De Congolese autoriteiten hebben eind april in de hoofdstad Brazzaville een grote hoeveelheid in beslag genomen ivoor vernietigd op de brandstapel. De verbranding van de bijna 5 ton ivoor vormde het startschot voor de eerste meerdaagse conferentie over illegale handel in producten van Afrikaanse flora en fauna. De Congolese regering werd bij de organisatie en coördinatie ondersteund door de Wildlife Conservation Society (WCS), de organisatie Stop Ivory en financieel gesteund door de Wildcat Foundation

Olifanten Afrika ivoor - Congo verbrandt ivoor
Olifanten worden zwaar bejaagd om hun ivoren slagtanden | Foto: Pixabay.com

Dr. John Robinson, onderdirecteur van de sectie ‘behoud en wetenschap’ van het WCS, sprak op de conferentie lovende woorden over de inzet van de Congolese overheid:

“De Republiek Congo toont sterk leiderschap in de strijd tegen illegale stroperij en handel. We zijn hoopvol dat deze ivoorverbranding een keerpunt betekent in de strijd tegen illegale handel in wilde dieren”.

Wereldwijde inspanning

Congo is niet het eerste Afrikaanse land dat hiertoe grote hoeveelheden ivoor vernietigd. Recent besteedde PiepVandaag.nl nog aandacht aan het verbranden van ruim 6 ton ivoor in Ethiopië en begin van dit jaar hebben ook de autoriteiten in Kenia duizenden kilo’s ivoor verbrandt. Het vernietigen van het in beslag genomen ivoor maakt onderdeel uit van een wereldwijde inspanning om de steeds verder inkrimpende en kwetsbare olifanten- en neushoornpopulatie te beschermen tegen stroperij.

Omdat met name de enorme vraag naar ivoor vanuit Azië zorgt voor een grote illegale markt, zet ook China zich sinds begin van dit jaar in tegen handel in ivoor door voor 2015 een tijdelijk importverbod in te stellen. Op de vliegvelden en in de havens wordt streng(er) gecontroleerd op het invoeren van smokkelwaar, waaronder ivoor en huiden van neushoorns en tijgers.

Nieuw wapen in de strijd

Door het in beslag genomen ivoor te vernietigen, wordt voorkomen dat het alsnog of wederom op de illegale markt belandt. Zo werd enkele weken geleden ruim 300 kilo in beslag genomen ivoor gestolen uit een gerechtsgebouw in Gabon. Dankzij een onlangs geïmplementeerd systeem, waarmee in beslag genomen ivoor wordt geregistreerd en gevolgd, kan zoiets in Congo volgens Dr. John Robinson overigens niet meer zo gemakkelijk gebeuren:

“De Congolese autoriteiten gebruiken sinds kort een nieuwe technologie waarmee ze de ivoorvoorraad kunnen volgen en daarmee de bewijsketen vanaf de plek van inbeslagname tot het centrale depot in Brazzaville en uiteindelijk de brandstapel kunnen waarborgen. Met behulp van deze technologie wordt al het ivoor dat in beslag wordt genomen in de nationale parken ‘Nouabalé-Ndoki’ en ‘Odzala’ gedocumenteerd en gevolgd.”

Gehoopt wordt dat het systeem op korte termijn ook door andere landen in gebruik kan worden genomen. 

Bron: WCS.org ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck