Start campagne ‘Help Dieren in Nood’

De controles waarmee de Dierenbescherming dierenmishandeling stopt en voorkomt, dreigen de organisatie boven het hoofd te groeien. Het aantal controles dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) uitvoert, is sinds 2011 met maar liefst 45% gestegen. In 2013 ging het daarbij om meer dan 20.000 dieren. Daarnaast heeft het voorkomen van dierenleed de hoogste prioriteit. Voor meer controles en preventiewerk is ook meer geld nodig. Daarom start de Dierenbescherming vandaag de campagne: ‘Help Dieren in Nood’. 

Help dieren in nood - controles

De Dierenbescherming is dagelijks in heel Nederland actief om dierenmishandeling en -verwaarlozing te stoppen en te voorkomen. Dat doet ze onder andere met de inzet van ruim honderd vrijwillige preventiemedewerkers. Deze voeren controles uit wanneer uit meldingen blijkt dat het welzijn van dieren verbeterd kan worden, maar er nog geen sprake is van wettelijke overtredingen. Optreden tegen dierenmishandeling doet de Dierenbescherming met 14 beroepsinspecteurs. Deze worden ingeschakeld door de dierenpolitie nadat dierenmishandeling of –verwaarlozing is geconstateerd. Dat gaat daarbij vaak om huisdieren, maar ook om hobbydieren als paarden, pony’s en vogels.

Succesvol

De inspecteurs en preventiemedewerkers werken aan het verbeteren van de omstandigheden voor de dieren. Bij voorkeur in samenwerking met de eigenaar van het dier, maar als het nodig is onder druk van sancties. De beroepsinspecteurs kunnen een eigenaar dwingen om de huisvesting te verbeteren of naar een dierenarts te gaan. Deze werkwijze is zeer succesvol: in 70% van de gevallen verbetert de situatie van het dier zonder dat deze bij de eigenaar hoeft te worden weggehaald. Het is echter een zeer arbeidsintensieve werkwijze. Om tot een goed resultaat te komen moeten er vaak meerdere controles worden uitgevoerd over een langere periode.

Campagne

Om het huidige aantal controles toch uit te kunnen voeren, moet de Dierenbescherming zich tot het uiterste inzetten. Dit terwijl er, door recente en aangekondigde veranderingen in wet- en regelgeving, alleen maar meer werk bijkomt. Daar mogen de dieren natuurlijk niet de dupe van worden. Bovendien is voorkomen beter dan genezen en daarom is ook het opvoeren van het preventieve inspectiewerk zeer noodzakelijk. Om hier aandacht voor te vragen voert de Dierenbescherming van 25 september t/m 9 oktober de campagne ‘Help Dieren in Nood’ op radio, tv, online en in print.

Kind op het balkon

In haar nieuwe campagne stelt de Dierenbescherming de dierenmishandeling waar ze dagelijks mee te maken heeft, aan de kaak. Een hond die dag en nacht weg zit te kwijnen op een balkon, een paard dat pijn lijdt en zonder voldoende eten en drinken op een modderig veldje staat.

“Als dit een kind overkomt, vinden we dat niet normaal. Voor veel dieren is dit helaas dagelijkse realiteit”, aldus de campagnetekst.

Hiermee wil de organisatie mensen aan het denken zetten over de manier waarop er in Nederland met dieren wordt omgegaan en de noodzaak van het voorkomen en bestrijden van dierenmishandeling en -verwaarlozing.

Campagnespot ‘Help dieren in nood’

Meer informatie is te vinden op: www.dierenbescherming.nl

Persbericht Dierenbescherming.nl