Woensdagavond zijn vijf ex-circustijgers voor de laatste keer vertrokken op een lange reis door Europa. Dit keer niet op weg naar hun volgende circusoptreden, maar naar een nieuwe toekomst op het Engelse eiland Isle of Wight. Stichting AAP redde de tijgers vorig jaar uit een Spaans circus. Na maandenlang intensieve zorg in het Spaanse opvangcentrum van AAP, kunnen de dieren nu echt met pensioen. Een bijzondere verhuizing, die heel wat internationale media op de been bracht.

circustijgers
Wachtend op vertrek | Foto: Stichting AAP

 De dieren vertrokken vanuit Villena in zuidoost-Spanje naar Isle of Wight; een eiland ten zuiden van Engeland. AAP-directeur David van Gennep:

“Dit transport is een immense logistieke operatie. We vervoeren de dieren per auto, trein en veerboot naar het Engelse eiland. Daarnaast moet het transport natuurlijk ook aan de hoogste dierenwelzijns- en veiligheidseisen voldoen.”

In totaal zal de reis zo’n 36 uur in beslag nemen, naar verwachting arriveren de ex-circustijgers vrijdagochtend in de dierentuin:
.

.
Van Gennep is blij dat deze vijf dieren in Isle of Wight Zoo terecht kunnen:

“Toen wij binnen ons Europese netwerk de vraag stelden wie plek zou hebben voor deze dieren, reageerde Isle of Wight meteen positief. Geweldig! Niet alleen voor de tijgers, maar ook voor dieren die op dit moment dringend onze hulp nodig hebben: met het vertrek van de tijgers komt er in onze opvanglocatie namelijk weer plek vrij voor andere dieren in nood. En dat is hard nodig.”

.

Opvangtekort in Europa

Al 23 EU-lidstaten hebben inmiddels een verbod of beperking ingesteld op het gebruik van wilde dieren in circussen. Het is een overwinning voor dierenwelzijn, maar het brengt tegelijkertijd een grote uitdaging met zich mee: het opvangen van al die circusdieren. Er is momenteel een groot opvangtekort in Europa. Van Gennep:

“Opvangcentra en dierenwelzijnsorganisaties kunnen dit probleem niet alleen oplossen. We hebben goede dierenparken nodig die dieren – net als Isle of Wight – een permanent onderkomen kunnen bieden. Daarnaast hebben we steun nodig van autoriteiten en overheden die ons werk faciliteren en waar mogelijk financieren. De kosten voor het redden, herstellen en uiteindelijk herplaatsen van dieren zijn namelijk heel hoog. Nu wordt dat volledig bekostigd door onze donateurs.”

Slechte conditie

Ook steeds meer Spaanse regio’s verbieden wilde dieren in circussen, mede dankzij het werk van AAP. Circus Wonderland besloot daarom te stoppen met wilde dieren shows en droeg de tijgers Antonella, Natasha, Zoppa, Girona en Mondo over aan de stichting. De dieren waren sterk vermagerd en bij sommige dieren waren de hoektanden afgevijld en de nagels uitgetrokken. In het Spaanse AAP Primadomus, waar de stichting dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ook grote katachtigen opvangt, konden de tijgers herstellen.

circustijgers
Mondo, een van de circustijgers die naar Isle of Wight verhuisde | Foto: Stichting AAP

Ex-circusdieren vertonen vaak een breed scala aan fysieke en gedragsproblemen als gevolg van slechte omstandigheden en zorg door hun eigenaars. In Primadomus hebben ervaren dierverzorgers, een gedragsdeskundige en een dierenarts zich over de dieren ontfermd. Zo werd tijgerin Antonella geopereerd aan een gebroken scheenbeen, waarna haar kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterde. En hoewel sommige tijgers voor altijd zichtbaar gehavend zijn door hun oude circusleven, zijn ze nu klaar voor het volgende hoofdstuk in hun leven.

‘Dit is hun thuis’

Het team van dierentuin Isle of Wight is daarom bezig met de laatste voorbereidingen om de vijf tijgers te kunnen ontvangen. Charlotte Corney, manager van dierenpark Isle of Wight:

“Het is fijn om te weten dat de tijgers bij AAP goed verzorgd zijn na een vreselijk leven als circusartiest. Al het reizen houdt voor hen nu eindelijk op: dit is hun thuis. We kijken uit naar hun komst!”

Bron: