Dierentuinen- en parken over de hele wereld trekken massaal aan de noodklok en vragen om donaties. Door de coronacrisis komen er geen inkomsten meer binnen. Volgens de dierentuinen kunnen de dieren niet meer gevoed worden. Het Neumünster dierenpark in Duitsland denkt erover om een drastische maatregel te nemen om dit op te lossen: de dieren aan elkaar voeren. Dat dierentuinen hun eigen dieren doden en aan andere dieren voeren is echter niets nieuws.
Normaal gesproken trekken in het voorjaar de jonge dieren vele bezoekers naar dierentuinen over de hele wereld. Maar vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de verzorgers de enige mensen die er mogen komen. Het Neumunster dierenpark is net als alle andere Duitse dierentuinen sinds 13 maart gesloten voor bezoekers.
Laatste redmiddel
Verena Kaspari, directeur van het dierenpark, heeft alle mogelijkheden op een rij gezet en vertelde aan de Duitse krant Die Welt dat sommige dieren binnenkort aan andere dieren moeten worden gevoerd, wil de dierentuin overleven. Kaspari:
“We hebben een lijst van dieren die we eerst moeten slachten. De dieren op deze lijst zullen gevoerd worden aan de lynxen, zeearenden en onze ijsbeer Vitus.”
Op de lijst staan geiten en herten, maar geen bedreigde diersoorten. Volgens Kaspari is het slachten van dieren zodat andere dieren kunnen leven een laatste redmiddel. Maar zelfs dan zou het niet voldoende zijn om het voortbestaan van de Zoo te garanderen.
Er is ook veel voedsel nodig voor de andere dieren. Tot nu toe mogen toeleveranciers nog voedsel brengen naar het dierenpark. Maar als er geen vlees of vis meer bezorgd kan worden, tekent zich snel een ramp af. Kaspari:
“De zeehonden en pinguïns hebben dagelijks grote hoeveelheden vis nodig. En als het erop aankomt, zal ik dieren moeten euthanaseren zodat ze niet hoeven te verhongeren.”
Diverse vis- en vleesproducenten zouden inmiddels hulp hebben toegezegd.
700 dieren
Het Neumünster dierenpark is een klein park met zo’n 700 dieren, waaronder poolvossen, wolven, zeehonden en Duitslands grootste ijsbeer Vitus, die 3,6 meter lang is. Als de coronamaatregelen versoepeld worden en het park eind april weer open mag, schat Kaspari in dat het inkomstenverlies zo’n 175.000 euro is. Omdat haar dierenpark een stichting is, komt ze niet in aanmerking voor een tegemoetkoming van de Duitse overheid.
Dieren wel vaker gedood in dierentuinen
Dat dierentuinen hun eigen dieren doden en aan andere dieren voeren is niets nieuws. Jonge dieren trekken veel publiek, maar er is geen ruimte genoeg om alle dieren te huisvesten.
Velen herinneren zich nog de giraf Marius in de dierentuin van Kopenhagen. Het 18 maanden jonge dier werd gedood en aan de leeuwen gevoerd, omdat hij niet meer paste binnen het fokprogramma en er volgens de dierentuin nergens plek voor hem was.
De Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria schat dat er jaarlijks tussen de 3.000 en 5.000 dieren worden gedood in Europese dierentuinen.
Petitie
Teken hier de petitie en vraag aan het Neumunster dierenpark om geen dieren te doden om andere dieren te voeren.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel