Uit een nieuwe analyse blijkt in honderden cosmeticaproducten ingrediënten te zitten die op dieren getest zijn sinds het ingaan van het EU-verbod.
Ingrediënten
Ondanks dat dierproeven op cosmetische ingrediënten sinds 2009 in de Europese Unie verboden zijn, zitten in honderden producten ingrediënten die de afgelopen jaren op dieren zijn getest. Het gaat vooral om producten zoals crèmes, lippenstiften, zonnebrandcrèmes en conditioners. De onderzoekers van de analyse bestudeerden honderden documenten met gedetailleerde chemische veiligheidstoetsen die openbaar beschikbaar zijn op de website van het Europese Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Zo ontdekten ze dat van de 413 ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt, er 63 op dieren zijn getest nadat het EU-verbod inging. Het gaat om in totaal 104 dierproeven.
Ondanks verbod werden ingrediënten in honderden cosmetica tóch getest op dieren https://t.co/Kn1etM9A9k
— Nieuwsblad.be (@Nieuwsblad_be) August 20, 2021
“Europese klanten kunnen er niet vanuit gaan dat de producten die ze kopen niet op dieren zijn getest”, zei Thomas Hartung, expert in alternatieven voor dierproeven aan de John Hopkins University en een van de auteurs van de analyse. Volgens Hartung kunnen zelfs producten waarop staat dat ze niet getest zijn op dieren, toch ingrediënten bevatten die wel op dieren zijn getest.
Tegenstrijdige wetgeving
De kern van het probleem is tegenstrijdige wetgeving: het EU-verbod voor cosmetische ingrediënten trad in 2009 in werking, maar in 2007 werd een andere wet ingevoerd die chemicaliën regelt. Hierin staat dat bedrijven de risico’s moeten identificeren en beheren die horen bij de chemische stoffen die zij in Europa produceren en op de markt brengen. Dit is om de veiligheid van werknemers te garanderen. Deze tegenstrijdigheid leidde ertoe dat sommige chemische bedrijven de verboden dierproeven op cosmetische ingrediënten hebben uitgevoerd. Zo zijn er bedrijven die dierproeven uitvoerden op ingrediënten die alleen in cosmetica worden gebruikt om te voldoen aan deze chemicaliënwetgeving. Volgens dr. Julia Fentem, hoofd van het centrum voor veiligheids- en milieuzorg van Unilever, is er altijd onzekerheid geweest over de naleving van de chemicaliënwetgeving.
Extent of #animaltesting for cosmetics in EU revealed by @jhucaat. We demand immediate moratorium on @EU_ECHA & @EU_Commission review of cosmetics ingredients under REACH https://t.co/io5aW6erEj
— Cruelty Free Europe (@CrueltyFreeEU) August 19, 2021
Nieuwe dierproeven
De auteurs van de analyse waarschuwen dat er meer dierproeven zullen komen voor ingrediënten die alleen in cosmetica gebruikt worden. “ECHA heeft al om nieuwe dierproeven gevraagd, waarbij duizenden dieren betrokken zijn en het vertrouwen van het publiek in de manier waarop de EU het verbod op dierproeven handhaaft, wordt ondermijnd”, aldus dr. Katy Taylor, directeur wetenschap en regelgeving van Cruelty Free International. Recentelijk oordeelde de ECHA dat het Duitse chemiebedrijf Symrise dierproeven moest uitvoeren op twee ingrediënten die alleen in cosmetica worden gebruikt om te voldoen aan de regelgeving. Symrise heeft de uitspraak op wetenschappelijke gronden bij het Europese Hof van Justitie aangevochten. Peta’s wetenschapsbeleidsmanager dr. Julia Baines zei:
“Jammer genoeg zijn de dierproeven die voor deze twee ingrediënten worden aangevraagd slechts het topje van de ijsberg.”
Bureaucratische afvinkoefening
“De chemicaliënwet wordt gebruikt om bedrijven te dwingen, ondanks zware bezwaren, om dubieuze nieuwe dierproeven te laten uitvoeren als onderdeel van een bureaucratische afvinkoefening”, zegt Troy Seidle, vice-president van onderzoek en toxicologie bij Humane Society International. Wetenschappers en actievoerders benadrukken dat dierproeven niet langer wetenschappelijk noodzakelijk zijn om de veiligheid van cosmetische ingrediënten te garanderen. Volgens de Animal-Free Safety Assessment Collaboration, een organisatie die zich inzet voor diervrije veiligheidsbeoordelingen, kunnen producten die al jarenlang veiligheidsbeoordelingen hebben doorstaan, heus toegepast worden op de beoordeling van de arbeidsveiligheid.
Hundreds of UK and EU cosmetics likely contain ingredients tested on animals https://t.co/PBMLMYUBba
— The Independent (@Independent) August 19, 2021
Een woordvoerder van ECHA zei dat het mogelijk is dat dierproeven nodig zijn, “maar alleen als er geen alternatieve tests beschikbaar zijn.” Het agentschap zegt te kijken naar voorstellen voor diervriendelijke alternatieven, maar zegt dat een “zeer hoog percentage” geen “voldoende wetenschappelijk onderbouwde rechtvaardiging” geeft voor het gebruik ervan.
Opschorten
Fentem roept de Europese Commissie op om onmiddellijk verdere dierproeven op te schorten en de oordelen van ECHA te evalueren.
“De commissie moet aan EU-burgers kunnen aantonen hoe het doden van honderdduizenden dieren om cosmetische ingrediënten te testen daadwerkelijk een betere bescherming van werknemers en ons milieu oplevert. En de commissie moet aantonen waarom moderne diervriendelijke alternatieven niet gebruikt kunnen worden.”
Bron:
- The Guardian
- Lees meer:
#GNvdD: Europa wil wereldwijd verbod op dierproeven cosmetica
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Onvoorstelbaar en bijzonder ernstig, kwalijk en verwijtbaar!
Ik begrijp nooit dat zaken waar zo veel tijd aan besteed wordt en waar zo lang over regels en wetten wordt nagedacht en vergaderd er toch nog vele jaren lang zo veel mis kan gaan.
Het lijkt bijna wel opzet om op deze manier toch zogenaamd de regels te kunnen omzeilen.