In Florida hebben racehonden mogelijk cocaïne toegediend gekregen door hun eigenaars om betere prestaties te leveren. Dat meldt het vakblad voor dierenartsen JAVMA.

cocaïne
Greyhound racing in Florida | Foto: AngMoKio/Wikimedia

Sinds 1998 heeft het Racing Laboratory van Florida’s College of Veterinary Medicine 700.000 urinestalen onderzocht die bij greyhounds werden afgenomen op de dag van de wedstrijd. 230 stalen testten positief voor cocaïne of cocaïnemetabolieten (stoffen die ontstaan in het lichaam na verwerking van cocaïne).

Drie trainers de fout in
Het jaarlijks aantal tests dat positief terugkwam bleef beperkt, maar toch is er een sterke stijgende lijn te zien tussen juli 2016 en juni 2017; minstens 29 stalen van honden van 3 trainers bleken positief. De vergunning van deze trainers werd ingetrokken en ze werden voor de rechter gedaagd, echter ontkennen ze hun honden cocaïne te hebben gegeven. Volgens hun advocaten werden de honden mogelijk blootgesteld aan de verboden middelen door ‘mensen in hun omgeving die drugs gebruiken’.

De National Greyhound Association steunt de bewering dat de positieve testresultaten te wijten zijn aan een omgevingsbesmetting:

“Zelfs de kleinste sporen worden behandeld als zware overtredingen.”

Directeur James Gartland van de National Greyhound Association verklaart:

“Ik denk niet dat er sprake is van kwade bedoelingen bij deze trainers. Uit bewijs – en zelfs tests – blijkt dat de stalen gecompromitteerd kunnen zijn door de mensen die de stalen afnamen, door besmettingen van buitenaf.”

Gartland geeft echter wel toe dat het opvallend is dat er zoveel positieve stalen zijn onder dezelfde trainers:

“Maar betekent dit dat de trainer deze greyhounds drugs gaf voor de race? Dat geloof ik niet. Betekent dit dat de trainer een probleem heeft? Dat is een andere vraag.”

cocaïne
Foto: Jim’s Photos1/flickr

Betere prestaties
Cocaïne heeft op honden hetzelfde effect als op mensen, zo verklaart professor Tom Vickroy van het departement Fysiologische Wetenschappen aan de universiteit van Florida: ze zijn alerter, hebben een verhoogde hartslag, bloeddruk en bloeddoorstroming, waardoor er ook meer zuurstof aan de spieren en organen wordt geleverd. Vickroy:

“Aangezien het een stimulerend middel is, kan cocäine de atletische prestaties tijdens kortdurende evenementen verbeteren.”

Bron: HLN ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor