Colombia heeft te maken met een ware tsunami aan plastic aan haar Atlantische en Pacifische kusten maar ook in rivieren en meren. Er is sprake van een zeer ernstige plasticvervuiling. 56% van wat de gemiddelde Colombiaan aan afval produceert is plastic van eenmalig gebruik. Landelijk gaat het om zo’n 12 miljoen ton aan plastic waarvan maar 17% gerecycled wordt. Greenpeace Colombia is een campagne gestart om de Colombiaan bewust te maken van de plasticproblematiek.
Volgens mariene biologe Sandra Bessudo, directrice van de stichting Fundación Malpelo:
“Het is angstaanjagend dat sommige delen van de Pacifische oceaan in Colombia zoveel vuil bevatten dat kinderen geen onderscheid meer kunnen maken tussen natuurlijke vegetatie en plastic.”
Van de Atlantische kust is bekend dat 90% van de stranden vervuild is met microplastics.
Er is in meer dan 90% van de zeevogels plastic gevonden. 8.000 miljoen ton aan plastic overspoelt de aarde en 10% hiervan komt in de oceanen terecht. Het is niet zo vreemd dat juist mariene diersoorten het meest getroffen worden door de plasticproblematiek: schildpadden, zeevogels, dolfijnen en walvissen, onder andere. 90% van alle plastic wordt niet gerecycled en als deze tendens niet stopt, zal de productie van plastic verviervoudigen tegen 2050. Dit zijn gegevens van Greenpeace Colombia voor haar campagne tegen plastic.
24 kg per Colombiaan
Volgens Greenpeace produceert ieder Colombiaan jaarlijks 24 kilogram aan afval. De organisatie vroeg aan het Ministerie van Milieu van Colombia middels een brief om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, zoals plastic tasjes, flessen, rietjes, wegwerpbakjes, etc, drastisch te verminderen.
Silvia Gomez, directeur van Greenpeace Colombia:
“Er moet alarm geslagen worden tegenover de ware tsunami van plastic waar diverse plaatsen mee te maken hebben, zoals de Colombiaanse kusten.”
Sinds 2017 wordt er extra belasting geheven op het gebruik van tasjes in Colombia. En momenteel is het Colombiaanse Congres een nieuwe wet aan het voorbereiden die het gebruik van eenmalig plastic zal verbieden.
Steeds meer landen kondigen aan dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden. Landen als Chili, Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben al dergelijke maatregelen genomen. Peru, net als Colombia, ontwikkelt nieuwe wetten om het gebruik van plastic drastisch te verminderen. De Europese Unie gaf recentelijk aan dat eenmalig plastic verboden zal worden vanaf 2021.
Bronnen: CNN Español, El Espectador ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer