele organisaties en onderzoekers primaatsoorten in gevaar kunnen beschermen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen