De Europese Commissie wil de teelt van een genetisch gemodificeerde maïs (1507) in de Europese Unie toestaan. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variatie die binnen de EU al wordt gebruikt voor voedsel, maar nog niet wordt verbouwd.

Genetisch gemodificeerde mais
Foto: WikimediaCommons

De maïs is ontwikkeld door Dupont Pioneer dat zijn eerste aanvraag voor teelt in de EU reeds in 2001 deed. Toen stemde de Europese Commissie daar niet mee in. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft zich sindsdien al tot zes keer toe positief uitgesproken over toelating van de teelt.

Genetische modificatie in de landbouw is omstreden. Milieuorganisaties zijn er fel op tegen. Greenpeace bijvoorbeeld strijdt al ruim vijftien jaar tegen genetische manipulatie in de landbouw, het zou volgens hen leiden tot grote problemen voor milieu en biodiversiteit.

De EU heeft strenge richtlijnen voor toelating van genetisch gemodificeerd voedsel. Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbesscherming, Tonio Borg, heeft aangegeven dat er een debat plaats zal gaan vinden over dit toelatingsbeleid. Er liggen al de nodige voorstellen van het Europees Parlement die een versoepeling voorstellen. Deze kregen echter geen steun in de Raad van Ministers.

In deze voorstellen wordt bijvoorbeeld minder ruimte gelaten aan individuele lidstaten om een bepaald genetisch gemodificeerd gewas dat toegelaten is in de Europese Unie voor het eigen land te verbieden. Een lidstaat kan alleen een verbod instellen op grond van gevaren voor volksgezondheid of milieu.

Bronnen: NRC.nlAgriHolland ©PiepVandaag.nl