Start campagne ‘Help Dieren in Nood’
De controles waarmee de Dierenbescherming dierenmishandeling stopt en voorkomt, dreigen de organisatie boven het hoofd te groeien. Het aantal controles dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) uitvoert, is sinds 2011 met maar liefst 45% gestegen. In 2013 ging het daarbij om meer dan 20.000 dieren. Daarnaast heeft het voorkomen van dierenleed de hoogste prioriteit. Voor meer controles en preventiewerk is ook meer geld nodig. Daarom start de Dierenbescherming vandaag de campagne: ‘Help Dieren in Nood’.
De Dierenbescherming is dagelijks in heel Nederland actief om dierenmishandeling en -verwaarlozing te stoppen en te voorkomen. Dat doet ze onder andere met de inzet van ruim honderd vrijwillige preventiemedewerkers. Deze voeren controles uit wanneer uit meldingen blijkt dat het welzijn van dieren verbeterd kan worden, maar er nog geen sprake is van wettelijke overtredingen. Optreden tegen dierenmishandeling doet de Dierenbescherming met 14 beroepsinspecteurs. Deze worden ingeschakeld door de dierenpolitie nadat dierenmishandeling of –verwaarlozing is geconstateerd. Dat gaat daarbij vaak om huisdieren, maar ook om hobbydieren als paarden, pony’s en vogels.
Succesvol
De inspecteurs en preventiemedewerkers werken aan het verbeteren van de omstandigheden voor de dieren. Bij voorkeur in samenwerking met de eigenaar van het dier, maar als het nodig is onder druk van sancties. De beroepsinspecteurs kunnen een eigenaar dwingen om de huisvesting te verbeteren of naar een dierenarts te gaan. Deze werkwijze is zeer succesvol: in 70% van de gevallen verbetert de situatie van het dier zonder dat deze bij de eigenaar hoeft te worden weggehaald. Het is echter een zeer arbeidsintensieve werkwijze. Om tot een goed resultaat te komen moeten er vaak meerdere controles worden uitgevoerd over een langere periode.
Campagne
Om het huidige aantal controles toch uit te kunnen voeren, moet de Dierenbescherming zich tot het uiterste inzetten. Dit terwijl er, door recente en aangekondigde veranderingen in wet- en regelgeving, alleen maar meer werk bijkomt. Daar mogen de dieren natuurlijk niet de dupe van worden. Bovendien is voorkomen beter dan genezen en daarom is ook het opvoeren van het preventieve inspectiewerk zeer noodzakelijk. Om hier aandacht voor te vragen voert de Dierenbescherming van 25 september t/m 9 oktober de campagne ‘Help Dieren in Nood’ op radio, tv, online en in print.
Kind op het balkon
In haar nieuwe campagne stelt de Dierenbescherming de dierenmishandeling waar ze dagelijks mee te maken heeft, aan de kaak. Een hond die dag en nacht weg zit te kwijnen op een balkon, een paard dat pijn lijdt en zonder voldoende eten en drinken op een modderig veldje staat.
“Als dit een kind overkomt, vinden we dat niet normaal. Voor veel dieren is dit helaas dagelijkse realiteit”, aldus de campagnetekst.
Hiermee wil de organisatie mensen aan het denken zetten over de manier waarop er in Nederland met dieren wordt omgegaan en de noodzaak van het voorkomen en bestrijden van dierenmishandeling en -verwaarlozing.
Campagnespot ‘Help dieren in nood’
Meer informatie is te vinden op: www.dierenbescherming.nl
Persbericht Dierenbescherming.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Alles wat Jan schrijft, daar ben ik het mee eens!
Ik kom voor dieren op, oeps, ik ben ook blijkbaar een terrorist!
Het is maar wat je er zelf van maakt.
Lezen is niet jouw en Jan zijn sterkste punt, zo blijkt.
Wie het onderste uit de kan wil krijgt het lid op de neus. Dat geldt voor de Dierenbescherming die pretendeert het hele gebied van de verhouding van dieren en mensen te kunnen coveren. Dat kan ze niet en vandaar dat de menen zich van de DB afkeren en gespecialiseerde organisaties prefereren.
De afgelopen vijf jaar verloor de DB 25.000 leden.
Ze zou zich m.i. dan ook moeten beperken tot asielwerk en L.I.D. De rest afstoten.
Om te beginnen: afdeling dierproeven. Want daar is ze toch al NIET tegen. Ze doet niks voor de proefdieren. Op de website vind je niks over de actualiteit: proeven met labradors in Maastricht, niks over de Hartstichting.
Maar zoals je ziet: afdelingen sluiten en afstoten doet ze niet. Ze moddert liever verder, > om de mensen op kantoor aan het werk te houden. Daarom nu maar weer een nieuwe campagne: “Help dieren in nood.” In feite natuurlijk een ordinaire ledenwerfcampagne.
De D66’er Frank Dales is een goede directeur in die zin dat hij op juiste wijze leiding geeft. Hij is een beetje burgemeester gebleven. Maar aan beleidsvisie ontbreekt het hem totaal.
Ik vind het filmpje veel te mild. Er is zo veel gruwelijk en intens leed voor vele miljoenen dieren. Denk maar eens aan die verschrikkelijke grootschalige vleesindustrie. Of de bontindustrie. Of allerlei gruwelijke experimenten met talloze dieren in dierproefcentra. De illegale handel in uitheemse dieren. De broodfokkers die onder erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band pups fokken en transporteren. De Dierenbescherming zou zich veel harder en duidelijker op moeten stellen t.o.v. alle dierenleed.
Lijkt mij prachtig om deze dieren te helpen, maar vrees dat ik er niet geschikt voor ben.
Verwaarloosde dieren achterlaten bij een hufter of mishandelde dieren aantreffen en je mag niets doen tegen de mishandelaar, daar zou ik heel veel problemen mee hebben, maar hulde voor de mensen die het doen, lijkt mij leuk, maar wel heel moeilijk.
Precies, ik zou mijn emoties niet uit kunnen schakelen en dat komt waarschijnlijk niet ten goede aan dit werk en daarom : vet respect voor mensen die zich voor dieren inzetten !!
Jan, meld je aan bij het A.L.F.
Je krijgt er een gedegen opleiding hoe je met illegale vuurwapens om moet gaan.
Verder krijg je les in inbreken, brandstichten dingen stuk slaan en vernielen en nog veel meer.
Kijk maar eens op de volgende link.
https://www.youtube.com/watch?v=CxUVmrRvN2c
Je zult vast een echte held worden.
Volgens mij weet jij zo goed als niets over de A.L.F.
Dit soort onzin verhalen heb je zeker via de media, die iedereen als terrorist beschouwen die voor dieren opkomt.
Hoor trouwens nooit meer iets over deze groep, dus bestaan ze nog wel.
Maar bedankt Lodewijk voor de geweldige suggestie, maar ik word al als terrorist beschouwd omdat ik voor dierenrechten ben.
Graag gedaan Jan.
Jan schreef: ‘Verwaarloosde dieren achterlaten bij een hufter of mishandelde dieren aantreffen en je mag niets doen tegen de mishandelaar, daar zou ik heel veel problemen mee hebben’…
Dus jij wilt toch zo graag voor eigen rechter spelen?
Dat doet het A.L.F ook.
Waarop baseer je dat ik voor eigen rechter wil spelen.
Het gaat mij erom dat mishandelaars vaak vrijuit gaan omdat de politie niets kan en mag doen en daar gaat het om, je helpt een dier en dan moet het blijven of terug naar de hufter.
Ik zeg dus nergens dat ik deze persoon ook gelijk wil aftuigen.