Het Congres in Spanje heeft op 9 februari de eerste nationale dierenwelzijnswet goedgekeurd. Een mooie stap voor veel dieren, maar helaas zijn de stieren uit de stierenvechtsector en de jachthonden niet opgenomen in deze wet.
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) wist al vanaf het begin dat de stieren niet in de wet zouden komen. Een dierenwelzijnswet die de stieren wel zou beschermen zou onmiddellijk weggestemd worden. Maar CAS had zoveel hoop voor de jachthonden, die in de beginfase wel opgenomen waren in de wet. Want meer dan 50.000 honden worden elk jaar na het jachtseizoen afgedankt en aan bomen opgehangen, in putten gegooid of simpelweg gedumpt als een gebruikt voorwerp. Dit alles omdat de jager ze niet meer nodig heeft voor de jacht. Onder druk van de jachtlobby besloot de socialistische partij PSOE de jachthonden uit de wet te halen.
Spaanse socialisten verwijderen jachthonden uit dierenbeschermingswet
Stemming Congres
De dierenwelzijnswet is door het Congres goedgekeurd met 174 stemmen voor, 167 tegen en zeven onthoudingen. De wijzigingen van de strafwet (Código Penal) die gerelateerd zijn aan een aantal misdaden tegen dieren, zijn met 178 stemmen voor, 165 stegen en zes onthoudingen aangenomen. Daarnaast is de stemming door de Senaat de volgende stap. Wat staat er momenteel in de dierenwelzijnswet ?
- No kill-beleid voor honden en katten. Dit heeft grote gevolgen door dodingsstations in Spanje
- Verbod op circussen met wilde dieren
- Einde van hanengevechten
- Verbod van gebruik van dieren voor draaimolens
- Einde van gebruik van dieren in festivals (romerías, eventos feriados) tijdens hoge temperaturen en/of het afsteken van vuurwerk
- Ethisch populatiebeheer van kolonies van zwerfkatten
- Er komt een positieflijst voor huisdieren. Uitgesloten worden uitheemse dieren, bedreigde diersoorten of giftige dieren
- Het fokken van huisdieren door particulieren wordt beperkt. Fokken kan alleen uitgevoerd worden door mensen die als fokker geregistreerd staan
- Men moet een cursus volgen voor het verantwoordelijk houden van huisdieren
- Verbod op de verkoop van huisdieren in winkels en het tentoonstellen ervan voor commerciële doeleinden
- Er komen staatsregisters voor de identificatie van huisdieren, fokkers en mensen met een houdverbod
- Huisdieren die in open ruimtes leven, moeten toegang hebben tot schoon water en voedsel
- Honden en katten kunnen niet langer gehouden worden in terrassen, balkons, patio’s, auto’s, etc.
- Er worden instituties gecreëerd die dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren moeten tegengaan
- Verbod op gebruiksvoorwerpen die de bewegingsvrijheid van een dier beperken of tegengaan (behalve bij dierenartsbehandelingen)
- Dieren mogen niet langer dan drie dagen alleen gelaten worden zonder supervisie. Bij honden is dit maximaal 24 uur
- Er wordt gewerkt aan een primatenwet
Amandementen
Diverse politieke partijen in het Congres hebben diverse amendementen ingediend. Een aantal is aangenomen. Zo komt er een nieuwe definitie voor hulpdieren. Hieronder vallen onder meer waak-, herders-, geleide-, jacht- en reddingshonden. De dierenwelzijnswet zou hierdoor alleen toegepast worden voor huisdieren. Ook is een amendement aangenomen over het transport van onder meer jachthonden. Deze dienen in geschikte ruimtes vervoerd worden. Daarnaast moet er gespecificeerd worden welke competenties de autonome regio’s hebben ten opzichte van de nationale dierenwelzijnswet. Dit is relevant, omdat autonome regio’s hun eigen dierenwelzijnswetten hebben.
Verschillende meningen
Er bestaan verschillende meningen over de interpretatie van de wet door dierenwelzijnsorganisaties en experts in dierenrecht. Aan de ene kant bestaat de vrees dat er contradicties bestaan tussen de nationale dierenwelzijnswet en de wetten van de autonome regio’s. Daarentegen beweren anderen dat dit niet het geval is en dat de dierenwelzijnswet als basis dient, en de autonome regio’s als aanvulling. Ook zijn er dierenwelzijnsorganisaties die niet blij zijn met de wet, omdat veel dieren er niet in opgenomen worden. Maar andere organisaties, waaronder CAS, zien dat dit een stap vooruit is. Weliswaar een kleine stap, maar wel dé kans op een nationale dierenwet in het huidige politieke landschap van Spanje. Als de wet door de Senaat wordt goedgekeurd, zal deze in de komende jaren nog aangepast worden.
Maite van Gerwen, directeur van CAS:
“Het is een geweldige stap dat deze wet is aangenomen in het Spaanse Congres. Ook al vallen veel dieren nu nog buiten de wet, je moet ergens beginnen. Elke stap is er een. In een land als Nederland zie je ook dat de dierenwetgeving in de loop der tijd uitgebreider is geworden. Ik hoop dat deze Spaanse wet dus een opstapje is naar meer.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer