Je hoeft geen vrouw uit een blanke wijk te zijn om je in te zetten voor dieren. Dat is de boodschap van de Afro-Amerikaan Sterling Davis, beter bekend als TrapKing. En ook: overlast van zwerfkatten los je niet op door dieren te doden, maar door te voorkomen dat ze zich blijven vermeerderen. Davis maakt zich sterk voor de zogeheten TNR-methode, wat staat voor ‘Trap Neuter Return’. Dit houdt in dat de dieren gevangen, gecastreerd en ingeënt worden en – als ze te verwilderd zijn voor adoptie – daarna weer worden uitgezet. Deze methode is niet alleen diervriendelijker, maar ook veel effectiever dan doding.
Davis liet een veelbelovende carrière in de rapmuziek achter zich om zijn leven aan katten te wijden. Tijdens zijn werk bij een asiel merkte hij dat er in Amerika nauwelijks mannen en mensen uit de zwarte gemeenschap actief zijn op het gebied van dierenhulp. Om deze kloof te overbruggen, wil hij de wereld laten zien dat het helpen van katten voor iedereen is. Ongeacht leeftijd of huidskleur. En ook voor echte mannen:
“Compassie maakt je niet minder cool.”
Man cave met katten
Via zijn organisatie TrapKing Humane Cat Solutions zet Davis zich in om de TNR-methode te verspreiden en hier mensen uit alle lagen van de bevolking bij te betrekken. Als hij naar een wijk gaat voor een vangactie, maakt hij er een feestelijke bedoening van, compleet met muziek. Zo wil hij het imago van dierenhulp veranderen:
“Dieren redden is cool en leuk.”
TrapKing werkt onder meer samen met het Java Kattencafé in Atlanta, waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van koffie, maar ook van spinnend gezelschap. Via dit café proberen Davis en kompanen nieuwe eigenaren te vinden voor menslievende zwervertjes. In het eerste jaar van hun project hielpen ze zo al 200 katten aan een warm thuis. Het is de bedoeling nog een tweede locatie te openen, die een soort ‘man cave’ moet worden. Ook daar zal TNR een belangrijke rol spelen.
Door zijn onconventionele aanpak stuit Davis soms op weerstand in de dierenbeschermingswereld. Hij benadrukt echter dat zijn werkwijze alleen maar bedoeld is om meer aandacht te krijgen voor TNR, onder de hele bevolking. Achter alles wat hij doet zit een gedachte, inclusief de taal die hij gebruikt om over katten en TNR te praten. Hij wil simpelweg dat de dieren geholpen worden.
“Ik geloof dat we hier meer mensen bij kunnen betrekken door het werk leuk te maken.”
Een bericht gedeeld door Sterling “TrapKing” Davis (@the_original_trapking) op
Ook in Nederland
Niet alleen in Amerika, maar ook in ons eigen land is de discussie rond TNR actueel. Het afschieten van zwerfkatten in de provincies Utrecht en Friesland leidt tot verontwaardigde reacties. Momenteel overwegen ook Groningen en Zeeland dit dieronvriendelijke beleid. Dit terwijl gebleken is dat het doden van zwerfdieren het probleem niet oplost. Door het afschieten van de ene kat, krijgt de andere kat meer kans om zich voort te planten. De plek van het verdwenen dier wordt dus al snel opgevuld door een nieuwe soortgenoot. Daarnaast doden de jagers ook regelmatig katten op wie wel degelijk een eigenaar zit te wachten.
De provincies zouden zich beter kunnen toeleggen op TNR-projecten. Ook de Dierenbescherming pleit voor deze methode. Een vangactie leidt al direct tot een kleiner aantal zwerfkatten, doordat de nog enigszins tamme dieren naar het asiel gaan om een nieuwe eigenaar te vinden. De te sterk verwilderde katten die worden teruggeplaatst, veroorzaken minder overlast. Zij zijn gecastreerd en zullen dus niet meer sproeien, vechten en krijsen. Bovendien kunnen ze zich niet meer voortplanten, waardoor de populatie op den duur vanzelf verder afneemt. Wel is het van belang nieuwe aanwas te voorkomen, onder meer door huiskatten te castreren en van een identificatiechip te voorzien.
Bronnen: TrapKing Humane Cat Solutions, The Community Cats Podcast, Dierenbescherming ©Animals Today Mirjam Förch
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat een super coole gast!
Inderdaad zijn échte mannen niet de bloeddorstige gewetenloze lieden die voor hun lol met een geweer talloze dieren op een afschuwelijke manier afslachten, en soms ook nog hun kop afhakken om als “trofee” aan de muur te hangen.
ECHTE mannen zijn begaan met dieren, hebben mededogen en tonen hun liefde!