Plasticafval is een wereldwijd probleem van enorme omvang. Veel van dit wegwerpplastic komt in onze oceanen terecht. Wetenschappers voorspellen zelfs dat er in 2050 meer plastic in de zee zal zijn dan vis. De overheid van Costa Rica besloot daarom actie te ondernemen en gaat het gebruik van wegwerpplastic volledig verbieden per 2021.

wegwerpplastic
De hoeveelheid plasticafval op land en in zee is gigantisch | Foto: Capt’ Gorgeous/flicr

Hierbij gaat het onder andere om plastic bestek en flesjes, maar ook om rietjes, roerstaafjes en tasjes. Bij het produceren van dit plastic komt veel CO2-vrij en daarnaast breekt het af in microplastics die in de natuur blijven rondzwerven. Het ambitieuze besluit werd aangekondigd via een statement op 5 juni, op Wereld Milieu Dag:

“Het is onze missie en mantra om als land vrij te zijn van wegwerpplastic. Het zal niet makkelijk worden en de overheid kan het niet alleen. Om deze veranderingen te promoten, hebben we alle sectoren nodig – publiek en privaat – die zich moeten toewijden om wegwerpplastic te vervangen.”

Alternatieven
De overheid is bezig met onderzoek naar alternatieven voor wegwerpplastic. Een voorbeeld is de recente ontdekking van drie studenten uit Costa Rica om bananen te gebruiken voor het maken van  tassen. Niet alleen zou de tas gemaakt van bananen veel sterker zijn dan een plastic tas, ook zou de tas afbreekbaar zijn in 18 maanden. Daarnaast wordt er ook gezocht naar andere alternatieven. Bij voorkeur een materiaal dat binnen zes maanden afbreekt.

wegwerpplastic
Alternatieven voor wegwerpplastic zijn nodig | Foto: Pixabay

Slechte afvalinfrastructuur
Door het gebruik van wegwerpplastic te verbieden, zal ook een ander probleem worden opgelost in Costa Rica. Namelijk de slechte afvalinfrastructuur. Een vijfde van de 4.000 ton aan afval dat dagelijks wordt geproduceerd, kan niet worden opgehaald. Hierdoor beland veel afval in de natuur. Door het verbieden van wegwerpplastic zal dit afval niet alleen minder worden, ook zal er minder afval in de natuur terechtkomen door het gebruik van sneller afbreekbare materialen.

wegwerpplastic
Plasticvervuiling is schadelijk voor mens, dier en milieu | Foto: Pixabay

Goed voor het milieu
Het besluit om wegwerpplastic te verbieden, sluit aan bij de ambitie van de regering van Costa Rica om in 2021 volledig CO2-neutraal te zijn. Het land zet zich ook op andere manieren in voor het milieu. Zo is de energievoorziening van het land bijna volledig gebaseerd op hernieuwbare energie. Ook werkt Costa Rica aan het herstel van flora en fauna door ontbossing terug te draaien. In 1984 bestond slechts 26 procent van het land uit bos, inmiddels is dat meer dan 52 procent.

Over het besluit wegwerpplastic te verbieden is de overheid van Costa Rica in ieder geval duidelijk; het zal enkel voordelen opleveren:

“Het is een win-win voor iedereen: Costa Rica, de mensen en de planeet.”

Bronnen: Eco Watch, The Costa Rica News, Duurzaam Bedrijfsleven ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen