De Reclame Code Commissie (RCC) stelt Animal Rights in het gelijk: beddenfabrikant Auping misleidt de consument met onjuiste claims over dierenwelzijn. De dierenrechtenorganisatie had in december vorig jaar een klacht ingediend over de bewering van Auping dat al hun gebruikte dons 100 procent verantwoord zou zijn.
Animal Rights directeur Robert Molenaar over het dons van Auping:
“Auping gebruikt dons dat afkomstig is van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en geen toegang hebben tot zwemwater.”
Responsible Down Standard
De claim van Auping is gebaseerd op de criteria van het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Het keurmerk is opgezet om het welzijn van eenden (en ganzen) te waarborgen. Auping stelt ten onrechte dat al het dons 100 procent verantwoord is en dat eenden gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren.
Volgens Animal Rights kan het keurmerk het welzijn van eenden niet waarborgen, omdat het de lat erg laag legt. Molenaar:
“Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95 procent van alle controles van te voren aangekondigd.”
Misleidend
De Reclame Code Commissie stelt in haar uitspraak dan ook dat het niet aannemelijk is gemaakt dat het keurmerk het welzijn van eenden garandeert. De RCC acht de reclame-uiting van Auping in strijd met de regels voor verantwoorde reclame. Molenaar:
“We zijn blij met de uitspraak. We zullen alle andere fabrikanten aanschrijven met het dringende verzoek om te stoppen met misleidende reclame-uitingen over dons. Verantwoord dons is een illusie.”
Bekijk hieronder een video van Animal Rights Nederland & België over de eendenfok:
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat voor een meedogenloos monster moet je zijn om een pluimveehouder te willen zijn.
Dit is niet gewoon vraag en aanbod , maar ook wil je dat werk doen.
Maar als het om geld gaat, dan hebben mensen ineens geen principes meer, dan heerst de god van de hebzucht en egoisme.