Het stond al onomstotelijk vast dat er in Nederland hondengevechten worden georganiseerd maar dit is nogmaals bevestigd in een vandaag gepubliceerd onderzoek van Bureau Beke en de Universiteit van Utrecht, waaraan ook de bekende criminoloog Daan van Uhm heeft meegewerkt. Gevechten met honden vinden structureel plaats in Nederland.

Criminelen verdienen grof geld aan hondengevechten | Foto: publiek domein

Zij identificeren drie groepen dit zich met deze ernstige dierenmishandeling bezighouden. Criminelen die ook in drugs handelen, hobbyisten en straatjongeren. In de eerste groep, het criminele drugscircuit, wordt met de hondengevechten veel geld verdiend. Naast de hondengevechten worden bij dit soort gevechten drugszaken geregeld.

‘Professionals’

De professionele hondenvechters, de zogenoemde ‘dogmen’ bereiden hun honden op gruwelijke wijze voor op de gevechten. De dieren zijn zo getraind dat ze blijven doorvechten, ook als ze zwaar gewond zijn. Deze wil om door te vechten wordt ‘gameness’ genoemd.

Om honden te testen wordt er geoefend met konijnen, katten en volgens dit recente rapport ook met ‘oefenhonden’, die uit het asiel worden gehaald of gratis van marktplaats. Maar vooral ook met honden uit eigen fok. Ook wordt gebruikgemaakt van loopbanden om het uithoudingsvermogen van de dieren te trainen.

Hond getraind op loopband voor gevechten

Voor de entree van een Nederlands gevecht wordt volgens het rapport zo’n 100 euro neergelegd. De honden die gebruikt worden voor de gevechten komen vaak van handelaren en fokkers uit Oost-Europa. Dat blijkt ook uit een recent onderzoek van de BBC waar een Bulgaarse handelaar honden over de hele wereld verkocht.

Honden die winnen worden steeds meer geld waard. Bloedlijnen worden nauwgezet in de gaten gehouden. Verliezende honden worden gedood. Meestal worden deze slachtoffers niet teruggevonden, maar in 2014 werd op de parkeerplaats Rivierduin in Flevoland langs de A6 tussen Ketelbrug en Lelystad-Noord een zwaar verminkte dode hond aangetroffen. Het dier had diepe beetwonden rond de neus. Om te voorkomen dat de chip zou verraden wie de eigenaar was, is deze verwijderd, zo bleek uit een aantal plekken waar het vel was weggesneden. Dit is doorgaans het bewijs dat er inderdaad sprake is van een slachtoffer van een hondengevecht.

Illegale hondengevechten, een schimmige wrede wereld

 

Hondengevechten veroorzaken niet alleen ernstig dierenleed. Vaak worden de dieren ook ingezet als intimidatiemiddel en zelfs wapen. De onderzoekers schatten dat er in Nederland zo ongeveer 400 ‘vechthonden’ worden gehouden. De zogenaamde professionele bovenlaag van dogmen lijkt ondoordringbaar. Het zou gaan om een tiental personen die in totaal 40-50 honden hebben om te vechten.

Aanhoudingen in lopend onderzoek Nederlandse hondengevechten

Hobbyisten

De tweede categorie zijn de hobbyisten. Zij organiseren gevechten in hun woonkamer. Zo werden in 2017 verschillende mensen aangehouden, waaronder een man en vrouw uit Amersfoort en een man uit Soest, die betrokken zijn bij het deelnemen aan en het organiseren van hondengevechten door het hele land. Op filmpjes gemaakt in de woning van de verdachte was onder andere een gevecht te zien in de slaapkamer van de verdachte, terwijl een kind vanuit een kinderstoel toekeek.

In totaal werden toen 26 pittbuls in beslag genomen en 16 van deze dieren zijn uiteindelijk geëuthanaseerd. Volgens de Haagse voorzieningenrechter zouden de honden te agressief zijn om te worden herplaatst.

Een derde categorie zijn straatjongeren. Voor deze groep is de ‘vecht’hond een statussymbool en een uiting van hun criminele levensstijl. De gevechten die zij organiseren vinden plaats in verlaten garages, gebouwen en parken.

hondengevechten
Een ‘vecht’hond als statussymbool | Foto: publiek domein

Getuigen gezocht

Zoals we al vaker schreven; de wereld van de hondengevechten is schimmig en agressief. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die vertellen wat ze weten. Misschien wel dat er ergens hondengevechten plaatsvinden. Goede tips zijn ontzettend belangrijk voor de politie om deze ernstige vorm van dierenmishandeling te stoppen. Hondengevechten zijn keiharde criminaliteit en een gevaar voor mens en dier.

Tip ons

Animals Today bericht regelmatig over hondengevechten. Ook tips die via ons binnenkomen zullen doorgestuurd worden naar de politie, en/of dieper door onze moederorganisatie House of Animals onderzocht worden (is aan de melder). Ook anonieme tips mogen gemaild worden naar redactie@animalstoday.nl – met als onderwerp ‘hondengevechten’.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl