In China zijn bijna 20.000 wildlife boerderijen gesloten, die wilde diersoorten fokken als pauwen, civetkatten, schubdieren, stekelvarkens, struisvogels, wilde ganzen en zwijnen. Dit als gevolg van het onmiddellijke en allesomvattende verbod op handel en consumptie van wilde dieren, in de strijd tegen het coronavirus en in afwachting van nieuwe, strenge wetgeving. Tijdens de coronacrisis blijkt pas de werkelijke omvang van deze industrie, die tot een paar weken geleden nog door de Chinese overheid gepromoot werd als een eenvoudige manier om rijk te worden.
Het coronavirus is waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen, schubdieren of slangen, die begin december voor consumptie verkocht werden op de markt in Wuhan. Deze markten met levende (wilde) dieren zijn in heel China gesloten, na het besluit maandag 24 januari van het Nationale Volkscongres dat de keten van verkoop en consumptie van wilde dieren per direct moet stoppen. Later volgt definitieve wetgeving, die onder meer het eten van ‘bushmeat’, vlees van wilde diersoorten, gaat verbieden, hetzij verkregen met illegale handel door stroperij, of via de legale wildlife boerderijen, levend verkocht op markten als voedsel.
Toch uitzonderingen
Onaangeroerd in het verbod blijven echter fokactiviteiten voor traditionele Chinese geneeskunde, de bont- en leerindustrie; lucratieve markten waarvan bekend is dat ze onder meer stroperij van dieren als tijgers en schubdieren veroorzaken, om er traditionele medicijnen van te maken. De Chinese bont- en leerindustrie is verantwoordelijk voor onnoemelijk dierenleed.
Plattelandsontwikkeling, ecotoerisme en armoedebestrijding
De afgelopen jaren heeft China gecommuniceerd dat ‘domesticatie van dieren in het wild een belangrijk onderdeel moet zijn van plattelandsontwikkeling, ecotoerisme en armoedebestrijding’. Een rapport uit 2017 van de Chinese Academie voor Engineering over de ontwikkeling van de ‘natuurfokkerij’ schatte de activiteiten van de sector op 520 miljard yuan, zo’n 68 miljard euro per jaar. Voor sommige fokkers komt het verbod hard aan en de sector vermoedt het definitieve einde.
Ook civetkatten – vermoedelijk de dragers van de zoönose SARS – behoren tot de dieren die worden gekweekt voor vlees in China. Ondanks de mogelijke bron van een levensgevaarlijke ziekte is er nooit een strenge inperking geweest van de handel in en consumptie van civetkatten. Ze worden zelfs specifiek genoemd als dieren uit het wild om te schieten en op te eten.
Coronacrisis dwingt tot snelle hervorming
Op de Chinese staatstelevisie wordt al sinds 2001 de populaire serie ‘Geheimen om rijk te worden’ uitgezonden, waarin dit soort fokactiviteiten regelmatig wordt aangeprezen. Dieren als bamboeratten, slangen, padden, stekelvarkens en eekhoorns zijn allemaal de revue gepasseerd als een makkelijke manier om rijk te worden op het platteland. Het fokken van ratten is zelfs van cruciaal belang om de armoede op het platteland te verlichten. Steve Blake van WildAid in Beijing zegt tegen The Guardian dat China door COVID-19 heel snel tot veranderingen van inzicht wordt gedwongen:
“De coronacrisis dwingt China versneld om zijn relatie met dieren in het wild te her-evalueren. Er is een hoog risico verbonden aan deze fokactiviteiten, zowel voor de menselijke gezondheid als voor de populaties van deze dieren in het wild.”
Er zijn geen details beschikbaar over alle wilde diersoorten die in China worden gefokt, maar lokale persuitingen vermelden civetkatten, bamboeratten, struisvogels, schubdieren (pangolins), wilde zwijnen, sikaherten, vossen, struisvogels, pauwen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, wilde ganzen, wilde eenden, muskuseenden, duiven en fazanten.
Bijna 20.000 wildlife boerderijen gesloten
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn al bijna 20.000 wildlife boerderijen in het hele land gesloten, waaronder zo’n 4.600 in de provincie Jilin, een belangrijk centrum voor traditionele Chinese geneeskunde. Ongeveer 3.900 wildlife boerderijen werden gesloten in de provincie Hunan, 2.900 in Sichuan, 2.300 in Yunnan, 2.000 in Liaoning en 1.000 in Shaanxi.
- Lees ook:
Allesomvattend verbod China handel in en consumptie van wilde dieren
.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel