Animal Rights maakt zich ernstig zorgen om het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op de ganzen in Utrecht. Afgelopen zaterdag maakte de organisatie opnieuw beelden van creperende ganzen in Utrecht. Vlak naast een Natura-2000 gebied stellen jagers zich op om nietsvermoedende ganzen een schot hagel door het lichaam te jagen. Kristel Grond, hunt saboteurs coördinator Animal Rights: “Ganzen die neerstorten proberen alsnog weg te vluchten. Terwijl deze vogels creperen en in doodsangst verkeren lopen jagers er op een slakkengangetje naartoe. Een verschrikkelijke lijdensweg, maar helaas komen we dit maar al te vaak tegen.”
Regels worden niet gevolgd
Op de filmbeelden is duidelijk te zien dat een gans in paniek over het veld weg probeert te vluchten. Jagers zijn volgens hun eigen weidelijkheidsregels verplicht om een dier zo snel mogelijk op te halen en waar nodig meteen uit hun lijden te verlossen. Kristel:
“Elke keer als wij in Utrecht komen maken we verschrikkelijke beelden. Dit zijn geen uitzonderingen meer. Dit is de regel.”
https://www.youtube.com/watch?v=ECgAJy4RYUg&feature=emb_title
Stress en pijn is maatstaf
Volgens onderzoeker Berend Voslamber is een schot hagel extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden ganzen bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen ze niet meer verder vliegen. Maar liefst 25 tot 40 procent van de ganzen in Nederland heeft hagel in het lichaam. Jagers willen nog wel eens beweren dat ze goede schutters zijn en het lijden minimaal is. Kristel:
“Met regelmaat treffen wij gewonde en dode dieren aan. Op onze auto zaten bloedspatten van een gewonde, overvliegende gans.”
Nederland ganzenland
Onze landbouwgrond met overwegend Engels raaigras is voor ganzen één groot buffet. De toenemende stikstof in de bodem maakt een hogere landbouwproductie mogelijk, maar zorgt tegelijk voor superieur ganzenvoedsel: groen en eiwitrijk gras. Er wordt met steen en been geklaagd over schade en provincies, boeren en jagers kiezen voor het geweer als enige en ultieme oplossing. Toch blijven zowel het afschot als de geconstateerde schade toenemen. Zolang er voldoende voedsel en broedplekken in Nederland aanwezig zijn, zal de populatie ganzen blijven groeien. De intensieve veehouderij heeft van ons land een ganzen-Walhalla gemaakt. Kristel:
“Als we de tafel dekken, moeten we niet gaan zeuren dat ganzen komen eten.”
Een veranderende landbouw, met natuurinclusief werkende boeren, zoals dat ook voor weidevogels wordt bepleit, is de beste garantie voor een robuuste natuur met wilde dieren in balans.
Animal Rights stuurt alle overtredingen door naar de Omgevingsdienst in Utrecht. Zij zijn verantwoordelijk voor handhaving met betrekking tot de jacht.
Persbericht Animal Rights