De veiling van olie- en gasvergunningen in uiterst kwetsbare natuurgebieden van de Democratische Republiek Congo (DRC), plaatst vraagtekens bij de waarde van de beschermingsovereenkomst die tijdens de COP26 ondertekend is. DRC kondigde maandag aan dat de veiling wordt uitgebreid met twee gebieden, die overlappen met het UNESCO Werelderfgoed Nationaal Park Virunga, waar de laatste berggorilla’s op aarde leven.
De toevoeging van twee gebieden aan de vergunningenveiling tast de geloofwaardigheid van de overeenkomst over bosbescherming aan, die de Britse premier Boris Johnson tijdens de COP26 met DRC tekende. De vergunningen in de tropische veengebieden in het noordwesten van het land, het Congobekken, waren al inbegrepen bij de verkoop. Deskundigen beschrijven dit als de slechtste plaats ter wereld om naar fossiele brandstoffen te zoeken, omdat het Congobekken het enige grote regenwoud is dat meer koolstof opzuigt dan het uitstoot. Het regenwoud strekt zich uit over zes landen en reguleert de regenval tot in Egypte.
.
Bezorgdheid
Door milieugroepen is er bij de fossiele brandstofindustrie op aangedrongen om de veiling niet door te laten gaan. Zij zeggen dat president Felix Tshisekedi de verkoop moet annuleren. Ondanks dat Budimbu de bezorgdheid over het milieu erkent, gaf hij aan dat zijn land het recht heeft om natuurlijke rijkdommen te exploiteren. Waar eerder Hollywoodacteurs Ben Affleck en Leonardo DiCaprio het protest aanvoerden en hielpen om de gas- en oliewinning in Virunga stop te zetten, heeft Budimbu aangegeven dat de DRC dit keer niet kan worden tegengehouden.
Armoede
De inkomsten die uit de olie- en gaswinningen gehaald worden, zullen nodig zijn om het Congobekken te beschermen en het land economisch te ontwikkelen, zei Budimbu. Daarbij meldde hij dat er met deze inkomsten getracht kan worden een sociaaleconomisch welzijn te bieden aan de Congolese belastingbetalers, die veelal in onzekerheid en armoede leven. De DRC is één van de armste landen ter wereld. Volgens de Wereldbank leefde in 2018 bijna driekwart van de 60 miljoen inwoners van minder dan 1,90 dollar per dag. Irene Wabiwa, projectleider de Congo Forest-campagne bij Greenpeace Afrika.:
“De neokoloniale en alsmaar groeiende stormloop op de olie en gas in de DRC, die nu het nationale park Virunga bedreigt, is een griezelig voorbeeld van de ongeremde obsessie om de natuur te monetariseren.”
Het besluit over de veilingen staat haaks op de positionering van de DRC als oplossingsland voor de klimaatcrisis. Simon Lewis, hoogleraar klimaatverandering aan het University College London zegt dat:
“…het openstellen van deze bossen voor olie-ontwikkeling zal leiden tot jacht, ontbossing, olievervuiling, koolstofuitstoot en sociale conflicten. De olieveiling zal leiden tot een catastrofe voor de wilde deren, de gezondheid, het klimaat en de mensenrechten.”
Kortetermijnoplossingen als roofbouw en vernietiging van uniek land zorgen na verloop van tijd alleen voor veel grotere problemen. Natuur kun je maar één keer vernietigen en het ‘gewonnen’ geld kun je maar één keer uitgeven. Onder de streep resteren zo op den duur alleen rode cijfers. De grootste waarde van natuur is natuurwaarde, die niet in geld is uit te drukken.
Bron:
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Hoop voor de toekomst; berggorilla geboren in Virunga Nationaal Park
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop